Hlavní obsah

Síla devadesátek: ikonické modely této éry se vrací, je vám blízký styl Kate Moss, nebo Spice Girls?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kde začít? Devadesátá léta jsou dekáda, do které vstoupil koncept minimalismu, ale stejně tak i éra, v níž šířily Spice Girls svou girl power, tedy holčičí sílu. A z devadesátek se čerpá dodnes. Satén, špagetová ramínka, platformy, džíny do pasu – máme pokračovat?

Článek

Trendy několika posledních desetiletí jsou mnohem více roztříštěné, ale devadesátky zanechaly v módě silný otisk, respektive dnešní trendy jsou často převzaté právě z poslední dekády minulého století.

Móda minimalismu

Po divokých osmdesátkách přišla brzda a móda se začala zjednodušovat. Mluvit se začalo o minimalismu, se kterým je úzce spjatý návrhář Calvin Klein. Jeho vyznavačky věřily, že ke štěstí potřebují jen dobře padnoucí džíny, koženou bundu, kvalitní bavlněné triko a šaty s tenkými ramínky na večer.

Nekomplikovanou módu měla ráda Jennifer Aniston (53), která se v soukromí oblékala podobně jako seriálová Rachel z Přátel (1994–2004). Stejně to měla i Gwyneth Paltrow (49), Julia Roberts (54) nebo Cameron Diaz (49).

Supermodelky devadesátek

Devadesátá léta byla érou supermodelek a zatímco Cindy Crawford (56) nás v reklamě na Pepsi (1992) donutila ke koupi džínových kraťasů, ultra štíhlá Kate Moss (48) inspirovala svými křiváky a šaty se špagetovými ramínky.

Pokud jde o džíny, devadesátky patřily (stejně jako dnes) těm do pasu, které známe jako mom jeans. Ano, to jsou ty, co nosila celá parta z Beverly Hills 90210 (1990–2000). Tento seriál je mimochodem dokonalou kronikou tehdejší módy. Podobně jako film Praštěná holka (1995) s Alicií Silverstone (45), která nás zásobovala jedním vydařeným kompletem za druhým.

Foto: Profimedia.cz

Nejmódnější džíny dekády a osazenstvo Beverlly Hills 90210Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Módní ikona poloviny devadesátých let – Cher (vlevo), kterou v Praštěné holce ztvárnila Alicia Silverstone. Její nejlepší kamarádku Dionne (vpravo) hrála Stacey Dash (55), ve skutečnosti byla o deset let starší než AliciaFoto: Profimedia.cz

Cyklošortky i flanelky

Osmdesátky se nesly ve sportovním duchu. Ten s příchodem devadesátek nezmizel, ale naopak rozšířil své pole působnosti. Bike shorts neboli cyklistické šortky nosila i princezna Diana (†36). Podobně jako oversized mikiny s nápisy, doplněné legínami. Oblíbená byla také kombinace šortek a tenisek, ze kterých musely lézt ponožky.

Do módy se dostaly i prvky, okopírované od milovníků grunge, ze kterých se stal postupně mainstream. Kostky, flanelové košile, ošoupané či děravé džíny, conversky, martensky a divoké mixy vzorů nosili i ti, co od Kurta Cobaina (†27), pro kterého byla tato móda typická, znali jen písničku Smells Like Teen Spirit (1991).

Gwyneth Paltrow

Zatímco dnes se věnuje své firmě Goop a čeří vody svíčkami s vůní vagíny, v devadesátých letech byla Gwyneth Paltrow (49) populární herečka randící s hollywoodským idolem Bradem Pittem (58). Potkali se na natáčení filmu Sedm (1995) a platili za jeden z nejkrásnějších a nejstylovějších párů devadesátek. Gwyneth tíhla k minimalismu, který byl po osmdesátých letech příjemnou změnou, a sympatické je, že ke stejnému stylu inklinuje i dnes.

