Hlavní obsah

Jak na zimní sporty s dětmi? Zeptali jsme se olympioniků

Foto: Sazka a.s.

Jak na zimní sporty s dětmi? Zeptali jsme se olympionikůFoto: Sazka a.s.

Právě v zimě je čas na aktivity, které si jindy během roku můžeme dopřát jen stěží. Pokud máte malé děti a se zimními sporty teprve začínáte, máme pro vás pár tipů. Základem je lyžování a bruslení, přidat ale můžete třeba i snowboard. Přečtěte si rady od Evy Samkové nebo Tomáše Vernera, jak na zimní sporty.

Článek

Čtyři nebo pět let. To je ideální věk, kdy vzít dítě poprvé na lyže. Je spousta těch, kteří na horách vyrostli a naučili se lyžovat ještě dříve, ale pořád je tu riziko, že tříletému dítěti sport zbytečným drilem znechutíte.

Na webu www.sportvokoli.cz najdete desítky tipů od známých olympioniků, jak s dětmi začít sportovat.

První lyžařské „krůčky“ může dítě absolvovat klidně v rodinném kruhu, pokud jsou rodiče zdatní lyžaři. Jestliže si netroufáte, u většiny lyžařských areálů působí instruktoři, kteří vaše ratolesti základní dovednosti naučí.

Snowboard

Pro začátky na snowboardu je ideální věk pět až šest let. „A vůbec nevadí, pokud dítě začne nejprve na lyžích. Já jsem to totiž měla stejně a na snowboard jsem přešla až později,“ popisuje Eva Samková, dvojnásobná olympijská medailistka. „Je super, pokud začátečníky snowboarding hned chytne. Je to zábavný sport, při němž jste v kolektivu svých kamarádů.“

Samková by snowboardové školičky doporučila hned od začátku. „Pokud dítě na snowboardu neumí základy, školku nebo kurz bych doporučila, aby se naučilo všechno správně,“ vysvětluje. „Většina instruktorů, kteří snowboarding učí, mají ten sport rádi a vyučují ho pro děti atraktivní formou.“

Foto: Sazka a.s.

Pro začátky na snowboardu je ideální věk pět až šest letFoto: Sazka a.s.

Bruslení či krasobruslení?

Důležitá je trpělivost a pak správné načasování. Začínat můžete už se čtyřletými dětmi, vhodná doba na výuku ale přichází až tehdy, kdy se děti začnou samy zajímat. „Mezi čtvrtým a šestým rokem je to ideální. Nic se ale nestane, když přijde i osmileté či devítileté dítě – naučí se dobře bruslit, přestože na výkonnostní bruslení už to asi nebude,“ říká krasobruslař Tomáš Verner, olympionik a mistr Evropy 2008.

Pokud na bruslích nejste hvězdy, je dobré vyhledat odborníky. „V bruslařských klubech neprobíhají jenom nábory, ale také školičky, kde se během 15 lekcí naučí dítě bruslit hravou formou,“ popisuje Verner. „Pro první bruslařské pokusy je vhodné vybavit dítě oteplováky, které ztlumí pády malých bruslařů. My ale děti hned od prvních lekcí učíme, že pád není nic strašného. Padat a vstávat je základ.“

Pokud si bruslení s dětmi chcete rovnou vyzkoušet, na webu www.sportvokoli.cz najdete v kalendáři akcí přehled areálů, které nabízejí bruslení pro veřejnost.

Reklama

Načítám