Hlavní obsah

Nenosí ho jen babičky, ale i nejkrásnější ženy světa současnosti i minulosti. Naučte se nosit šátek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Co má společného Alžběta II. s Audrey Hepburn, Bellou Hadid a miliony žen po celém světě? Lásku k šátkům. Pojďte se ohlédnout za kouskem, který se za posledních sto let stal stěžejním módním doplňkem.

Článek

Kde začít? Kus látky uvázaný na hlavě má za sebou víc než bohatou historii a jeho účelem samozřejmě nebyla primárně móda. Už v Mezopotámii si lidé kryli hlavu, aby se chránili před sluncem i deštěm.

Dějiny šátku jsou také protkané množstvím kontroverzí a po staletí se pojí s otázkami náboženství i rasy. My se nicméně budeme věnovat pouze módě, která staví šátek na pozici nejpopulárnějšího doplňku všech dob.

Od 20. let po současnost

Největší boom zažily šátky ve 20. století. Hvězdy 20. let je nosily stažené do čela, v dalším desetiletí se vázaly na způsob čelenek. Velkým momentem byl rok 1937, kdy přišla značka Hermès s šátky z čínského hedvábí a zamilovaly si je nejen hvězdy filmového plátna, ale i budoucí královna Alžběta II., která nosí šátek zavázaný pod bradou dodnes.

Estetický útlum přišel během druhé světové války, kdy musely ženy zastoupit muže a v mnohem větší míře než před válkou pracovaly v továrnách, kde pro poletující vlasy nebylo místo. Šátek, vyrobený z barevně mdlé bavlny nebo lnu, znovu přebral především praktickou roli.

Na módní vrchol se pak šátky vrátily v 50. a 60. letech, kdy se staly symbolem ženskosti, půvabu a elegance, a v této době hrály mezi doplňky hlavní roli. Méně se po nich začalo sahat v 80. letech, kdy je přebila masivní bižuterie, a nezachránily to ani devadesátky. Obliba šátků pak vzrostla s nástupem milénia, k jehož trendům se dnes vracíme.

1928: Evelyn Brent (†79)

Dvacátá léta a herečka, která začínala v němých filmech. Pokud jste viděli snímek Velký Gatsby (2013), umíte si módu tehdejší doby alespoň rámcově představit. Čelenky a šátky uvázané ve vlasech se staly přirozenou součástí každodenní módy.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Evelyn Brent na fotce z konce dvacátých letFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

1934: Marion Davies (†64)

Šátky byly in také o dekádu později, a ačkoli ho má herečka zavázaný jako čelenku, nosily se také v nejrůznějších podobách včetně úvazu s padajícím cípem na bok.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Třicátá léta přála vzorům a nejrůznějším potiskům, a to i na šátcíchFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

1956: Grace Kelly (†52)

Fotografie vznikla ve stejném roce, kdy se elegantní americká filmová hvězda vdala za monackého knížete Rainiera III. (†81). Kněžna Grace byla známá svým uhlazeným a vytříbeným stylem, do kterého hedvábné šátky dokonale zapadaly.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Jedna z nejkrásnějších hollywoodských hereček po boku legendárního zpěváka Franka Sinatry (†82)Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

1957: Královna Alžběta II. (96)

Trendy netrendy, britská panovnice se šátků neúnavně drží po celou dobu, kdy je na trůnu, což je neuvěřitelných sedmdesát let. Její srdeční záležitostí jsou luxusní šátky značky Hermès a nosí je zavázané zásadně pod bradou.

