Hlavní obsah

Dětství prokazatelně ovlivňuje pozdější milostný život

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

I děti mají své sexuální prožitky a jsou v této oblasti poměrně zvídavé. Většina je schopna mluvit o milování, a to beze studu, asi tak do devíti let. Toto období však může narušit mnoho negativních faktorů. Co všechno se může stát, když je dětství poznamenané traumaty?

Článek

Když kampaň proti sexuálnímu obtěžování MeToo obletěla svět, ženy začaly více hovořit o svých sexuálních zkušenostech, ale také o zneužívání. Ke kampani se přihlásila řada známých tváří, třeba americká herečka Alyssa Milano (47) známá ze seriálu Čarodějky nebo Lady Gaga (33), americká zpěvačka s italskými kořeny.

Zájem o sexuální životy ostatních kdekoho podněcoval k zamyšlení, za co všechno si lidé v rámci svých vztahů a životů mohou sami, a s čím se dá v rámci možností aspoň trochu vypořádat.

Snad i proto vědci z Quebecké univerzity rozdali svůj dotazník k vyplnění 410 lidem. Díky nim možná i vy přijdete na to, proč se ve své ložnici necítíte komfortně, a to nejen vinou sexuálních trapasů.

Nejen sexuální trauma

Dobrovolníci popsali svoje sexuální zážitky, dětství, dospívání, emoce, psychické úzkosti i radosti. Výsledky, které uveřejnil odborný magazín Journal of Sex & Marital Therapy, prokázaly, že osoby, které zažily nějaká traumata v dětství, měly tendenci být se svým aktuálním milostným životem méně spokojené.

Zajímavé je, že studie definuje trauma v dětství nejen jako sexuální zneužívání, ale také jako zanedbávání ze strany rodičů, vystavení agresivnímu nebo emočně urážlivému chování mezi rodiči či šikanování od vrstevníků.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Trauma v dětství nemusí být jen sexuální, ale například i nezájem rodičů negativně ovlivní celý život člověkaFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Příčiny problémů jsou v dětství

Vědci Éliane Dussault, Martine Hébert a Gaëlle Bakhos, kteří za dotazníky stojí, popisují, že lidé s dětským traumatem se jím zaobírají téměř denně, což odvádí jejich pozornost od současných intimních prožitků. „Jsme si jistí, že nepříjemná a otupující zkušenost ovlivňuje pozdější sexuální život, který se obětem jeví jako prázdný, nepříjemný, neuspokojivý nebo bezcenný,“ doslova uvedli výzkumníci, se kterými souhlasí i sexuologové.

Český sexuolog Petr Weiss ve svých Sloupcích o sexu objasňuje, že sexuální traumata v „nevinném věku“ se později skutečně projeví. „Například až polovina žen léčených s poruchami příjmu potravy nebo s depresemi byla v dětství zneužívána. Mnoho takových žen přitom nacházíme mezi prostitutkami, alkoholičkami, toxikomankami, ale i mezi ženami trpícími v dospělosti sexuálními dysfunkcemi, především anorgasmií nebo snížením sexuální apetence,“ tvrdí Petr Weiss a dodává, že v Česku je do patnácti let zneužito 8 procent žen a téměř 5 procent mužů.

Znásilněný muž

„Pro zneužité muže, o kterých se však zatím mluví velmi málo, může mít tato zkušenost ještě závažnější následky než pro dívky. Výzkumy dokazují, že u nich dochází k hlubokému znejistění ve vlastní sexuální orientaci. Tuto nejistotu pociťují i ti, kteří byli zneužiti ženou,“ vysvětluje profesor Petr Weiss.

Zneužití chlapci bohužel mívají v dospělosti často sami sexuálně kriminální chování (může žena znásilnit muže?). Podle různých zjištění se u 60 až 90 procent pachatelů sexuálního zneužití dítěte později prokáže, že tato traumatizující zkušenost pochází z jejich vlastního dětství.

K pochopení vlastního milostného života leckomu pomůže i rozklíčování sexuální osobnosti. Víte, jaká je ta vaše? 

Reklama

Načítám