Hlavní obsah

Jak udržet potraviny déle studené, nebo teplé? Pomohou babské rady i termosky

Foto: Profimedia

Hlavně na cestách a na dovolené se hodí pomocníci, kteří udrží nápoje déle studené a kávu zase teplouFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cestách, ale i při běžném chodu domácnosti, potřebujete občas uchovat potraviny buď co nejdéle teplé, nebo naopak studené či mrazené. Jak to udělat?

Článek

Zastlat do peřin. To byla metoda, jak naše babičky udržovaly jídlo dlouho teplé. A pivo v láhvi se zase dalo do kbelíku se slanou vodou... Klidně to udělejte stejně, ale pozor, abyste hlavně u toho teplého jídla svou snahu nepřehnali a nedoplatili na to zdravotně!

Všeho moc škodí!

Hygienici říkají, že udržovat jídlo teplé je bezpečné tři, maximálně čtyři hodiny od chvíle, kdy jste vypnuli sporák nebo troubu. Pak se v něm začnou množit bakterie, a pokud je včas nezastavíte ochlazením, nebo vyšší teplotou, koledujete si o střevní potíže. Nebezpečná teplota pro množení bakterií je přitom mezi 4,5–60 °C.

Teplotu pomůže například na cestách udržet zabalení do alobalu, do novinového papíru nebo například velké osušky. Můžete nádoby s jídlem vložit i do papírové krabice vystlané novinami.

Jak bezpečně ochladit potraviny?

Po zmíněných třech až čtyřech hodinách je dobré jídlo velmi rychle ochladit, nebo zamrazit. V obou případech ho rozdělte na menší porce, aby celý objem vychladl rychle a stejnoměrně. Teplota pokrmu, který pak musíte skladovat v lednici, chladicí tašce nebo termosce, by se měla pohybovat mezi jedním až čtyřmi stupni. Není od věci si přeměřit teplotu ve vaší lednici, nezřídka to bývá víc!

Jestli nejste schopni tyto hodnoty dodržet, raději je zamrazte. Pak hlavně zamezte přístupu vzduchu k potravinám – právě vzduch v kombinaci s mrazem způsobí, že se jejich povrch spálí, což se projeví na chuti i konzistenci. Teplota v mrazničce by měla být kolem -18 °C.

Foto: Profimedia

Chladí vaše chladnička opravdu tak, jak má? Ověřte si to!Foto: Profimedia

Zrádné přechody

Největší riziko pro potraviny jsou teplotní přechody – z mrazáku či chladicího boxu v obchodě do vyhřátého auta a za hodinku zas do chladničky nebo mrazáku. V opravdu teplých dnech uložte rizikové potraviny už v obchodě do chladicí tašky nebo boxu. Pamatujte, že mrazené výrobky začínají při teplotě nad 4 °C na povrchu tát a probudí se mikroorganismy – a pak už byste je neměli znovu zmrazovat!

„Rozhodně nenechávejte nákup delší dobu v rozpáleném autě, to se pak nesmíte divit, že zezelená uzenina... Základní zásadou tedy je: s nakoupenými potravinami co nejdříve domů. Pokud se týká mrazicích a chladicích boxů v obchodech, to musí hlavně sledovat obchodníci a také to kontroluje SZPI," říká Petr Havel, agrární analytik.

Co pomůže udržovat teplotu potravin?

S uchováváním teplých i studených pokrmů pomohou termosky, boxy i tašky. Jaké výhody a nevýhody mají?

  • Termosky mohou mít různé tvary i objem – a podle toho i určení na nápoje i jídlo. Některé jsou téměř nerozbitné a slibují udržet teplotu (jak chladnou, tak i teplou) i víc než deset hodin.
  • Chladicí tašky dokážou udržet teplo i chlad maximálně pár hodin, jejich účinnost můžete podpořit vložením chladicích vložek. Výhodu je, že jsou skladné, nevýhodou, hlavně těch bez zipu a tvarovaného dna, je, že když je víc zaplníte, rozvírají se a tím pádem nefungují.
  • Chladicí boxy zaberou víc místa, ale pokud použijete chladicí vložky, pak chladí i 24 hodin. Časově neomezenou dobu chlazení nabízí autochladničky, které jsou ale závislé na energii z baterie. Některé modely dokážou obsah dokonce zahřívat až na 65 °C.

Co najdete na trhu

Můžete si pořídit řadu výrobků, které vám pomohou udržet potraviny a nápoje v takové teplotách, jež požadujete.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Freshbox, jídlonosič, Tescoma, objem 0,8 l, 3 dózy, dózy odolné od -18 do 110 °C, vhodné do ledničky, mrazničky i mikrovlnné trouby, cena 549 Kč. Termotransportér, termoizolační nosič, prodává Dedra, objem 1,2 l, s odnímatelnou miskou a víkem o objemu 300 ml, cena 199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Termohrnek LT4025, Lamart, objem 400 ml, z nerezové oceli, cena 299 Kč. Dvoustěnný porcelánový termohrnek Kelimero, Dedra, objem 275 ml, se silikonovým víčkem, cena 199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Chladicí taška Uno Vino, Tescoma, na láhev s vínem, kvalitní plast, udrží ideální teplotu, cena 99 Kč. Termochampagne, Dedra, termoizolační potah na sekt a šampaňské, z neoprenu, lze prát na 30 °C, cena 99 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Piknik termokošík, King Camp, 44 x 25 x 25 cm, hliníkový rám, cena 699 Kč. Piknik brašna termoizolační, Dedra, s piknikovou podložkou, 38 x 21 x 31 cm, cena 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Extra Tea, Maxxo, 2dílná sada termoskleniček, 480 ml, borosilikátové sklo, udrží dlouho teplotu nápoje, cena 369 Kč. Sada 2 dvojitých skleniček Amo Shot, Vialli Design, 50 ml, cena 339 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Termomísa, Orion, plast a nerez, objem 2 l, udrží teplo až 3 hodiny, cena 289 Kč. Termomísa Culinaria, Banquet, objem 2,5 l s poklicí, cena 349 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Flip Box UL, Overath, skládací termobox, 39 l, 600 x 400 x 250 mm, z kvalitního polypropylenu (EPP), profi kvalita, cena 799 Kč. Termobox, Bravo, 18 l, lehký, cena 884 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Chladicí taška Shopping cooler, Campingaz, 15 l, chladicí účinek: 10 hodin s chladicími vložkami, 3,5 cm x 32 x 18 cm, cena 404 Kč. Chladicí taška cooler, Calter, objem 30 l, 42 x 36,5 x 21 cm, 70D Polyester, cena 139 KčFoto: archiv firem

Máte svůj osvědčený fígl na to, jak uchovat jídlo teplé či studené i bez chladničky nebo termosky? Napište nám.

Reklama

Načítám