Hlavní obsah

Jak uskladnit zimní oblečení?

Foto: Ira Shpiller, Shutterstock.com

Foto: Ira Shpiller, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Konečně se venku oteplilo a všichni odkládají teplé bundy a vlněné svetry. Co ale pak s nimi? Nechcete přece, aby vás na podzim čekalo zjištění, že jsou tak poničené, že je už nemůžete vzít na sebe?

Článek

Vytřídění a uložení sezonního oblečení je důležité. Jednak budete mít lepší přehled, kde co máte, a navíc správným ošetřením zajistíte zimním svrškům delší životnost. Než se však do toho pustíte, důkladně si prostudujte visačky na každém kousku oblečení. To vám usnadní základní třídění, co dát do pračky a s čím se musíte vydat do čistírny.

Všechno musí být čisté

Respektujte symboly na visačce a zapomeňte na jakoukoli kreativitu. Díky experimentům byste si totiž mohli zbytečně zničit bundu za několik tisíc. Počítejte s tím, že chemické čistění bude doporučováno nejen na některých péřových a softshellových bundách, ale i na vlněných a kožených kabátech.

Při praní hraje důležitou roli prací prášek nebo gel. Jiný použijte na vlnu, jiný na outdorové materiály. Seženete je v drogeriích, kde se zároveň můžete poradit, který přípravek je vhodný na daný materiál. Nepřidávejte aviváž ani prostředky na změkčení vody či odvápnění pračky. Mohly by poškodit umělá vlákna.

Jak je to s impregnací?

Impregnace je speciální povrchová úprava oděvů, která zajišťuje specifické vlastnosti materiálu, jako jsou jeho stálost, odolnost proti vodě, prodyšnost. Naimpregnovat byste měli jak kožené věci (včetně rukavic), tak sportovní oblečení. Vhodné přípravky koupíte ve specializovaných obchodech. K dostání jsou většinou ve spreji. „Impregnace bývá k dostání i v obchodě s pracovními oděvy. Tady ji navíc obvykle dostanete výrazně levněji než v prodejně se sportovním zbožím,“ radí Monika Hloušková z e-shopu DobrýTextil.

Foto: Nami Uchida, Shutterstock.com

Na boty vám stačí IndulonaFoto: Nami Uchida, Shutterstock.com

Na ramínka, nebo do krabic?

Pokud vlastníte šatnu či prostornou skříň, jste ve výhodě. Bundy a kabáty je totiž potřeba pověsit na ramínka. „Ideální uložení je vložit oblečení do vaku a zavěsit na ramínko do skříně. Vak zajistí, aby na oblečení neulpíval prach a jiné věci, například přepálené tuky z kuchyně, které se šíří vzduchem jako aerosol,“ říká Michal Burda se zákaznické poradny firmy HUDYsport.

Svetry však raději složte, aby se na ramínku nevyvěsily a neztratily tvar (kdy dát svetr do mrazáku). Spolu s šálami a rukavicemi je můžete uložit buď do papírových krabic, nebo plastových boxů.

Kdy se (ne)hodí vakuové pytle?

„Na ukládání sezonního oblečení doporučujeme vakuové obaly, které lze použít jak na oděvy na ramínkách, tak v policích. Jakmile je oblečení v obalu, stačí z něj vysát vzduch vysavačem a jeho objem se výrazně zmenší,“ upřesňuje Marianna Adámková ze zásilkového obchodu Magnet-3Pagen.

Tento typ skladování ale není vhodný pro péřové ani jiné bundy a kabáty, protože by se odsátím vzduchu a stlačením mohly poškodit. To potvrzuje také Michal Burda: „Jelikož je zimní oblečení ve většině případů opatřeno tepelnou izolací, je nejlepší ho skladovat v nestlačeném stavu, protože i když výrobci u izolací z dutého vlákna tvrdí, že materiál nemá tvarovou paměť, v reálu to není stoprocentní pravda. Izolaci tvoří vzduchové kapsičky mezi vlákny, a když se tato vrstva vlivem stlačení zmenší, sníží se i izolační vlastnosti tohoto materiálu. U oblečení s péřovou izolací platí to samé.“

Oblečení musíte chránit také před šatními moly. Proto nezapomeňte do každé skříně, krabice či pytle přidat nějaký přípravek proti molům, který si s nimi poradí.

Foto: StockphotoVideo, Shutterstock.com

Bundy a kabáty nevakuujte, mohli byste poškodit látkuFoto: StockphotoVideo, Shutterstock.com

Jak uložit zimní boty

Určitě v zimě chodíte v jiných botách než v létě. A proto si i ony zaslouží trochu péče. Především je potřeba je zbavit nejen viditelných nečistot, ale i zažraných bílých map od posypové soli. Otřete je vlhkým hadříkem namočeným v mýdlovém nebo octovém roztoku a vnitřek vystříkejte antibakteriálním sprejem. „Kůže potřebuje promazat. Proto ji po umytí namažte Indulonou a poté vyleštěte suchým hadříkem. Indulona funguje stejně jako drahé impregnace, ale ušetří vám spoustu peněz,“ prozrazuje Monika Hloušková. Pokud máte boty z jiného materiálu, raději se vydejte pro vhodný impregnační přípravek do prodejen obuvi.

Boty by si měly zachovat tvar, a proto byste do nich před uložením měli dát kopyta. Můžete je ale vycpat jen novinovým papírem. Pak je uložte do krabic nebo textilních vaků, které teď bývají běžnou součástí balení při nákupu.

Reklama

Související témata:

Načítám