Hlavní obsah

Jak poznáte psychicky silného člověka? Podle těchto 5 věcí!

Foto: Profimedia

Mentálně silní lidé se dobře vyznají v emocích svých i druhých lidíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou psychickou odolnost už jste určitě někdy měli možnost otestovat. Vlastně ji máte vždy, kdy se děje něco nepříjemného. Většinu silných osobností ale spojují některé zvyky a povahové rysy. A to tyhle...

Článek

Odborná psychologie v podstatě vůbec nezná termín jako silná osobnost. Přesto je v běžném životě tak často používaný.

Jako silní bývají často označovaní lidé s dominantní vůdčí povahou, ale podle odborníků zrovna tohle s vnitřní silou úplně nesouvisí. Takoví lidé mohou být silní, ale nemusejí. Co je tedy pro psychicky odolné jedince typické?

1. Nebojí se vystoupit ze své komfortní zóny

Psychicky méně silný člověk plánuje, fantazíruje, představuje si – co by chtěl udělat, v čem začít podnikat, kam jet, co nového vyzkoušet, s jakým zlozvykem skončit – ale nikdy to nerealizuje. Vždycky před sebou uvidí tisíc problémů, proč prostě nemůže.

Naopak psychicky silný člověk věci realizuje, a to i za cenu toho, že riskuje. Vzdává se svých jistot i pohodlí. Vystupuje ze své komfortní zóny. To může být například právě jistota stálého zaměstnání, partnera, ale třeba i cigaret nebo alkoholu. Jedná se o věci, kterých není lehké se vzdát, ale on zatne zuby a zvládne to.

Foto: Profimedia

Pokud vás vaše práce vyloženě nebaví, odhodlejte se a zkuste změnuFoto: Profimedia

2. Zvládají svoje chyby

Bezchybný samozřejmě není nikdo, a to ani vnitřně silní lidé. Ti ale nebývají perfekcionisti a ze svých nedostatků se nehroutí.

„Silní lidé dokážou převzít odpovědnost nejen za své činy, ale také myšlenky a emoce. Vidí jasně silné a slabé stránky svoje i druhých. Síla není o tom, být superman, ale dovolit si i slabost. Nese to s sebou pokoru před silami, které jsou mimo vaši kontrolu,“ komentuje psycholog a lektor rozvoje osobnosti Mgr. Michal Petr.

3. Mají vysokou emoční inteligenci

Emoční inteligence, jehož hodnota se označuje jako EQ, je méně známá, přesto mnohem důležitější než IQ. Tento pojem se poprvé objevil v devadesátých letech, avšak zpopularizován byl později, a to především knihou amerického psychologa Daniela Golemana.

Právě vnitřně silní lidé mají obvykle vysokou emoční inteligenci. Znamená to, že plně chápou své emoce a taky se umí vcítit do emocí ostatních. Své emoce díky tomu zvládají, dokážou zklidnit vlastní rozčilení, setřást úzkost, podráždění, ale zároveň využívají emoce, aby sami sebe motivovali. Emočně inteligentní lidé tak bývají obvykle velmi úspěšní jak v profesním, tak v osobním životě.

Foto: Profimedia

Psychicky silní lidé se dokážou radovat i ze štěstí svých blízkýchFoto: Profimedia

4. Dokážou říci ne

Mentálně silný člověk nemá pocit, že toho musí zvládnout co nejvíc, aby byl v životě úspěšný. „V práci raději odmítne projekt navíc, který by až příliš zasahoval do jeho volného času – peníze jsou pro něj důležité, ale ne víc, než spokojenost v osobním životě. Psychicky silný člověk ví, kde jsou hranice jeho možností, a nesnaží se je dlouhodobě překračovat. Ví také, jaké jsou jeho osobní hranice, a nedovolí ostatním, aby ho využívali,“ komentuje psycholožka a koučka Lucie Úblová.

5. Nesrovnávají se neustále s druhými lidmi

Srovnávat se s druhými lidmi, žárlit, závidět a stresovat se z úspěchu a radosti druhých, když zrovna vám se něco nedaří, to všechno z vás nesmírně vysává energii. Vnitřně silný člověk bývá přejícný. Neztrácí čas tím, že by druhé posuzoval a shazoval, aby se cítil lépe. Vůbec nemá takovou potřebu. Naopak dokáže druhé povzbudit a těšit se z toho, že se jim daří. Zvlášť pokud se jedná o člověka jemu blízkého.

Poznali jste se?

Reklama

Načítám