Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Líbí se mužům rudé rtěnky?

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Reklama

Sedmadvacetiletá Dana se chce líbit a začala si výrazněji líčit ústa. Jí samotné i kolegyním se to zamlouvá, cítí se tak pěkná a přitažlivá, ale muži okolo ní nejsou spokojeni. Co si o tom myslí Josef Hausmann?

Článek

Naše čtenářka Dana se na Josefa Hausmanna obrátila s dotazem, co se mužům líbí a nelíbí. Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz napsala tento dopis:

Pane Hausmanne, dobrý den. Můj dotaz se netýká vztahů, ale krásy. Zajímalo by mě, jak to vidí muži, nebo aspoň vy. Nevím, jestli to víte, ale v časopisech a na webech pro ženy nám vizážistky každou chvíli radí, jak nosit rudou rtěnku (jakou si vybrat, jak ji nanést na rty a podobně). Mně se výrazná červená strašně líbí, připadá mi, že v tom má žena takový francouzský šmrnc. A tak, ač jsem se jí vždycky vyhýbala v domnění, že mně zrovna vůbec, ale vůbec nesluší, jsem si jednu rudou rtěnku nedávno pořídila. Ženy mi vesměs říkaly, že mi moc sluší, ale reakce mužů byla přesně opačná. Na druhou stranu, šlo jen o čtyři „kousky“ – můj přítel a tři kolegové, s kterými hodně kamarádím. Jeden mi to vysvětlil tak, že má rád ženy jemně nalíčené, protože mu připadají žensky něžné, ale těch s rudou pusou se prý tak nějak bojí. Přitom my se malujeme, abychom se líbily mužům! Jak to máte vy nebo muži obecně? Dana (27)

Vážená Dano,

poukazujete na velikou kapitolu evoluční psychologie zvanou „Mužské preference ženské krásy“. Lidem se obecně líbí (či chutná nebo voní) to, co se tisícům generací předků vyplácelo jíst či obdivovat. Nevyplácelo se např. jíst shnilé ovoce (protože je nezdravé), a tak gen preferencí pro hnilobu dávno skončil na genetickém smetišti a dnes nám hniloba smrdí a čerstvost voní. Stejně tak skončily na genetickém smetišti preference pro ženy staré, vrásčité, s nemocnou pletí, odulé – jejich milovníci perpetuovali své geny do dalších pokolení velmi neefektivně. Zato preference pro znaky signalizující plodnost ženy – mládí, hebká pleť, určitý poměr obvodů prsou a boků atd. – se evolučně vyplácely a dnes jsou prakticky u všech mužů zachovány jako kritéria ženské krásy. Další ženské vlastnosti (dobrotivost, pořádkumilovnost…) už nemají takovou evoluční sílu a v pořadí žebříčku figurují až za nejdůležitějším kritériem, jímž je tedy krása tělesná.

Toho všeho si jsou ženy pochopitelně vědomy, a tak na seznamovacím trhu často „klamou tělem“. Mlží s údaji okolo věku, váhy, s pomocí šikovné krejčové maskují pravé tělesné (pa)křivky, pod nánosem retuše schovávají svou pravou tvář… Odvažuji se tvrdit, že ohromný průmysl, který se rozvinul kolem šalebného zkrášlování ženského pokolení, má mnohonásobně vyšší obrat než třeba průmysl zbrojařský.

Váš příklad ukazuje, jaké špatné konce k uchopení dovede tento průmysl ženám narafičit. Z hlediska uvedeného expozé do evoluční psychologie by žena udělala stokrát lépe, kdyby uběhla 10 km denně a zbavila se dvojbrady a trojbřicha, než když se babrá v barvě rtěnky, přelivu, trhání obočí a pěstění nehtů. Chlapům je barva rtěnky totálně ukradená (mluví o ní jen ze zdvořilosti), protože záleží na trvalé hodnotě a nikoliv na pomíjivé cetce, co se spláchne už při koupání v rybníku. Ženě ovšem tento laciný efekt dodá klamné uspokojení, že přece něco pro svou „krásu“ podnikla, takže nic nezanedbala.

Jestli se tedy opravdu chcete trvale líbit mužům, kupujte si místo rtěnek maratonky. S pevným zadečkem a plochým bříškem bude úplně jedno, co používáte za rtěnku. A ještě si snížíte riziko cukrovky a kardiovaskulárních chorob.

Reklama

Související témata:

Načítám