Hlavní obsah

Jak poznat, že máte nemocné nehty? Tyhle signály nepodceňujte!

Foto: Profimedia

I drobné defekty na nehtech by měl vidět odborník, abyste neprošvihli nejlepší dobu léčbyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěkné zdravé nehty zdobí, zatímco nemocné jsou pro zlost. Poradíme, jak rychle odhalit malé problémy, ze kterých se mohou stát velké. Umíte poznat bradavičky nebo plísně na nehtech?

Článek

Olámané nehty anebo oprýskaný lak jsou jen vrcholkem ledovce nedostatků, které mohou rukám ubližovat. K dalším patří poškozená kůžička okolo nehtů, rýhy, barevné změny a samozřejmě infekce. Přestože to bývají problémy nepříjemné a často i nápadné, k lékaři se s nimi moc nechodí.

„Lidé nepovažují například křehkost nebo skvrny na nehtech za velký problém. A to dokonce ani tehdy, když už se na nich zjevně usadila plíseň nebo bradavičky,“ říká MUDr. Miloslava Rusková Moskalyková, dermatoložka z Cled v Uhřiněvsi. „Do ordinace se vypraví až s pěkně rozvinutým postižením, kdy je léčení nepříjemné a zdlouhavé.“

Odkud se potíže berou

Plísně i bradavice jsou velké cestovatelky a snadno se přenášejí. Za šíření bradavic jsou odpovědné viry, k plísňové nákaze dojde zejména stykem se spórami hub. Jejich usazení na nehtech není nic výjimečného, stačí k tomu trocha smůly – kráčet ve stopách infekčního nositele choroby. Častým místem získání nákazy jsou vlhké a teplé sauny, bazény a sprchy u tělocvičen, kde může infekce v šupinách kůže čekat i poměrně dlouho.

Rizikové může být i prostředí některých pedikérských nebo kosmetických „salonů“, kde se potýkají s hygienou. Tam vám mohou mechanicky poškodit kůži infikovanými nástroji nebo prádlem, přenos infekce ohrožuje i umělé nehty. Nebezpečné je i půjčování například sportovních bot, používání společných ručníků v rodině nebo chůze bosky po koberci v letadlech a v hotelech.

Foto: Profimedia

Dlouhodobým máčením ztrácejí konečky prstů imunitu proti nejrůznějším infekcímFoto: Profimedia

Jak poznat nebezpečí včas?

Suchá kůže se sklonem k praskání: je snadnou kořistí infekcí. Pomoc je jednoduchá – krém na ruce a také nošení zimních rukavic v chladu. Kůže se zjemní, zpevní, zmizí bolestivé záděry i drobné prasklinky. Nevyplácí se podcenit ani třepení a křehkost nehtů. Na lámavé nehty se dá vyzrát péčí, pomůže nošení ochranných rukavic při manipulaci se saponáty a zahradní chemií.

Máte drsné tuhé pupínky okolo nehtů?To jsou bradavice. Usazují se po stranách nehtové ploténky, ale i pod ní. Mohou se množit a přenášet i nepatrným poraněním, klidně si je přinesete jako suvenýr z bazénu.

„Likvidace patří jen do ruky lékaři, amatérské pokusy o odstranění končí jejich dalším rozsevem,“ říká MUDr. Ivana Stejskalová, dermatoložka z Prahy 9, Běchovic. „Zajímavé ale je, že právě bradavice dobře reagují na alternativní psychogenní přístupy. Může to souviset s propojením imunity s centrálním nervovým systémem.“

Foto: Profimedia

Prostředky, které vám doporučí lékař, jsou mnohem účinnější než volně prodejné přípravky z lékárnyFoto: Profimedia

Změny barvy nehtové ploténky, tak se projevuje plíseň nehtů, onychomykóza; postupně přechází z bílé na žlutou i hnědou, tak, jak ji plíseň postupně stravuje. Nehty se začnou drolit a pacienta čeká nepříjemné martýrium. Houbovité mikroorganismy, které potíže způsobují, napadají nehtové lůžko a nehet. Pro vstup do těla potřebují připravit cestu, tedy jak drobná poškození kůže, tak i snížení její obranyschopnosti, například častým máčením. Proto infekce nepostihne každého.

Zarudnutím kůže v okolí nehtů, bolestivostí, někdy i otoky se projevuje kvasinková infekce, nejčastěji Candida albicans. Neléčená ovlivní změny tvaru nehtů.

„Vzhled nehtů samozřejmě ovlivňují i další příčiny, včetně dědičnosti. Negativně se na nich může podepsat například nedostatek vitaminů a minerálů nebo některé nemoci – lupénka, cukrovka, bakteriální infekce nebo zarůstání. Potíže s infekcemi nehtů může způsobovat i vysoký obsah cukru v pracovním prostředí, kdy jsou ohroženi cukráři a pekaři,“ říká lékařka Rusková Moskalyková.

Setkali jste se s nákazou plísněmi nebo bradavicemi? A jak jste ji řešili?

Reklama

Související témata:

Načítám