Hlavní obsah

Jak se milovat i po třiceti letech? Pochopte 6 stadií lásky!

Foto: Thinkstock

Prý je možné se milovat stejně intenzivně jako na začátku i po třiceti letech vztahuFoto: Thinkstock

Reklama

Milostné začátky jsou nádherné. Po deseti letech už vztahy tak romantické nebývají. Ale mohou být! Britský expert Andrew G. Marshall tvrdí, že vzájemné city a touha vyhasnout nemusejí. A radí, jak na to!

Článek

Manželský poradce Andrew G. Marshall v deníku Daily Mail tvrdí, že stačí pochopit, jakým procesem vztah prochází. Že láska má šest stadií a v každém partneři od sebe potřebují něco jiného. Když si zvládnete vyjít vstříc, nečeká vás nudné stáří po boku okoukaného partnera, ale stále ta romantická a trochu bláznivá láska plná touhy. Tohle radí.

1. Splynutí (0 až 18 měsíců)

Myslíte jen na svého milovaného, vztah je plný sexu a vášně, protějšek vám přijde dokonalý, dokonce i jeho nedostatky pokládáte za roztomilé a přehlížíte je.

Rizika: Přílišná idealizace protějšku!

Rada: Jiskření je tady až dost, ale pozor, nyní přehlížené partnerovy chyby mohou tenhle sexy náboj hodně rychle zabít. „Vzpomeňte si na první rok svých předešlých vztahů. Co jste přehlíželi, ale pak to mezi vámi způsobovalo rozpory?“ radí Andrew G. Marshall. Přemozte zblázněné hormony a už nic neignorujte, snažte se problémy řešit hned!

2. Hnízdění (18 měsíců až 3 roky)

Vášně a posedlosti tím druhým sice ubývá, vztah se mění v cosi klidnějšího a stálejšího, začínáte budovat společný domov, ale pořád je to vcelku sexy jízda.

Rizika: Díky chvílím sexuálního klidu máte oba možnost přemýšlet a může se stát, že vás či partnera přeměna nezávazného vztahu v cosi hlubšího vyděsí.

Rada:„Nesnažte se partnera uklidnit a jeho obavy mu rozmluvit, spíš se ptejte, čeho přesně se bojí,“ radí Andrew G. Marshall. Budujte vzájemnou důvěru, díky ní váš vztah nejen přežije, ale i v posteli se posunete dál. Uvolněnější a otevřenější milování je pro tohle období typické.

Foto: Thinkstock

Budování společného domova je jednou z počátečních fází, kde jiskra ve vztahu ještě většinou nechybíFoto: Thinkstock

3. Utvrzování se (3 až 4 roky)

Často přichází oficiální stvrzení vztahu žádostí o ruku či svatbou. Partneři jsou sebou také již nabaženi, takže se objevuje obnova individuálního života (návrat ke koníčkům, které byly zanedbávány, akce, na něž jde každý sám, atd.). Vzrostla vzájemná důvěra v partnera a vztah jako takový.

Rizika:Pozor na žárlivost a snahu partnera kontrolovat nebo na to být tím, kdo je omezován.

Rada: „Vaší mantrou by se mělo stát rčení ,Já se můžu zeptat, ty můžeš říct ne, a pak můžeme vyjednávat´,“ popisuje Andrew G. Marshall. Jinými slovy – vytvářejte kompromisy! Jen si představte, jak to mezi vámi bude jiskřit, když se třeba partner vrátí po víkendu, který strávil bez vás.

4. Spolupráce (5 až 14 let)

Díky ustálenému vztahu se cítíte bezpečně a jistě, proto se páry velmi často vrhají do nových a velkých projektů (změna zaměstnání, kariérní postup, nové studium, založení rodiny…).

Rizika: Nový projekt vás může sblížit (pokud spolupracujete, vzájemně se povzbuzujete, jste si oporou), nebo vás může odcizit (když se do něj vrhnete na vlastní pěst a kvůli zaujetí novou věcí partnera přehlížíte). A pozor, hrozí určitá sexuální stagnace!

Rada: Nezapomínejte na svou polovičku! Ke všemu novému ji přizvěte, požádejte ji o spolupráci, pomoc a podporu. Pokud budete věci podnikat společně, vaše láska a touha vydrží. Pokud ne, najednou se vaše soužití omezí jen na běžný provoz a rutinu. Vyrazte s mužem třeba na sexy výlet na motorce, nejen, že projevíte zájem o jeho koníček, ale co když po cestě najdete nějaké hezké odlehlé místo a užijete si vášnivé dobrodružství?

Foto: Thinkstock

Důležité je podnikat věci společně, utužuje to lásku a touhuFoto: Thinkstock

5. Období výzev (15 až 20 let)

Klid a vyrovnanost narušují velké změny, které vás potkávají. Děti odcházejí a zakládají vlastní rodiny, vaši rodiče stárnou a potřebují péči, možná vy sami máte zdravotní problémy. Neustále čelíte výzvám, které je třeba překonat. Je to náročné období, ale může v něm dojít i ke znovuoživení lásky a sexuálního života.

Rizika: Změny vás vyčerpávají, takže pak nemáte energii a čas jeden na druhého.

Rada: Čelte výzvám společně! Buďte spolu! „Odpočívejte v náruči toho druhého. Milujte se v místnosti, kde jste to nikdy předtím nedělali, jděte spát o hodinu dřív, oživte starý koníček,“ radí Andrew G. Marshall. Po měsíci si pak sedněte a proberte, které z těchto nových věcí se vám líbily, které ne, a naplánujte další novinky.

6. Obnova (25 let a více)

Změny jste zvládli a nyní u vás zase panuje klid. Dochází k obnově romantiky podobně jako v první fázi, ovšem už nestojí na příslibu společného života, ale na realitě. Máte sílu a víru ve vztah pramenící ze společně překonaných překážek. Prožíváte úspěch, kterého jste spolu dosáhli (jste pyšní na své děti a vnoučata).

Rizika: Můžete být zahlceni požadavky svých blízkých (hlídání vnoučat, pomoc v domácnosti a podobně).

Rada: „Naučte se říkat ,ne´! A podnikejte výlety do minulosti – prohlížejte staré fotografie, vyrazte na místa, která jsou pro váš vztah nějak symbolická, neustále si připomínejte, co všechno jste dokázali. Posílí to vaše pouto a vzájemnou lásku!

V jakém stadiu lásky se nyní nacházíte?

Reklama

Načítám