Hlavní obsah

Jak poznat, že vás (ještě) miluje? Sledujte 7 gest!

Foto: Thinkstock

Uvědomujete si, jak jsou doteky důležité pro láskyplný vztah?Foto: Thinkstock

Reklama

Výzkum, který se zabýval romantickou komunikací páru, odhalil, že fyzická náklonnost se dá projevit sedmi způsoby! Všechny je znáte a jsou vám nejbližší, zvlášť když jste zamilovaní… Ale co když ne?

Článek

Profesorka psychologie Susan Krauss Whitbourne z University of Massachusetts Amherst se na svém blogu psaném pro odborný magazín Psychology Today zmiňuje, že psychologie ví hodně o emocích zamilovaných partnerů, ale příliš se nezabývá fyzickou náklonností a projevy takzvaného jiskření mezi jedinci, přičemž každý může z praxe dosvědčit, že polibek na rty od milované osoby je mnohdy víc než slova. Její lačnost po informacích přinesla výsledky.

Projevy sympatií v páru

„Zapátrala jsem v archivech a našla studii Brigham Young University, kterou vedl Andrew Gulledge s kolegy. Její výsledky díky téměř třem stovkám vysokoškolských studentů objasňují, co to znamená, když vás milenec chce držet za ruku,“ popisuje odbornice s tím, že tato zjištění nám dávají aspoň nějakou představu o tom, jak kategorizovat (ne)obyčejný dotek a jakým způsobem rozlišovat fyzickou náklonnost a sexuální intimitu. Víte, jak se chovají zamilovaní? Tohle si neodpustí!

7 typů fyzické náklonnosti

  • masáže
  • mazlení/hlazení
  • mazlení/držení v náruči
  • objímání
  • držení se za ruce
  • líbání na rty
  • líbání na tvář
Foto: Thinkstock

Z průzkumu vyplynulo, že muži potřebují ženskou něhu a polibky víc, než se kdy mysleloFoto: Thinkstock

Test zamilovanosti

Tým Brigham Young University, který studii zpracoval pro časopis American Journal of Family Therapy, podotýká, že všechny formy fyzického kontaktu (kromě držení se za ruce a masáže) silně souvisí se stupněm partnerské spokojenosti. Chce vás líbat na rty nebo na tvář? Pak je ve vztahu šťastný. Nic z toho v partnerství nepozorujete? Ani on a ani vy nemáte potřebu líbat se na rty, čas od času se obejmout, nebo se krátce pomazlit se? Pak něco není v pořádku!

Pánové, obejměte partnerky!

„Většina účastníků studie věří, že fyzická náklonnost posiluje pocit intimity,“ popisuje profesorka s tím, že není rozdíl, jak muži a ženy vyjadřují svoje city. Obě pohlaví dávají najevo svoje touhy a přání stejně, tedy fyzicky, i když muži spíš tíhnou k líbání na rty a masážím (i těm nesobeckým, které sami poskytují), kdežto ženy jsou rády objímány. Pro dámy je taky důležité držení se za ruce. Jak je ale vidět, dotek potřebují Marta i Josef. To platí bez rozdílu věku i pohlaví.

Kinseyho institut přišel s teorií, že muži se dokonce potřebují mazlit víc než ženy, což dokládá svým výzkumem zveřejněným v časopise Archives of Sexual Behavior. Z tisícovky mužů převážná většina vypověděla, že pohlazení a něžný fyzický kontakt je pro ně něčím, bez čeho se v partnerství ani při sexu neobejdou!

Foto: Thinkstock

Láska se musí udržovat v každém věku. A pohlazení, obejmutí i líbání k ní přece patří!Foto: Thinkstock

Užitečnost seznamu

„Dalo by se namítnout, že druhů fyzické náklonnosti je více než sedm, nicméně když se autoři studie zaměřili na další možnosti, jak si partneři dávají najevo svoji lásku, pokaždé se daly přiřadit k těm již uvedeným a testovaným,“ dodává Susan Krauss Whitbourne.

Co to všechno znamená pro vás? Podle autorů studie by se lidé, jejichž vztahy mají potíže, měli soustředit na objímání, mazlení i polibky, protože je to jednoduchý způsob, jak překonat krize při pocitu ztráty citového pouta. Lze si tak připomenout časy zamilovanosti a pohody. Navíc prý, minimálně podle dotázaných, fyzický kontakt a náklonnost k partnerovi pomáhá k řešení konfliktů. Tak to příště zkuste… A je jedno, který ze sedmi způsobů bude váš nejoblíbenější.

A jak si dáváte najevo lásku vy?

Reklama

Související témata:

Načítám