Hlavní obsah

Jak s dětmi připravit veselé halloweenské dekorace? Tyhle jsou hotové za pár minut!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci října se to dýněmi se strašidelným obličejem jen hemží. Máme pár tipů, jak si takové dekorace jednoduše vyrobit z papíru a gázy. Další tři tipy jsou dokonce k snědku, tak se do nich pusťte!

Článek

Tradiční americký svátek Halloween se poslední léta dostává i k nám, i když jen v jednotlivostech. Děti nechodí po sousedství s koledou, ale rádi dají svému „dýňákovi“ strašidelný obličej. My jsme tentokrát připravili tematické drobnosti z různých materiálů. K jejich výrobě klidně přizvěte děti, bude je to bavit.

Může se mračit

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Vydlabávat nemusíte jen dýně! Oranžové papriky udělají podobnou službu a není s nimi taková práce. Úzkým nožem zařezávejte cikcak kolem stopky, až se vám oddělí horní část. Odstraňte jadřinec a vyřežte strašidelný obličej. Papriku můžete vyplnit oblíbenou pomazánkou nebo salátem a pak samozřejmě sníst, nebo dovnitř vložit malou čajovou svíčku a za tmy strašit…

Oranžový sněhulák?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Mandarinky si přímo říkají o připodobnění k dýni. Nakreslete jim různé obličejíčky: strašidelné, rozjívené, zamračené, veselé… a máte hotovo! Halloweenská miska bude jen zářit.

Malé, ale roztomilé

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Třetí oranžovou zeleninou z naší série je mrkev. Očistěte ji a ostrým nožem po celé délce podélně nařízněte asi třímilimetrový zářez. O kousek dál zopakujte zrcadlově, a už se vám bude v profilu rýsovat tvar dýně.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Mrkev už stačí jen nakrájet na plátky a máte „dýňová“ kolečka, ale kdybyste si chtěli ještě vyhrát s autentickým tvarem, můžete každý plátek nožem opatrně zakulatit. Na misce nejlépe vypadají v zástupu za sebou :-)

Kdo se bude bát?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Hravé strašidýlko můžete vyrobit jedna dvě s pomocí gázy. Koupíte ji v lékárně, balení po dvou kusech přijde na 4 koruny. Dále budete potřebovat disperzní lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední, a jednorázově použitelnou misku, nejlépe od jogurtu nebo sýra. Jako stojánek využijete jakoukoli vysokou skleničku, třeba od oliv nebo úzkou PET lahev. Izolepou na ni nalepíte golfový nebo pingpongový míček.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Lepidlo zřeďte vodou v poměru 1 : 1 a rozmíchejte. Plátky gázy v něm namáčejte, pověste na lahvičku s míčkem a rukama vytvarujte „sukýnku“. Nechte uschnout, nejlépe přes noc.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nakonec namalujte černým nesmazatelným fixem strašidelný obličej, protáhněte nit a zavěste třeba na větev ve váze. A kdybyste se chtěli pustit do podobného lepidlového projektu, pak zvolte návod na kašírovanou dýni krok za krokem

Dvě papírové varianty

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Připravte si různé druhy papírů s podzimními, nejlépe oranžovými tóny. Nemusíte kupovat drahé vzorované kartony. Využijte staré omalovánky nebo jen nakoukněte do barvených časopisů a vytrhněte obrázky, které vám barevně ladí. Podle starého cédéčka nebo jiného menšího kruhu vystřihněte kolečka. Pro jednu dýni budete potřebovat minimálně šest, ale i osm nebo deset kusů.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Vystřižená kolečka přeložte napůl, vzorovanou stranou dovnitř. Jednotlivá půlkolečka slepujte postupně k sobě, až budete mít všech šest, rozložte je a vytvarujte dokulata.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Slepte poslední strany k sobě a doprostřed zapíchněte barevný čistič dýmek (zakoupíte v papírnictví) jako stopku. A papírová ozdoba může putovat na parapet nebo poličku.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na poslední rychlovku si nastříhejte asi centimetr široké a deset centimetrů dlouhé pruhy oranžového papíru. Na obou koncích udělejte děrovačkou otvory. Zelený čistič dýmek protáhněte oběma dírkami a na spodním konci zatočte do smyčky, na horním vytvarujte lístek nebo zakruťte do spirálky. Výšku výsledné dýně si korigujete délkou štětinky.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Prsty roztáhněte pruhy po obvodu a vznikne vám roztomilá dekorace ve tvaru dýně. Pokud ji budete vyrábět společně s dětmi, můžete ji ještě doplnit vystřiženým lístkem ze zeleného papíru. Ostatně z papíru, i když recyklovaného, jsou i masky z krabiček od vajec

I když moc nepodléháte halloweenské horečce, výroba pár malých drobností může zpříjemnit deštivé podzimní večery.

Reklama

Načítám