Hlavní obsah

Jak se partnerův penis mění s věkem?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako všechno v přírodě, i pohlavní orgány prochází určitými změnami. S čím počítat v případě partnerova přirození? Co se týče délky, barvy i funkcí, připravte se na individuální rozdíly. Třeba takové maskování není nic neobvyklého!

Článek

Muž je ovládán a řízen hlavně androgeny a starým známým testosteronem. Hlavně v pubertě se dějí výrazné změny. Varlata, šourek, penis a ochlupení začínají růst. Hladiny testosteronu dosahují vrcholu na počátku dvaceti let, jenže pak tento hormon klesá přibližně o 10 procent v každém následujícím desetiletí. Patříte-li tedy s partnerem k dlouhodobým párům, můžete přímo z postele sledovat, co všechno se s vaším protějškem děje. Jak moc ovlivní jeho další narozeniny váš sexuální život?

Penis, parťák do nepohody

Přibližně po pětačtyřicítce se pubické ochlupení postupně ztenčuje, řídne a začíná šednout. Penis už se nezdá být tak velký jako dřív, za což obvykle může ukládání tuku v oblasti břicha. Jelikož spodní část těla je „prostorově výraznější“, penis se v porovnání s ní tváří jako menší. Jestli má ale váš muž komplexy z velikosti a nemá k nim důvod, vysvětlete mu, že se mu zdá jeho vlastní penis v porovnání s ostatními vždycky menší, protože na něj hledí seshora. Smršťování „rodinného klenotu“ však rozhodně není mýtus.

Někteří muži pociťují rozdíly mezi svými mladými a seniorskými léty jako velmi výrazné. Mohou za to fyziologické procesy, které mají souvislost se špatným prokrvením přirození nebo ucpáváním tepen. Pravda je taková, že podle Irwina Goldsteina, ředitele oddělení sexuální medicíny v nemocnici Alvarado v San Diegu, se může od 30. roku života muže do jeho 60. až 70. narozenin ptáček zkrátit až o 2,54 centimetru.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Od 30 let se začíná penis zmenšovat a do šedesátky může být až o dva a půl centimetru kratšíFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Jak si změřit penis

Na ověření použijte jednoduchou metodu měření penisu, se kterou kdysi přišel americký vědec Alfred Kinsey. Délku měřil krejčovským metrem od kořene penisu na horní břišní straně ke špičce (proč si muži porovnávají penisy). Podle jeho průzkumů má 70 procent mužů v produktivním věku penis dlouhý od 14 do 16,5 centimetru. Nejčastější hodnotou je pak 15,5 centimetru. Když si od toho odečtete nucené krácení, pořád to ještě ujde. Změny rozměrů však nejsou to jediné, s čím musíte počítat. Penis má schopnost být neviditelný! Jak to?

Za původním růžovým až nafialovělým odstínem stojí v mládí skvělé prokrvování. Jelikož ve stáří už krevní zásobení nefunguje jako dřív, růžová barva bledne. A dospět k pevné erekci je také problematičtější. Holt topořivá tělíska nejsou knoflík na pračce, nefungují, když si jejich majitel vzpomene. Počítejte s tím, že než se dostaví ztopoření, chvíli to trvá a často bývá nutné přímé dráždění samotného pohlavního údu – důvod, proč můžete dostat křeč do ruky.

Push-up trenky jako nutnost

Na druhou stranu, i když nervy v penisu také stárnou, schopnost mít pohlavní styk většinou zůstává zachována, stejně jako chuť na milování.  Objevují se však potíže nejen se vzrušením, ale i orgasmem. A co víc, jak hladiny testosteronu klesají, zpomaluje se produkce spermií, ubývá svalová hmota a varlata definitivně pociťují neblahý vliv gravitace.

Šourek, kožní vak hruškovitého tvaru, je lemovaný hladkým svalem, jenž se stahuje a uvolňuje – třeba podle okolních teplotních podmínek. Bohužel i tenhle sval postupem času přestává vykonávat svoji funkci, což je viditelné na tom, jak se mužnost poroučí, ochabuje a prokazatelně jde naproti pánským ponožkám (snad proto jsou výrobci push-up slipů a trenek tak oblíbení). Věřte tedy, že když netaktní muži nelichotivě komentují dámy v letech a utahují si z nich – „tady má někdo prsa až u kolen“, vrátí se jim to. Příroda je v tomhle ohledu poměrně spravedlivá.

Malý, velký, tlustý, tenký, jenom o penisu to není. Ve vztahu je nesmírně důležité i líbání! Jak mu prospívá?

Reklama

Načítám