Hlavní obsah

Jak posílit srdce, snížit cholesterol a předejít mrtvici?

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se, že konečně zhubnete? Gratulujeme! Pár kilo dole potěší vaše srdce, mozek i klouby. Mluvíme však o lidech s nadváhou až mírnou obezitou, kdy shodíte 5 až 15 kilo. Pokud trpíte extrémní obezitou, budou pro vás platit jiná pravidla.

Článek

U hubnutí je vždy třeba zohlednit věk a také rychlost shozených kil. Pokud shodíte během dvou měsíců 15 kilo, není to zdravé. Kůže zůstane povislá, a navíc vám hrozí jojo efekt. Zdravé hubnutí je asi půl kila týdně. Pak teprve jste na dobré cestě nejen za lepší figurou, ale také pevnějším zdravím! Zhubnout přebytečné tuky je dobrá prevence proti cukrovce, rakovině i kardiovaskulárním chorobám. A pozvedne to i vaši psychiku!

Lepší pleť

Kdo zhubne „správně“, může se těšit, že celkově zkrásní. Podle odborníků budete mít pevnější pleť, vlasy, nehty i zuby. Proč zuby? Obezita totiž způsobuje větší riziko vzniku parodontózy.

„Přebytečná kila neznamenají pouze estetický problém, ale nesou s sebou spoustu dalších rizik, a to jak zdravotních, tak i komplikace v běžném životě. Člověk si až shozením kil navíc všimne zlepšení problémů, které třeba ani nespojoval s nadváhou. Zdravým životním stylem a odbouráním přebytečného tuku se totiž tělo pročistí a můžete se tak zbavit třeba i únavy,“ potvrzuje Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Něco jiného je to u extrémně obézních lidí, kteří zhubnou 50 kilo a víc. Kůže se po tak velké změně málokdy stáhne do původního stavu. V tomto případě je řešením plastická operace pro odstranění přebytečné kůže.

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Když se zbavíte tuků navíc, zlepší se vám i pleťFoto: Zoom Team, Shutterstock.com

Méně nemocí

„Zdravým snížením hmotnosti, tedy prostřednictvím zdravého stravování a pravidelných pohybových aktivit, snížíte riziko výskytu infarktu či mrtvice, odlehčíte kloubům. Také se zlepší hodnoty krevního tlaku, sníží se hladina cholesterolu i cukru v krvi, zlepší se stav při onemocnění dnou. Obezita souvisí i s vyšším rizikem některých typů nádorových onemocnění nebo s neplodností,“ říká Mgr. Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka a odborná garantka Vím, co jím.

Dokonce mohou obézní lidé kvůli nezdravé stravě s nedostatkem vitaminů paradoxně trpět podvýživou. Cpou do sebe nezdravé cukry a tuky a nemyslí na tolik potřebné živiny, které tělo potřebuje pro správnou funkci a zdravý vzhled.

Silnější srdce

Srdce je sval, který pracuje celý život bez jediné pauzy. Pokud trpíte nadváhou, nadměrně jej zatěžujete. Omezením nezdravě tučného jídla a cukru snižujete riziko kardiovaskulárních chorob, jako je cévní mozková příhoda nebo ischemická choroba srdeční. Pro zdravé srdce je totiž primární pohyb a zdravá strava, což je při zdravém hubnutí to nejzásadnější.

Rychlejší reakce

Když se vám podaří shodit, zlepší se vám také kognitivní (poznávací) funkce. Vhodná tělesná váha má totiž vliv také na psychiku. Obézní lidé mají podle odborníků horší paměť, koncentraci, pozornost, řečové funkce, rychlost myšlení i schopnost pochopení informací. Je to údajně tím, že obézní mají vyšší počet zánětlivých markerů v krvi, které negativně ovlivňují myšlení.

„Již po prvních pěti zhubnutých kilogramech se lidé cítí bystřejší a svižnější. Dochází také ke snazšímu dýchání, postupně člověk zlepšuje svou fyzickou kondici, zkvalitňuje spánek a cítí se lépe i psychicky,“ říká klinická nutriční terapeutka Mgr. Jitka Tomešová, FitBee s.r.o.

Hlubší spánek 

Každé shozené kilo je znát i při pohybu: vyběhnout schody či doběhnout tramvaj zvládnete najednou snáz a bez zadýchávání. Obézní lidé dýchají mnohem víc ztěžka. Díky tomu, že se budete moct pořádně nadechnout, se vám bude i lépe spát!

Když zhubnete, zlepší se vám zkrátka kde co! „Uleví se pohybovému aparátu, snáze se vyřeší problémy se sexuálním životem nebo s plodností a lidé se cítí lépe i psychicky, zejména pokud si jejich okolí jejich proměny všímá,“ potvrzuje Jitka Tomešová.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Lepší dýchání a kvalitnější spánek je další přínos shození nadbytečných kilFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

A jak jste na tom s váhou vy? Potřebovali byste shodit?

Reklama

Načítám