Hlavní obsah

Jak se doma hádáte? Tohle je 5 nebezpečných způsobů!

Foto: Thinkstock

Hádka může být pro vztah prospěšná, musí to být ale konstruktivní výměna názorůFoto: Thinkstock

Reklama

Občasné hádky jsou přirozené, ale musí k něčemu vést! Pak jsou prospěšné. U destruktivní hádky je to naopak, ta vaši lásku pohřbí. A taková výměna názorů má mnoho podob. Netýká se některá z nich vás?

Článek

Experti z amerického institutu partnerských vztahů (Gottman Relationship Institute) tvrdí, že existují dva základní typy hádek – konstruktivní a destruktivní. Ty první jsou prospěšné, uvolní emoce, a končí kompromisem.

Naopak destruktivní hádka se točí v jednom kruhu, nepřináší žádné řešení. A takhle vypadá pět základních podob destruktivní hádky.

1. Hra na oběť a agresora

Jeden z páru vždy zastává roli nebohé a bezmocné oběti, druhý je v pozici zlého agresora. Oběť svým chováním dává najevo, že je slabá a odkázaná na partnera. „Svou pasivitou vlastně nutí agresora, aby na sebe vzal veškerou zodpovědnost za vztah. A to není fér,“ vysvětluje vztahová expertka Cecilia D´Felice.

Takhle vypadá praxe:„Jsi pro mě moc důležitý, miluji tě a opravdu nevím, čím jsem si zasloužil(a) takové chování.“ X „Možná, kdybys nebyl(a) takhle patetický(á), neměli bychom problém.“

Co s tím: Nenechte se vtlačit do role agresora! „V klidu řekněte, že nechcete být tím, kdo činí veškerá rozhodnutí. Trvejte na vytváření kompromisů,“ radí Cecilia D´Felice.

Jste spíš v roli oběti? Udělejte tomu přítrž! Jakmile nahlas vyslovíte „stop, přestaň, cítím se tebou atakována," budete se muset oba zastavit a čelit realitě.

Foto: Thinkstock

Připadáte si při hádce jako oběť? Nebo jste v pozici toho zlého? Obojí je špatně a měli byste to změnitFoto: Thinkstock

2. Pštrosí metoda

Žádná diskuse, ale útěk. Prostě situace, kdy se jeden z páru odmítá v případě neshody jakkoli angažovat. A většinou to bývají muži. „Mívají problém s projevem emocí. Neumí své pocity popsat, proto raději odcházejí,“ vysvětluje Cecilia D´Felice.

Takhle vypadá praxe:„Tak něco řekni! Co navrhuješ, co hodláš dělat?“ X „Nemám ti co říct, musím jít.“

Co s tím: Snažte se prolomit kamennou zeď, kterou se váš partner obklopil. „Vysvětlete mu, že pokud nevyleze ze své ulity, nemáte šanci zjistit, jak se cítí a co si myslí. Ukažte mu, že hádka může být konstruktivní. Donuťte ho mluvit, ale pak ho bedlivě poslouchejte,“ radí Cecilia D´Felice.

3. Přehnaná obrana

Jakmile se jeden z vás cítí atakován, automaticky se stáhne do obranné pozice. Vzniká začarovaný kruh obviňování a ospravedlňování.

Takhle vypadá praxe:„Nikdy s ničím nepomůžeš, nikdy nepohlídáš děti!“ X „Kdykoli si chceš vyrazit s kamarádkami, hlídám děti. Jestli je tu někdo špatný rodič, tak to jsi ty.“

Co s tím:Než začnete diskusi, přemýšlejte. O co vám přesně jde? Co chcete probrat? Protože často lidé obviňují partnera z toho, že jim nerozumí, neví, co chtějí, ale oni sami to také nevědí.

Foto: Thinkstock

Jakmile sklouznete k osobní kritice a urážkám, je to zlé. Váš vztah balancuje nad propastíFoto: Thinkstock

4. Extrémní kritika

Jakmile hádka sklouzne k osobní kritice, balancujete nad propastí. Nadávky a osobní útoky totiž vážně bolí.

Takhle vypadá praxe:„Nenávidím, jaký jsi sobec! Myslíš jen sám na sebe!“ X „Ty jsi stará neodbytná kráva, co mi nedá chvilku pokoj.“

Co s tím: Naučte se vyjádřit stížnost, aniž byste sklouzli k drsné kritice, a zároveň předcházejte situacím, kdy byste jí byli vystaveni vy. Zkuste říct „dnes nepůjdu s odpadky, protože venku prší, ale bude to první věc, kterou zítra udělám."

5. Opovržení

Tenhle typ hádky přichází ve chvíli, kdy se z vašeho vztahu vytratil vzájemný respekt. Ani jeden z vás nemá chuť a zájem toho druhého poslouchat, natož mu cokoli vysvětlovat.

Takhle vypadá praxe:„Nemám jediný důvod, proč to s tebou rozebírat. Je mi jasné, co bys na to řekl“ X „Fajn, já s tebou stejně vůbec mluvit nechci.“

Co s tím: Zjistěte, proč sebou opovrhujete, proč se nechcete poslouchat. Pojmenujte věci konkrétně. To vyčistí vzduch a vytvoří prostor pro další komunikaci.

Tak co, týká se vás některá z těchto nebezpečných modelových hádek?

Reklama

Související témata:

Načítám