Foto: Profimedia.cz

V devadesátých letech se začalo tvrdit, že méně je více. Minimalistické vlny se chytla i herečka Gwyneth Paltrow, která v letech 1994–1997 randila s Bradem PittemFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Satén je hitem roku 2022 a podobně populární byl i v polovině devadesátých letFoto: Profimedia.cz

Kate Moss

Kate Moss (48) celou dekádu propařila a tři roky jí u toho sekundoval Johnny Depp (59). A ať už si o životním stylu ultra štíhlé modelky myslíte cokoli (kvůli kokainu později přišla o spoustu lukrativních zakázek), jedno se jí upřít nedá – vždycky měla styl. Za módní ikonu byla považována už v devadesátých letech, kdy byla protipólem žensky tvarovaných a starších supermodelek s dokonalými rysy v obličeji.

Foto: Profimedia.cz

Topmodelka má snad módu zakódovanou v DNA. Je autentická a nikdy nepůsobí dojmem, že by se moc snažila. Fotka je z roku 1994, kdy začala randit s Johnny DeppemFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Mysleli jste si, že je současná móda odvážná? Podívejte se zpátky do devadesátek. Průsvitné materiály byly hit a nějaké přelepování bradavek se tehdy neřešiloFoto: Profimedia.cz

Gwen Stefani

V roce 1992 vznikla kapela No Doubt, která se proslavila díky albu Tragic Kingdom (1995). Ano, právě na něm byl hit Don't Speak, ve kterém se zpěvačka Gwen Stefani (52) vyzpívávala z rozchodu s baskytaristou Tony Kanalem (51). Má s ním ale dodnes tak dobré vztahy, že o něm později napsala písničku Cool (2005). Rocková No Doubt si musela na úspěch chvíli počkat, protože zkraje dekády bodoval grunge. Kapele ale určitě pomohla i výrazná image zpěvačky, která se nebála experimentovat.

Foto: Profimedia.cz

Gwen Stefani a Courtney Love (57) na předávání cen Grammy v roce 1998Foto: Profimedia.cz

Foto: Sean Roberts/Everett Collection, Profimedia.cz

Frontmanka No Doubt se vždycky oblékala tak, aby se lišila. V devadesátých letech si potrpěla na ulítlé účesy, na které se u nás specializovala moderátorka TV Nova Markéta Majerová (55). Pamatujete na její markeťáky?Foto: Sean Roberts/Everett Collection, Profimedia.cz

Spice Girls

V roce 1994 se nezrodila jen jedna, ale rovnou pět ikon, které měly nepopiratelný vliv na tehdejší módu. Dívčí kapela Spice Girls chytře kombinovala různé charaktery a styly zpěvaček. Zatímco Victoria Beckham (48) byla Posh Spice s nóbl elegantním šatníkem, Emma Bunton (46) nosila jako Baby Spice culíčky a růžovou. Geri Halliwell (49) byla výraznou zrzkou, tedy Ginger Spice. Melanie Brown (47) představovala děsivou Scary Spice a Melanie Chisholm (48) byla jako Sporty Spice věčně v teplákovkách. Holky zůstaly pohromadě čtyři roky, než kapelu opustila Geri. Spajsky pak ještě vydaly pár hitů, na počátku milénia ale šly každá svou cestou.

Foto: Profimedia.cz

Girl power! Mantrou Spice Girls bylo, že holky mají stát při sobě. Amen!Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Každá měla svůj styl a nikomu příliš nevadilo, že byl tak trochu uměle našroubovanýFoto: Profimedia.cz

Tereza Pergnerová

Díky televizi Nova, která začala vysílat v roce 1994, jsme si mohli i u nás užívat populárních seriálů a video klipů. Ty nám do roku 1998 přibližovala v Esu moderátorka Tereza Pergnerová (48), která se se svým čágo bélo, šílenci stala hvězdou devadesátých let. V první polovině dekády se ve velkém nosily šusťákovky, pro které platilo jednoduché pravidlo – čím barevnější, tím lepší. Později přišly na řadu džíny s laclem, capri kalhoty do půli lýtek a samozřejmě také džíny do pasu. Z doplňků nás bavily prsteny měnící barvu podle údajné nálady, ledvinky, batůžky, těsné chokery na krku a kšiltovky, směřující kšiltem jedině dozadu. Boty zdobily platformy a velká pozornost se věnovala účesům: letěly látkové gumičky, skřipce, infantilní motýlci a první melíry v podobě širokých pruhů.

Foto: Profimedia.cz

Kdo potřebuje popisek k fotce, nežil v devadesátých letech v Česku!Foto: Profimedia.cz

Načítám