Hlavní obsah

Jak udělat z garsonky 3 + kk?

Foto: Maron

Japonské stěny nahradí i klasickou zeďFoto: Maron

Reklama

Nedostatek pokojů – to je problém, se kterým bojují nejen majitelé garsonek, ale třeba i rodiny s více dětmi, když chtějí každému zajistit alespoň trochu soukromí. Jak na to? Objevte kouzlo paravánů nebo textilních dělicích stěn. Přizpůsobí se tomu, co právě potřebujete!

Článek

Paravány i dělicí příčky z žaluzií či „japonské stěny“ mají oproti klasickým zdím velkou výhodu – jsou variabilní a snadno je lze upravit podle toho, jak právě potřebujete. Máte garsonku, a chcete jen zakrýt neustlanou postel před návštěvou? Stačí přední ni postavit paraván nebo zatáhnout stěnu. Po odchodu hostů je pak snadno „zrušíte“, a otevřete si tak výhled například na televizi. To klasická zeď nedokáže. Výhod mobilních stěn je více. Ale zároveň je třeba dodat, že ne vždy a všude jsou ideální.

Foto: Butorok

Paraván může zakrýt nebo oddělit například postel od zbytku místnostiFoto: Butorok

Objevte kouzlo paravánů

Paravány zažívají v posledních několika letech svou renesanci. Jde přitom o velmi starý kus nábytku, který používali Číňané dvě století před naším letopočtem. Tehdy nosnou konstrukci nejčastěji vyplňovalo hedvábí, papír nebo kůže. V současnosti je nabídka mnohem širší – paravány se vyrábějí ze dřeva, proutí i umělých materiálů. Mnohdy jde i o umělecké kousky, jejichž cena se pohybuje v desetitisících. Právě vzhled a také jejich hmotnost a stabilita jsou základními kritérii, kterými se řiďte při výběru.

Foto: Ligne Roset

Paravány si získávají oblibu také díky svému modernímu designuFoto: Ligne Roset

„Paraván bych do bytu doporučila pouze v těch případech, kdy se jedná o pěkný stylový nebo třeba starožitný kousek,“ říká bytová designérka Lucie Barešová ze Studia In2 a zároveň dodává, že jde spíš o dekorační prvek, který prostor rozdělí jen pomyslně, přesněji řečeno zakryje jeho část. Rozhodně nepůsobí jako překážka proti hluku nebo světlu.

Výhodou paravánu je ale především to, že se může snadno přemístit a kdykoli ho i uklidíte. Jeho výška bývá kolem dvou metrů, šířka je prakticky neomezená. Širší modely se skládají z jednotlivých polí, bývají pohyblivé, takže z paravánu snadno vytvoříte i roh.

Foto: For living

K přepažení místnosti lze použít i květinovou stěnuFoto: For living

Když chcete více soukromí

Pokud chcete více soukromí, je lepší paravány nahradit skříňkami nebo textilními stěnami. „K předělení prostoru bych doporučila použít například knihovnu nebo poloprůhlednou skříňku, která má v prostoru ještě jinou funkci. Může být přístupná z obou stran a nemusí prostor zcela uzavírat,“ říká Lucie Barešová a dodává, že velmi pěkně působí nábytek doplněný o květiny. Pokud jste milovníky zeleně, můžete si vytvořit i příčku jen ze zavěšených zelených rostlin.

Foto: Maron

Japonské stěny tvoří látkové panely, často s velmi zajímavým dekoremFoto: Maron

Jestliže hledáte něco méně náročného na péči, pak raději sáhněte po stěnách z vertikálních žaluzií nebo v poslední době tolik oblíbených „japonských stěnách“. Vertikální žaluzie si většina lidí většinou spojí s kancelářemi, kde se hojně používají. Mnozí už objevili i jejich kouzlo v interiéru, a to i díky tomu, že na výběr máte rozhodně více barev, než je ta béžová kancelářská. Lze je tak sladit s celkovým zařízením místnosti. Vertikální žaluzie se vyrábějí na míru, proto vám stěna padne přesně do místnosti. Vodicí lišty lze dokonce i tvarovat, proto ani tady není problém vytvořit i roh.

Foto: Maron

K rozdělení pokoje lze použít i vertikální žaluzieFoto: Maron

Pokud byste za takovou stěnou měli přece jen pocit, že jste stále v zaměstnání, sáhněte po „japonských stěnách“. „Tvoří je velkorozměrové panely, skládající se z horní lišty, na které je připevněná na pojezdových panelech textilie. Také se vyrábějí na míru, proto si může každý zvolit velikost, šířku a počet panelů, materiál, barevné provedení i způsob ovládání,“ říká Ondřej Behún z firmy Maron.

I když jde na „japonské stěny“ použít prakticky jakákoli látka, na příčky jsou lepší tužší materiály, které jen tak nezničíte, když do nich omylem třeba narazíte. Na oblibě si získávají i přírodní dřevěné tkaniny. Ty na jednoduchých japonských panelech obzvlášť vyniknou. Tkaniny jsou na panelech připevněné pomocí suchých zipů, což zjednodušuje jejich údržbu i případnou výměnu, a to je důležité nejen v dětských pokojích.

Vytvořit příčku v bytě rozhodně neznamená povolávat domů zedníka. Je to mnohem jednodušší, tak dopřejte svým dětem každému vlastní „pokoj“. Návod už máte.

Reklama

Načítám