Hlavní obsah

Jak poznáte, že vás opravdu miluje? Pochopte jazyky lásky!

Foto: thinkstock

Květiny a snídaně do postele, to je také způsob, jak vyjádřit své cityFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pořád mi říká, že mě miluje, ale nejsou to jen slova? Jak poznám, že to myslí vážně?" Tak zněl dotaz jedné z našich čtenářek. Ano, vyznání jsou důležitá, ale opravdová láska mluví pěti jazyky!

Článek

Alespoň někdy má z toho strach snad každá žena. Nechcete, aby vás přítel „ulovil“ na záplavu sladkých slov. Milostná vyznání vašeho partnera mohou být opravdu důkazem lásky, ale stejně tak vás může bezmezně milovat, i když toho o tom tolik nenamluví.

S milostnou komunikací je to prostě občas složité.

Pět jazyků lásky

V podstatě lze říci, že každý mluví trochu jiným jazykem lásky. „Jde o způsoby, jakými lidé přijímají, ale také projevují city v partnerském vztahu,“ vysvětluje psychoterapeutka Martina Porkertová.

Podle amerického manželského terapeuta Gary Chapmana pak existuje celkem pět různých jazyků lásky:

  • Slova – to jsou přesně ty věty typu „miluji tě“, ale také nejrůznější pochvaly, uznání, vyjádření obdivu a komplimenty.
  • Zájem – je to schopnost partnera vcítit se do vašich pocitů, nebo se alespoň zajímat, jak vám je. „Jsou to ty situace, kdy máte den blbec, nijak dobrou náladu a partner vás vyslechne, zajímá se o to, co vás trápí,“ upřesňuje Martina Porkertová.
  • Dárky– jde o maličkosti, něžné vzkazy na lednici, květiny, bonbony a podobně. Prostě věci, které vás potěší. Je to důkaz toho, že partnerovi záleží na tom, abyste se cítily hezky.
  • Činy – když je potřeba, partner vám s ochotou pomůže. Ať už s těžkou taškou nebo třeba i s větším problémem, kdy jste nemocné nebo přijdete o práci a řešíte finanční potíže. Prostě je tu pro vás!
  • Fyzický kontakt – tady nejde o sex, ale o běžné doteky, jako je třeba objetí, letmý polibek, pohlazení. Tím vám vyjadřuje fyzickou blízkost a něhu.
Foto: thinkstock

Každý mluví trochu jiným jazykem lásky, jde jen o to, najít společnou řečFoto: thinkstock

Najděte společný jazyk

Cílem fungujícího partnerského vztahu pak je zjistit, jak mluví ten druhý. Protože většina lidí dává jednomu či více z těchto způsobů vyjadřování lásky přednost. „Je potřeba zjistit, jaký je primární jazyk vašeho partnera. Pravidelně se ho na to ptejte a zároveň mu objasněte, jaký je zase váš jazyk,“ vysvětluje Gary Chapman.

V praxi to vypadá tak, že vás přítel možná zahrnuje dary, ale ty nejsou vaším primárním jazykem. Abyste se cítily dobře, potřebujete třeba spíš nějaké slovní vyznání. Naopak váš partner není moc na mluvení, ale chybí mu z vaší strany například právě ty drobné pozornosti. „Chcete-li být úspěšní v milostné komunikaci, musíte rozumět partnerovu jazyku lásky. Pokud se ve způsobech vyjadřování a přijímání náklonnosti míjíte, můžete se oba cítit frustrovaní a nemilovaní, přestože se vlastně oba milujete a snažíte se lásku si dávat najevo,“ popisuje Martina Porkertová.

Gary Chapman ale tvrdí i to, že jsou lidé, kteří potřebují všech pět způsobů ve stejné míře. „Není to neobvyklé a je to pravděpodobně způsobené tím, že celý život se jim od rodičů či blízkých lidí dostávalo všech pěti jazyků v hojné míře,“ říká Gary Chapman.

Poznat, že vás druhý skutečně miluje, ale není zas tak složité. „Pokud se ve vztahu cítíte bezpečně, není třeba si dělat starosti. Jestliže ale cítíte, že nejste zcela milovaní, je nutné zjistit, co by vám k tomu pocitu pomohlo, který z pěti jazyků vám chybí, který je ten váš primární,“ dodává Gary Chapman.

A jakým jazykem mluvíte vy? A co váš partner?

Reklama

Související témata:

Načítám