Hlavní obsah

Jak rychle proměnit domov? Začněte u koberce!

Foto: Thinkstock

Kusové koberce vám obohatí interiérFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kusové koberce se staly módou, která jejich celoplošné „kolegy“ vytlačila z popředí zájmu. Jaké barvy a dekory hrají prim právě v tomto sortimentu? Jedno je jasné. Možnosti jsou takřka neomezené!

Článek

Na podlahách současných domácností jednoznačně vyhrávají laminátové a dřevěné plovoucí krytiny, výjimkou však nejsou ani podlahy pokryté velkoformátovou dlažbou nebo linoleem, které se do interiérů opět vrací v poněkud pozměněné podobě. Mnozí z vás však mají potřebu podlahu navíc ještě zateplit, a tím učinit svůj domov ještě o něco útulnější. Pokud vám právě tohle doma chybí, zkuste našich 7 tipů, jak si vytvořit útulný byt.

Foto: Carpet design

Fusion Amsterdam, koberec jakoby sešitý z několika rozdílných kusů, je dalším trendem sezony. Složení 80 % vlna, 20 % polyamid. Fromát 140 x 200 cm, cena 11 790 KčFoto: Carpet design

Vítaným řešením je právě kusový koberec, který kromě toho, že má výborné izolační vlastnosti, plní v místnosti celou řadu dalších úloh. Jednou z nich je i funkce estetická, neboť právě tento slušivý „doplněk“ podlahy má tu moc proměnit celkové působení interiéru a nemalou měrou se podílí na jeho vzhledu. V současné době máte na výběr opravdu z tisíců vzorů a barev, dále můžete volit mezi různými materiály od čistě přírodních až po syntetické, a pokud jde o rozměry, i zde jsou možnosti téměř neomezené a je možné pořídit si koberec prakticky na míru.

Foto: Calligaris

S dekorem květin – koberec Dalia, materiál akryl, velikost 240 x 240 cm, cena 14 014 KčFoto: Calligaris

Barvy a vzory, které jsou aktuálně „trendy“, přitom podléhají s každou sezonou pravidelným módním vlnám, jaké známe například z oblasti oděvního průmyslu.

Barvy země stále „in“

V sortimentu kusových koberců letos najdete tlumené barevné tóny. Na špici se stále drží zemité odstíny barev, které nejsou nijak výrazné, a proto se hodí téměř kamkoliv. Koberce, libující si v béžové, světle i tmavě hnědé, kávové, pískové nebo třeba smetanové, můžete směle umístit i do prostor s nábytkem ve výrazných barvách nebo s dominantním solitérem, neboť na sebe rozhodně nestrhnou pozornost, ale vše příjemně doladí svou měkkou a nevtíravou „přítomností“.

Foto: Voivo

Core Silver, koberec připomíná svou barvou i strukturou zemi. Materiál vlna a prošívané polyesterové vlákno. Rozměr 170 x 240 cm, cena 11 421 KčFoto: Voivo

Decentně a velmi elegantně působí také koberce šedivé nebo modely v odstínu cihlové nebo červené hlíny, které patří mezi letošní novinky a najdete je v nabídce většiny renomovaných výrobců. Pokud chcete přece jen trochu odvážnější kousek, vsaďte na koberec v některém z fialových odstínů, které jsou již několik let stále v módě, nebo zvolte křiklavější oranžovou, červenou či sytě modrou.

Foto: Carpet design

Módními kruhy ve všech barvách hraje koberec Estella Carnaval ze 100% vlny. Rozměr 140 x 200 cm, cena 11 240 KčFoto: Carpet design

Módním dekorem nic nezkazíte

„Pro nadcházející sezonu vybrali designéři a výrobci z mnoha dekorů hlavně ornament a květinový vzor,“ popisuje aktuální trendy panující v nových kolekcích kusových koberců Barbora Kocourková ze společnosti Abitare. Móda tedy diktuje vsadit na velké květinové vzory, které ze své ještě donedávna původní organicky modelované podoby, věrně napodobující své předlohy v přírodě, přechází spíše k ornamentu symbolického rázu. Může vám připadat, že výsledný vzor tedy spíše než autentický tvar květu připomíná geometrický obrazec.

Foto: Calligaris

Abyste byli „in“, vsaďte na ornament nebo na geometrické obrazce, navíc černobílé provedení je také stále moderní. Akrylový koberec Lace, formát 170 x 240 cm, cena 16 450 KčFoto: Calligaris

Někteří výrobci se nechali inspirovat nejen světem geometrických tvarů, ale i moderními technologiemi, a tak se na kobercích objevují například pixely nebo další prvky, které jsou známé z oblasti grafického designu. Módní jsou také tenké linky nebo pruhy nejrůznějších šířek a barev. Stále častěji se setkáte i s klasickou kostkou nebo takzvaným kárem, které se po letech do módy opět vrací v celé řadě barevných variant. Máte-li chuť trochu experimentovat, pak sáhněte po koberci s odvážným zvířecím motivem a třeba ještě s dlouhým vlasem, připomínajícím zvířecí srst nebo trsy trávy.

Foto: nejlepsikoberce.cz

Kusový koberec Ligne Pure Romance, vysokou kvalitu mu dodává ručně tkaná vlna, 60 x 120 cm, cena 2779 KčFoto: nejlepsikoberce.cz

Módní trendy koberců však můžete brát s rezervou. Koberec jakožto interiérové vybavení by měl především korespondovat s ostatními zařizovacími prvky v místnosti. „Zemité barvy stále zůstávají v oblibě. Zákazníci však nejvíce kupují podle toho, jak jim koberec bude ladit k sedačce a k nábytku v interiéru. Je to hodně individuální,“ potvrzuje Kateřina Pauliová ze společnosti Voivo.

Foto: spoltex

Kusový koberec Sketch, 10% příměs acrylu a veluru, tři různé barevné varianty, rozměr od 60 x 120 do 200 x 290 cm, cena od 562 KčFoto: spoltex

Proto byste jej měli vybírat především s ohledem na styl a barevné ladění nábytku, s čalouněním židlí a sedacích souprav, barev na závěsech, záclonách, ale i na stěnách pokoje.

Foto: Kika

Kusový koberec, trendová a velmi praktická přírodní barva, 100 % PP, výška vlasu 40 mm, rozměr 120 x 170 cm, cena 999 KčFoto: Kika

Máte pocit, že koberec doma musíte mít? Zde je návod, jak si správně vybrat koberec do bytu.

Který vyhraje právě u vás doma?

Související témata:

Načítám