Foto: Profimedia.cz

Britská panovnice je jednou z nejslavnějších milovnic šátků značky HermèsFoto: Profimedia.cz

1959: Elizabeth Taylor (†79)

Mimořádně krásná představitelka Kleopatry byla ikonou 50. a 60. let a ani ona se šátkům nevyhýbala. Nosila je jak v soukromí, tak před kamerou. Fotografie pochází z filmu Suddenly, Last Summer, kde se objevila v plavkách a způsobila senzaci.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Sbírku šátků měla i Liz Taylor, která si za dobu své kariéry vysloužila dva OscaryFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

1963: Brigitte Bardot (87)

Pozadu nezůstával ani blonďatý sexsymbol. Slavná Bardotka, která posunula hranice filmové erotiky, nosila šátek nejčastěji poskládaný do silnější čelenky a k němu oblíbený šedesátkový účes plný objemu.

Foto: Profimedia.cz

Tato fotografie byla pořízena během natáčení známého dramatu Pohrdání (1963) Foto: Profimedia.cz

1969: Audrey Hepburn (†63)

Nejznámější fotkou půvabné krasavice v šátku je ta ze snímku Šaráda (1963), kterou vidíte v úvodu. Filmová hvězda ale tento doplněk nenosila jen na place a na adresu hedvábného šátku prohlásila, že se s ním pokaždé cítí jako krásná žena. A právě proto si ho vzala i na svatbu se svým druhým manželem, psychiatrem Andreou Dottim (†69).

Foto: Profimedia.cz

Herečka se podruhé vdávala v červnu 1969 v pudrově růžových šatech, ke kterým měla ladící šátek ve vlasech. „Šťastně až do smrti“ ale nepřišlo – pár byl po třinácti letech rozvedenFoto: Profimedia.cz

1972: Jacqueline Kennedy Onassis (†64)

V 60. letech inspirovala davy coby první dáma Ameriky, po smrti manžela se z ní stala paní Onassis s ležérnějším, ale o nic méně promyšleným stylem. V jejím šatníku nechyběly typické sedmdesátkové kousky, jako byly oversized brýle, kalhoty se zvonovými nohavicemi, áčkové sukně a… šátky.

Foto: CSU Archives/Everett Collection, Profimedia.cz

Styl ikonické Jackie se během dekády radikálně změnil. Kostýmky, které nosila coby první dáma, po svatbě s Aristotelem Onassisem (†69) odložilaFoto: CSU Archives/Everett Collection, Profimedia.cz

2000: Jennifer Lopez (52)

Po slabších 80. a 90. letech přišla šátková renesance. Do mainstreamu se dostalo RnB, hip hop a jimi ovlivněný pop a ovládla ho sexy zpěvačka, která do té doby hrála v seriálech a filmech. V roce 1989 vydala debutové album On the 6 s hity Waiting for Tonight nebo Let’s Get Loud, za který získala nominaci na Grammy.

Foto: Profimedia.cz

S rapperem Seanem Combsem (52) na předávání cen MTV – randili spolu dva roky. Jennifer Lopez na akci dorazila v trendy bokovkách, krátkém topu a bandaně s kamínkyFoto: Profimedia.cz

2004: Paris Hilton (41) a Nicole Richie (40)

Začátek milénia hrál šátkům do karet. Nejoblíbenější byl jednoduše naaranžovaný a svázaný vzadu pod vlasy a milovaly ho i tehdejší hvězdné celebrity, které se do obecného povědomí tehdy zapsaly hlavně jako slavné pařmenky.

Foto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Tyto luxus milující kamarádky svým účinkováním ve ztřeštěné show Zlatý holky (2003) způsobily bezpočet záchvatů smíchuFoto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

2019: Bella Hadid (25)

Estetika nultých let na nás útočí ze všech stran a nejraději ji mají hvězdy, které si módu tohoto období na vlastní kůži neužily. Modelce považované za nejkrásnější ženu světa byly při oslavě milénia čtyři roky, a tak si trend Y2K užívá dnes. Podobně jako spousta jejích vrstevnic. A šátek je, stejně jako kruhové náušnice, klíčový doplněk tehdejší doby.

Foto: Profimedia.cz

Sedmdesátá léta, nultá léta a teď druhá dekáda 21. století. Módní trendy se vracejí ve vlnáchFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám