Hlavní obsah

Jak odmítnout rande s mužem, kterého nechcete?

Foto: isifa

Už samotné odmítnutí je útok na mužské ego, proto by mělo být sděleno co nejcitlivějiFoto: isifa

Reklama

Pozval vás na rande, ale vám se nechce. Daný muž vás nepřitahuje, nepřijde vám zajímavý, prostě není váš typ. Jak mu citlivě a slušně říci „ne“? Jak neurazit jeho city, ale zároveň si stát za svým?

Článek

Žádné univerzální věty na odmítnutí samozřejmě neexistují, ale určitá pravidla, která se vyplatí dodržet, ano. Odmítnout někoho, aniž byste ho urazily či výrazně zranily, není někdy úplně jednoduché.

Dvě základní pravidla

Obecně platí, že je většinou dobré říkat pravdu, ovšem co nejtaktněji. „Je určitě vhodné volit obzvlášť citlivé věty. Přece jen odmítáte muže, a už jen tím bude jeho ego raněno,“ připomíná jednu ze základních mužských vlastností psychoterapeutka Lucie Horníková. Zkuste si proto osvojit následující dvě základní pravidla:

  • Pozitivní odmítnutí – jde o to, abyste své „ne“ podaly tak, že je to vlastně pro dobro daného muže. On je ten příliš hodný, chytrý či hezký, vy ty, které si ho nezaslouží. Nebo je vaše chyba, že nejste na vztah připravené, protože se hodláte soustředit třeba na studium, práci a podobně.
  • Mluvte o sobě – podle kouče partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz Aleše Kaliny je velmi dobré mluvit v první osobě. „Mluvit o svých pocitech, ne o tom, co je na druhém špatně,“ dodává Aleš Kalina. Prostě je lepší říci například: „Myslím, že rande není dobrý nápad, protože JÁ nejsem tvůj typ“ než: „Myslím si, že rande není dobrý nápad, protože TY nejsi můj typ“.
Foto: thinkstock

Milosrdná lež je také jednou z možností, jak říci ne, ale riskujete, že pravda vyjde najevo. Tak si to dobře rozmysleteFoto: thinkstock

A co milosrdná lež?

Jednou z možností (a většinou dost častou), jak muže odmítnout, jsou i takzvané milosrdné lži. Prostě se tak nějak vymluvíte na nedostatek času (i když se poslední měsíc můžete nudou ukousat) nebo řeknete, že jste již zadané (i když jste ve skutečnosti skoro rok single) a podobně.

Pamatujte ale na to, že tohle si můžete dovolit jen ve chvíli, kdy jde o muže, který se nepohybuje ve vašem okolí, není to váš kolega, spolužák, kamarád vašich známých a podobně. „Většinou má totiž lež opravdu krátké nohy a lehce se můžete někde prokecnout,“ vysvětluje Aleš Kalina. To, že byl vlastně podveden, pak daného muže pravděpodobně zraní víc, než že jste s ním nešly na večeři.

Tohle nikdy!

Nejhorší ale je, když neřeknete ani „ano“, ani „ne“. „Zcela špatně je dávat ze strachu, že urazíte, nějaké plané naděje, takové ty nejasné, ale líbivé věty,“ tvrdí Aleš Kalina. Takže žádné „uvidíme“ či „možná někdy“! Dříve nebo později mu stejně budete muset říct pravdu.

Zapomeňte i na ironii, poukazování na nedostatky toho druhého či znevažování jeho citů. Prostě mějte vždy na paměti, že není vaší povinností jít na rande s každým, kdo vás pozve, ale naopak by mělo být vaší povinností říci „ne“ hezkým a slušným způsobem.

A jak říkáte NE vy?

Reklama

Související témata:

Načítám