Článek
„V prevenci a posílení obranyschopnosti proti virům bych sázela na ingredience jako česnek – přírodní antibiotikum, zázvor, chilli – prohřívají organismus, cibuli – protibakteriální účinky, citrusy – obsahuji vitamin C a sezonní zeleninu,“ říká nutriční poradkyně Lada Nosková z Diet Plan. Zde jsou její tipy pro vás, vždy jde o jednu porci:
Thajská směs ve woku
Postup:V silnostěnné velké pánvi, kastrolu nebo woku rozpalte olej a zprudka na něm ze všech stran osmahněte kousky krůtích prsou (200 g), stačí tři až čtyři minuty. Vyjměte a dejte stranou. Vsypte do pánve česnek, kousek čerstvého zázvoru, nakrájenou mrkev a půl hrnečku hrášku. Dvě minuty je za stálého míchání smažte, pak k nim přihoďte maso a vše zalijte lžící čerstvé citronové šťávy a lžící pomerančové šťávy. Přidejte 2 lžičky škrobové moučky (maizena) a povařte minutu, jen aby omáčka zhoustla. Na závěr jídlo posypte hrstí kešu oříšků a čerstvou cibulkou.
Polévka z červené řepy
Postup:Na lžíci olivového oleje osmahněte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, 1 bramboru a červenou řepu. Zalijte horkou vodou, přidejte sůl, pepř, bobkový list. Povařte doměkka a následně vše rozmixujte. Potřebujete jen pět minut a můžete servírovat.
Salát z kysaného zelí
Postup: Z balíčku kysaného zelí vysypte do mísy zhruba třetinu. Zalejte olivovým olejem, aby se rozpustily vitaminy, a přidejte dva stroužky lisovaného česneku. Pak nakrájejte najemno velkou červenou papriku a čerstvou cibulku a přidejte je do salátu. Chvilku ho nechte odstát, pak podávejte samostatně či jako přílohu.
Václav Krejčík, propagátor zdravého životního stylu a lektor powerjógy, zase sází na další přírodní bojovníky: „V zimních měscích je nejvíce energie schované v kořenech plodů, proto doporučuji zkusit mrkev, červenou řepu, celer, petržel a nejlépe polévky z nich,“ říká odborník.
Zimní posilující vitaminová polévka
Postup:použijte 2 mrkve, 1 cibuli, 1 celer a petržel, 2 brambory. Jemně osolte, přidejte kmín a 4 stroužky česneku. Přidejte bio bujon do vývaru.
Nechte vařit. Po uvaření rozmixujte zeleninu. Vznikne hutná polévka plná vitaminů a současně podporující dezinfekci organismu díky česneku.
Míchaná polenta s tempehem a zázvorem
Postup:Hodnotný a energeticky výživný oběd, na nějž použijte 100 g polenty, 2 menší cibule, 1 malý zázvorový kořen (oloupejte), 30 až 50 g tempehu, dvě vajíčka, směs zeleniny – paprika, rajče, lilek, okurka.
Na slunečnicovém oleji pro smažení připravte dozlatova cibulku a zázvor. Nakrájenou polentu vložte na směs a nechte získat zlatavou barvu. Přidejte tempeh. Na vedlejší pánvičce si udělějte 2 volská oka. Podávejte s přílohou v páře připravené zeleniny. Zeleninu na talíři zakápněte olivovým olejem.
Že se vám sbíhají sliny? Tak do toho, věřte, že i vitaminové bomby mohou skvěle chutnat!