Hlavní obsah

Jak se zbavit nadbytečného tuku? Existuje jen jeden způsob!

Foto: Thinkstock

Lidé trpící nadváhou jsou většinou upřímně přesvědčení, že se vlastně stravují celkem zdravě a nijak moc se nepřejídají. Ve skutečnosti ale usilovně vykrmují svoje tukové buňkyFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se tuk dostává z těla ven, když hubnete? Proč je tak těžké se ho zbavit? Proč muži skoro neznají celulitidu? Jak moc se může roztáhnout tuková buňka? Dnes se všechno o tuku dozvíte.

Článek

Zpropadený tuk! Nebylo by nám bez něj líp? Ve skutečnosti bychom bez svých tukových zásob už dávno vyhynuli. U průměrného zdravého muže tvoří tuk 10 až 20 procent celkové váhy, u žen je to 20 až 30 procent. To je zásoba energie, která vystačí na přibližně 40 dnů hladovění.

Žena je pro zachování druhu cennější než muž, příroda ji tedy důkladně zabezpečila, aby přežila období zimy a hladu – má nejen větší množství tuku, ale i enzymu, který má na starosti jeho ukládání. Svých zásob se tedy obtížněji zbavuje a snáze je nabírá zpět. Teď to vypadá jako nespravedlnost, před tisícovkou let to ale byla ohromná výhoda!

Nenacpávejte děti

O počtu tukových buněk se rozhoduje už v dětství, v období růstu. Babičky, láskyplně vykrmující svá vnoučata, jim tak snadno můžou zkazit život – vytvořené tukové buňky se v dospělosti nedají odstranit dietou ani sportem. Jedinou cestou, jak jejich počet zmenšit, je skalpel nebo liposukční kanyla.

Foto: Thinkstock

Chcete dát svému dítěti ten nejcennější dárek? Naučte ho zdravému životnímu stylu a nedopusťte, aby se z něj stal tlouštík ještě v pubertěFoto: Thinkstock

Tukové buňky se během života „nafukují“ a zase zmenšují, podle toho, jak moc jim dopřáváte. Ve výjimečných případech mohou vznikat i nové; dochází k tomu u velmi rozměrných lidí, kteří dosáhli dvojnásobku své ideální váhy a pořád přibývají dál.

Jejich tukové buňky už dosáhly krajní meze, po kterou se dokážou roztahovat, a tak tělu nezbývá než začít vytvářet nové „skladovací jednotky“. Pro lidi, kteří mají nadbytek tukových buněk, je také mnohem těžší si rozumnou váhu udržet, i když se jim podaří zhubnout.

Liposukce není řešení

Oblíbený estetický zákrok zvaný liposukce může vyřešit nežádoucí bochánky na bocích nebo pozadí, určitě to ale není cesta, jak se vypořádat s obezitou ani jak zlepšit svoje zdraví.

„Při liposukci se odsaje pouze podkožní tuk, který není tak škodlivý. Do podkoží tuk patří, je to to správné místo na jeho ukládání. Opravdu nebezpečný je vnitřní tuk, který se hromadí v břišní dutině a vylučuje do těla nebezpečné látky,“ varuje internistka a obezitoložka Jitka Housová.

Množství nitrobřišního tuku, který zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév a také vzniku cukrovky, u žen prudce vzrůstá po přechodu. „Tvorba estrogenů, které chránily ženy po velkou část života, ustává. Následkem toho se zpomaluje metabolismus tuků a mění se způsob jejich ukládání,“ doplňuje MUDr. Petr Sucharda, primář III. interní kliniky VFN a LF UK.

Foto: Thinkstock

Tohle není sádlo, ale jen takzvaná kožní řasa. Ten opravdu nebezpečný tuk se schovává uvnitř břišní dutiny a vidět ho nemůžeteFoto: Thinkstock

Cesta tuku z těla ven

Jak se tuk z těla dostane? Jedinou možnou cestou: nepatrné kapičky tuku procházejí za pomoci enzymů buněčnou stěnou do krve a z ní do svalů a jater, kde se spotřebují při metabolických procesech. Jiný způsob, jak se tuku zbavit, neexistuje – nelze jej rozpustit ani jinak zlikvidovat.

Nemusí-li tělo vydat energii, tuk se zkrátka nespálí. A pokud to nějaký zázračný přípravek slibuje, nevěřte mu. Pravda je, že některé látky mohou přeměnu tuků podpořit, například lecitin, který je součástí mnoha doplňků stravy, ale také běžných potravin (používá se jako emulgátor). Bez fyzické aktivity ale ani lecitin nic nezmůže.

Šťastná, štíhlá budoucnost?

Čas od času se objeví senzační zpráva. Vědci naočkovali pokusné krysy virem, který změnil genetickou informaci jejich tukových buněk! Čím víc hlodavci žerou, tím rychleji spalují! Pokud by se tohle podařilo, byl by to byznys století. Již používané léky proti obezitě ale fungují na jiném principu: tlumí pocity slasti, které jídlo přináší. K „hubnoucí injekci“ vede ještě dlouhá cesta.

A asi je to dobře. Nebo byste chtěli měnit svoje geny jen kvůli možnosti baštit bez omezení?

Související témata:

Načítám