Hlavní obsah

Sex očima expertů: Všechno, co potřebujete vědět o spermiích

Foto: conrado, Shutterstock.com

Foto: conrado, Shutterstock.com

Reklama

Proč je ejakulátu v pondělí hodně, ale v úterý málo? A závisí množství na plodnosti, nebo žena naopak otěhotní rychleji s tím, kdo má mlíčí málo? Záhada odhalena!

Článek

„Ten můj je asi nějaký divný. To jsou dávky jako od koně. Když sleduji, jak to ze mne vychází, divím se, že na to moje pochva má kapacitu,“ anonymně popisuje jistá čtenářka diskuzního fóra, ve kterém se debatuje o množství vyprodukovaného ejakulátu během soulože. Ejakulátu? No ano! Je totiž rozdíl mezi tím, co se lidově nazývá sperma – a kompletním „balíčkem“.

Čím častěji, tím méně

Věc se totiž má tak: Varlata produkují spermie, což jsou mužské pohlavní buňky. Ke spermiím se cestou přidává semenná plazma (sekrety přídatných pohlavních žláz). Za ejakulát je pak považován „hotový koktejl“, tedy směs, kterou muž vylučuje z těla. Mnozí se domnívají, že se množství tohoto lepivého produktu odvíjí od toho, jak moc je muž při orgasmu spokojen. Se zážitky a uspokojením to ale nemá co dělat!

Podle urologa Michaela Ingbera z New Jersey, který působí na Weill Cornell Medical College, je objem ejakulátu spojován pouze s jedním faktorem – záleží na tom, zda si muž před souloží již užil či nikoli. Opakovaná ejakulace, ať už prostřednictvím milování nebo ruční stimulace, má totiž za následek snižování množství uvedeného výměšku pohlavních žláz. Pokud tedy k uvolnění ejakulátu delší dobu nedošlo, lze předpokládat, že jeho dávka bude vyšší. Nelze to však paušalizovat, liší se od člověka k člověku.

Vejde se do laku na nehty

Podle výše zmíněného odborníka se typický objem jedné „dávky“ pohybuje v rozmezí od 1,5 mililitrů do 6 mililitrů. Druhou jmenovanou hodnotu přitom představuje, z hlediska přirovnání, menší lak na nehty nebo řasenka. Za sníženým množstvím „dávky“ přitom stojí kouření, alkohol, případně další nezdravé látky, stres, únava, úzkosti, špatný psychický stav, sedavé zaměstnání, těsné spodní prádlo či znečištěné prostředí toxickými látkami.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Pokud toužíte po miminku, nemilujte se v plodném období každý den, snížili byste pravděpodobnost oplodněníFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Jak zvýšit produkci?

Prospívá hodně tekutin, zdravý životní styl, vyhýbání se alkoholu a sladkým limonádám, zvýšený příjem selenu, zinku, kyseliny listové. Pomáhá také cvičení Kegelových cviků, které zlepšují kvalitu spermatu, zvyšují tvorbu spermií a ejakulátu. Platí sice, že množství tak zvaného mlíčí, které milenec vyprodukuje, nemá přímou souvislost s mírou jeho plodnosti, nicméně 1 mililitr ejakulátu obsahuje průměrně 50 milionů spermií, takže i když oplodnit mohou oba, ten s větším objemem ejakulátu má přece jen o něco vyšší šance.

Když se snažíte o miminko

Při snaze o početí dítěte je nutné si uvědomit, že spermiím trvá více než dva měsíce než kompletně dozrají. Aby byly v ejakulátu více koncentrované a oplodnění schopné, je ideální milovat se v plodném období ženy buď každý druhý den, nebo až ob dva dny. Je také zajímavé, že přestože se při ejakulaci do pochvy dostane více než 250 miliónů spermií, kyselé prostředí pochvy a další nepříznivé podmínky (například imunitní reakce) způsobí, že do ústí vejcovodu dorazí jen něco přes tisícovku spermií. Říká se, že příroda ví, co dělá. Tak snad je to pravda…

A jak to máte vy? Pozorujete, že se množství ejakulátu vašeho milence mění?

Reklama

Načítám