Hlavní obsah

Jak ušetřit na topení? Uhlí i plyn vyměňte za dřevěné pelety

Foto: DEPI / Česká peleta

Peletová kotelna v domě je především čistáFoto: DEPI / Česká peleta

Vyděsil vás účet za teplo? Ještě nikdy jsme neplatili tolik za elektřinu, plyn ani uhlí. Není divu, že lidé hledají změnu. Nejlevněji vychází české palivové dřevo, jenže přikládat stále polínka do kotle, to není pro každého. Mnohem snadnější, přitom pořád levné, je vytápění dřevěnými peletami.

Článek

Představte si, že topíte českým dřevem, ale bez práce. Kotel si sám přikládá, zapíná se a reguluje podle teploty nastavené na termostatu. Žádné štípání polínek a starost o to, aby oheň nevyhasl. Právě to je možné s dřevěnými peletami. Tyto malé válečky se lisují na českých pilách a umožňují moderní automatické vytápění.

Vytápění peletami je a bude levnější než elektřina, plyn, olej i tepelná čerpadla. Letos stojí pelety stejně jako hnědé uhlí, kdysi nejlevnější české palivo. Navíc je jich v Česku dostatek. „Naše peletárny vyrábějí třikrát více paliva, než se u nás spotřebuje. To znamená pro majitele peletových kotlů snadné a spolehlivé zásobování a hlavně nízkou cenu,“ ujistil nás Vladimír Stupavský z národní asociace Klastr Česká peleta.

Foto: Stora Enso / Česká peleta

Přikládat se chodí jednou týdně – stačí nasypat peletyFoto: Stora Enso / Česká peleta

Peletový kotel je samostatný a čistotný

Kotle na pelety nejsou vůbec náročné na obsluhu. Pelety jsou tak malé, že se přes speciální trubici mohou samy dopravovat ze skladu až ke kotli, proto nemusíte sami přikládat, jen občas doplňujete zásobník. Výhodou je také malé množství popela. Za celou topnou sezonu sesbíráte asi jeden kbelík a ten třeba zkompostujete.

Není divu, že po kotli na pelety sáhly už i známé osobnosti. Hned vedle pračky umístila kotel na pelety biokuchařka Hanka Zemanová, která si pochvaluje čistý a ekologický provoz. Prádlo suší vedle kotle také herec a moderátor Jarmil Škvrna, který bojuje za zdravější vzduch na českém venkově. „Když se do návsi valí čmoudy, přesně poznáte, kdo topí uhlím, kdo dřevem – to je voňavější, ale nám stoupá z komínu jen bílá pára,“ ukázal nám herec na statku ve Skalsku.

Foto: Waldera / Česká peleta

Objednat pelety v sáčcích nebo je nafoukat z cisterny? Složí vám je až ke kotliFoto: Waldera / Česká peleta

Kotle i pelety se vyrábějí doma v Česku

Kotlů na pelety se u nás vyrábí několik desítek typů, vybere si každý: nahlédněte do katalogu kotlů. Pelety mohou nahradit uhlí, plyn, elektřinu i jiný stávající zdroj tepla a výměny jsou v plném proudu – na některé přispívají až 130 tisíci korunami Kotlíkové dotace nebo Nová zelená úsporám. Od září 2022 se totiž nesmí používat kotle 1. a 2. emisní třídy, které vypouštějí nejhorší emise. Při instalaci nového kotle na pelety vám v takovém případě stát proplatí až 95 % nákladů.

A jak se pelety dostanou k vám domů? Najdete si nejlepšího dodavatele přes národní vyhledávač Koupitpelety.cz. Pelety můžete skladovat v sáčcích po 15 kg, které vám domů přiveze náklaďák, nebo můžete mít vlastní silo, které jednou ročně naplní cisterna. S výběrem kotle i úpravami kotelny vám nejlépe poradí zkušený topenář z vašeho kraje, kontakt můžete snadno najít v databázi topenářů.

Foto: Státní fond životního prostředí ČR

Společně pro zelenou EvropuFoto: Státní fond životního prostředí ČR

Reklama

Načítám