Hlavní obsah

Jak se zbavit slimáků? Tady jsou tipy zahrádkářů!

Foto: Thinkstock

Jak ochránit zahradu před slimáky? Jde to!Foto: Thinkstock

Reklama

Vlevo, vpravo, před vámi a prakticky i pod nohama. Pokud máte zahradu plnou slimáků, tak v Česku rozhodně nejste sami. Jenže co na ně platí? Zeptali jsme se těch nejpovolanějších. Zahrádkářů!

Článek

Slimáci trápí i nadšené zahrádkáře z osazenstva naší redakce. A tak jsme se rozhodli rozhodit sítě a lapit ty nejúčinnější rady, jak se těchto neúnavných záškodníků zbavit. Co na ně platí? Tohle jsou tipy od čtenářů z našeho Facebooku i majitelů zahrádek z okolí.

Elizabeth:„Můj táta sypal kolem záhonů sůl.“ To potvrzuje spousta dalších! „Večer či brzy ráno vyrážíme s čelovkou a solíme je,“ popisuje Erika. Líčí pak nemilosrdný způsob, kdy je naháže do kýble, zaleje vroucí vodou a dá na kompost.

Anna Š.: „Já rozdrtím skořápky od vajec, obsypávám jimi mladé sazeničky a také používáme popel, ale jen ze dřeva.“

Sváťa: „Pomáhá pivo! Nalejte ho do sklenice, vyhlubte důlek, tam sklenici dejte, oni do ní spadnou a utopí se.“ Čtenářka Katka místo sklenice používá uříznutou PET lahev. „Večer jim jedno nalejete a ráno je vylijete, jsou tam jak sardinky.“ Čtenářka Sabina je místo piva podobně láká na mléko, Eva zase na směs vody a kvasnic.

Foto: Thinkstock

Slimáci mají rádi alkohol – jen do chvíle, kdy se v něm utopíFoto: Thinkstock

Irena:„Kachny, kachny a jedině kachny!“ Samozřejmě má na mysli kachnu čárkovanou anebo indického běžce. Někdy se slimáků rády prý nabaští i bílé kachny! „Máme to vyzkoušeno a je od nich svatý klid,“ potvrzuje Eliška.

Lucka: „Používáme Vanish na hubení slimáků. Kupuji ho v zahradnických potřebách, jde o takové modré granulky a u nás stojí kolem 90 korun.“ I další čtenářka přidává tip na chemii! „Osvědčil se nám Ferramol. Jde o granulky, které slimáci ze záhonu snědí, stáhnou se do skrýší a tam pojdou. Máme psa i kočky a tohle jim neublíží. I tak ho ale používáme s mírou,“ popisuje Helena.

Kamila: „Vytvořili jsme na zahradě menší jezírko s vysokou trávou. Jsou tam žáby, které si s nimi hravě poradí.“

Zbyšek:„Kolem záhonů sypeme skořápky od ořechů nebo piliny. Nedostanou se přes to.“

Máte další tipy? Hurá, sem s nimi!

Reklama

Související témata:

Načítám