Hlavní obsah

Žádná snídaně a královská večeře? I takhle se dá zhubnout!

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Reklama

Jakmile se nenasnídáte, tak končíte. Váš metabolismus se takřka zastaví, takže dnes už nemůžete zhubnout ani deko. Nebo snad můžete? Stále se vás drží snídaňový mýtus? Čtěte dál a dozvíte se, jak shazovat bez snídaně a s vydatnou večeří.

Článek

V jakých časech a v jakém množství si dáváte svá denní jídla, tomu se říká stravovací režim. O hubnutí se tvrdí, že vyžaduje velkou snídani, svačiny, přiměřený oběd a lehkou večeři. To není vyloženě chyba – spousta lidí takto úspěšně shodila. Chybné je však tvrzení, že při redukci hmotnosti je právě tenhle stravovací režim jediný možný. Chcete-li nesnídat, zato si dát vydatnou večeři, klidně můžete. I tak se totiž dá zbavit přebytečných kil.

Snídaně nemá vliv na spalování tuků

Když vypustíte první jídlo dne, nemusíte se bát, že kvůli tomu nezhubnete, nebo dokonce ztloustnete. Tradovalo se, že když se vynechá snídaně, bude to mít dopad na metabolismus – nerozběhne se, nebude pracovat dost efektivně a nedokáže dostatečně spalovat.

Ve skutečnosti má (ne)snídání na metabolismus nulový dopad, což potvrdila nejedna lékařská studie. Problematiku například před čtyřmi lety zkoumali japonští vědci z univerzity v Cukubě a zveřejnili jasné výsledky: vynechání snídaně nijak neovlivnilo energetický výdej na následujících 24 hodin, tedy nedošlo k zhoršení práce metabolismu ani pomalejšímu spalování tuků.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Snídaně může být krásným vstupem do nového dne. Jestli nemáte chuť, nevadíFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Kdo by snídani vynechávat neměl

Jestli tedy chcete zhubnout, ale nechcete snídat, klidně do toho jděte. Určitě to není chyba. Ovšem i tahle forma shazování má svá úskalí a není vhodná pro všechny. Při dietě se totiž snídaně přece jen někdy vyplatí.

Tradičnějšího režimu by se měli – alespoň zpočátku – držet především osoby se sklony k záchvatovitému přejídání. Další studie totiž ukazují, že lidé, kteří snídají, mají menší obtíže udržet si zdravý životní styl. Výzkum vědců z Harvard School of Public Health dokonce ukázal, že nesnídající jedinci jsou častěji kuřáky a mají tendence víc pít alkohol a méně cvičit.

Studie však nezohledňují fakt, že ve snídající skupině je více těch, kteří vědomě přistoupili na zdravý životní styl (a tedy se ráno najedí). Nesnídající skupina naopak čítá ve velké míře ty, kdo se k tomuto kroku ještě neodhodlali. Takže když se rozhodnete žít zdravě, klidně si můžete zvolit režim bez snídaně.

Někdy stačí vypustit snídani a kila jdou dolů

Vynechání ranního jídla sice může mít u někoho na hubnutí nepřímý negativní vliv, samo o sobě však shazování rozhodně neznemožňuje. Naopak – lidé s vyváženým životním stylem dokázali pouhým vypuštěním snídaně zhubnout. Zkrátili totiž čas, kdy během dne jedli, a ušetřili v průměru 400 kcal, které ze snídaně obvykle přijali. Následně si mohli dopřát dobrý vyvážený vydatný oběd, svačinu, a dokonce i vydatnou večeři. Když dodrželi základní pravidlo, že jejich energetický výdej byl vyšší než příjem, bez problému hubli.

Hladovění, které tělu svědčí

Půldenní půsty navíc začínají v poslední době chválit i lékaři. Když totiž snídáte v šest ráno a večeříte v osm, znamená to, že jíte během 14 hodin, což je trochu příliš. Začnete-li jíst kolem poledne a skončíte v devět večer, své „jídelní okénko“ zkrátíte na mnohem přijatelnější čas. Tyto částečné půsty by měly mít dobrý vliv na celkové metabolické zdraví i udržení nízké hladiny tuku v krvi.

Je však důležité upozornit, že je to velmi individuální. Zatímco u poměrně velké skupiny lidí přinesly částečné půsty kýžený pozitivní efekt, jiní pocítili negativní účinky jako rozvoj bolestí hlavy nebo sníženou koncentraci. Musíte proto zvážit, co vám vyhovuje nejvíc, a takový systém si nastavit.

Umíte si představit den bez snídaně?

Reklama

Načítám