Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Exmanžel se odmítá odstěhovat k milence!

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Josefa Hausmanna se tentokrát obrátila čtenářka Zuzana. S manželem se rozvedla, on má jinou, ale z domova se stejně nechce hnout. Jaké k tomu má důvody? Známý šovinista je jako vždy kontroverzní.

Článek

Zuzana zaslala na e-mailovou adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz tento dotaz: Vážený pane Hausmanne, obracím se na vás, neboť nevím, co si o všem mám myslet. S manželem jsem se rozvedla po téměř 29 letech manželství, protože poslední 2 roky trávil veškerý čas se svou přítelkyní (podotýkám stejně starou jako on, takže nikoli žádná mladice), o které tvrdil, že je to „jen“ kamarádka a že s ní chodí sportovat... Po rozvodu jsem očekávala, že se nastěhuje k ní, protože paní žije sama ve svém bytě. To se ovšem nestalo.

Celá situace mi přijde velmi zvláštní, protože bývalý manžel bydlí stále doma, přispívá na domácnost, i když já se o něj nestarám (pere si sám atd.) a tvrdí, že se neodstěhuje. Já se ovšem také stěhovat nechci, nemám kam a v domě se mi líbí. Takže bydlíme spolu, co vy na to jako chlap? Zuzana

Vážená Zuzano,

za váš příspěvek jsem vám vděčný, protože boří zakořeněný mýtus o tom, že muži opouštějí své zestárlé partnerky (odkopnuvše je jako vysloužilé věrné psy), aby si našli mladší… Příkladů, jako je ten váš, je mnoho, ale nerado se o nich mluví. Když totiž chlap odejde za mladší, nemá chudák opouštěná manželka protizbraň. Když ale odejde za stejně starou, chyba bude asi někde v ní, hlavně v tom, jak se němu chovala, popř. v píli a odříkání, s jakým udržovala své tělo v přitažlivém stavu. Vy ostatně ve svém dotazu takticky porovnáváte jen věk, nikoliv (nad)váhu. Jelikož, jak říkáte, ona žena sportuje, může být mladší ne věkem, ale tělem a duchem a vším, co sport v sobě obnáší. Zkrátka hubatá, vyčítavá nebo líná riskuje, že nakonec svého chlapa prohraje. Mít někoho nastálo znamená zvládnout dva kroky: Ulovit ho a udržet ho – vlídností, sexem, ochotou ke kompromisům, dobrou stravou…

Rovněž se nezmiňujete o zásadní věci, a sice kdo je vlastníkem nemovitosti, v níž bydlíte. Kdybyste to byla vy, asi byste ex-manžela vypakovala. Vždyť jste doufala, že se po rozvodu nastěhuje k té druhé! Takže on je buď majitel, nebo spolumajitel. Proč by tedy vyklízel pozice ve vlastním domě? Ve zhruba 60 letech, kolik mu asi tak je, nepotřebuje s milenkou bydlet natrvalo. Proč by to dělal? Děti nemají, musel by tam platit nájem, který má doma zadarmo, možná by se k ní ani (s křídlem klavírem a rozsáhlou knihovnou) nevešel… Jak píšete, pere a vaří si sám, nemá proto zapotřebí vydávat se někomu napospas – zvlášť, když se mu to už jednou neosvědčilo.

Dále jste neuvedla, jak daleko se nachází bydliště jeho milenky od jeho pracoviště. Nebude přece dojíždět denně 50 km, když vlastní dvě stanice tramvají od práce půlku domu.

Vidíte tedy, že on nemá moc důvodů měnit status quo. A vy? Ruku na srdce, vy také ne. Příspěvek na domácnost bodne, a hlavně – co byste si sama v celém baráku počala? Samota tíží, a vy osamělá nejste. Máte chlapa, který s vámi holt nespí. Je to pořád mnohem více, než co zbylo tisícům jiných žen vašeho věku, které po baráku straší samy.

Načítám