Hlavní obsah

Škola praní: Je lepší prášek, nebo gel?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Měli byste zůstat u praní v prášku, nebo mají pravdu ti, kteří preferují gely či gelové kapsle? Poradíme, proč byste měli střídat obě varianty, a kdy po které sáhnout. Platí ale, že gel prací prášek nikdy nepřepere.

Článek

Ve chvíli, kdy se na trhu objevily gelové přípravky na praní, vypadalo to, že práškům pomalu odzvonilo. Rozhodně to ale není pravda. Prozradíme vám, proč je někdy lepší sáhnout po prášku a jindy zase zvolit formu gelu či kapslí.

Kdy prát s pomocí prášku?

Ať si, kdo chce, co chce říká, prací prášek prý v účinnosti praní vítězí. „Je to dáno možností použitých surovin. V suchém stavu jsou stabilnější a aktivují se až po kontaktu s vodou. Do prášku se přidává i aktivní kyslík, tedy bělicí látka,“ vysvětluje František Černý, ředitel e-shopu Dedra.

V případě pracích prášků byste měli sáhnout po koncentrovanějších. „Vývoj jde kupředu a prášky jsou stále efektivnější. Dnes už vám na sto praní vystačí i 3,6 kg prášku. V minulosti by ho bylo zapotřebí deset kilo,“ říká František Černý.

Pokud budete v obchodě vybírat prací přípravky podle ceny, nedívejte se jen na hmotnost balení versus cena, ale také na množství pracích dávek, tedy kolik praček za jedno balení vyperete a ceny pak porovnávejte. Počet pracích dávek je údaj, který najdete většinou velmi zřetelně na obalu. Výhoda menší, ale koncentrované dávky prášku je i to, že se v bubnu lépe vymáchá a na prádle nezůstávají viditelné stopy.

Prášek si lépe než gel poradí s bělením a s vybělitelnými skvrnami. Hodí se tedy pro světlé a silně znečištěné prádlo. „Prášek mnozí preferují proto, že lépe působí na takzvané vybělitelné skvrny, jako jsou káva, čaj, kakao, ovoce nebo zelenina. Pro silné zašpinění stačí přidat o trochu víc prášku – ale držet byste se měli doporučení, které najdete na obalu,“ radí Petr Bezányi, marketingový ředitel z firmy Henkel.

Pro lepší dávkování můžete zvolit i prášek v lisovaných tabletách.

Foto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Prací prášek si lépe než gel poradí s prádlem, které potřebuje vybělit a zbavit skvrnFoto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Proč prát s pomocí gelu?

Na barevné „jednodenní“, tedy minimálně špinavé prádlo, stejně jako na to ze speciálních materiálů, je lepší gel. Gely mají rychlou rozpustnost, proto se hodí na praní při krátkých programech. „Speciální prací prostředky, například na vlnu a jiné jemné látky, na funkční prádlo nebo proti žmolkům existují jen ve formě gelu,“ říká Petr Bezányi.

Gely lze většinou vkládat v malé odměrce rovnou do bubnu pračky mezi prádlo, nepotřebují vysokou teplotu. Ty kvalitní nabízejí nejen šetrnou péči, ale současně i o něco větší schopnost odstranit mastné skvrny. „Pokud chcete posílit jejich účinek, můžete je nanést rovnou na skvrnu a nechat krátce působit. Díky rychlému rozpouštění se gely také víc hodí na ruční praní,“ radí Petr Bezányi.

Pokud chcete mít jistotu, že budete gel správně dávkovat, můžete si zvolit gelové kapsle. Kapsle jsou ale nejen gelové, ale i kombinované – tedy v jedné komoře je gel a v druhé prášek.

Jak vybrat správně?

Abyste si vybrali opravdu dobře, měli byste se orientovat v nabídce trhu. Máme pro vás malou nápovědu:

  • Prací prostředky se rozdělují na dvě hlavní skupiny – univerzální a speciální.
  • Univerzální prostředky jsou zaměřené na účinnost praní, odstranění skvrn, bělost. Mezi takové patří například Persil, Palmex, Rex, Ariel, Tide, Surf, Lanza, Bonux.
  • Speciální prostředky se zaměřují na konkrétní problém či úkol – pečují o jemné tkaniny, uchovávají sytost barvy, zabraňují tvorbě žmolků, zachovávají vlastnosti funkčního oblečení nebo osvěžují a provoní. Jsou to výhradně gely. Lze jmenovat Perwoll, či Woolite.

Ať si koupíte prášek nebo gel, platí jedna zásada. Buben pračky nepřeplňujte – jen tak se prací prostředek dostane až do hloubky vláken a může také účinkovat po celý prací cyklus. Navíc se prádlo ani tolik nepomačká.

Pár tipů pracích prostředků, které najdete na trhu:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Persil Fresh Pearls by Silan, 20 praní, 1,4 kg, univerzální prášek na bílé a stálobarevné prádlo, odstraní nečistoty už od 20 °C, 159 Kč. Rex Japanese Garden, prací prášek, 60 praní, 4,2 kg, proti mastným skvrnám už od 30 °C, 299 Kč, Bianco Dedra na bílé prádlo, 25 praní,1, 25 kg, odstraní skvrny i zažranou špínu, 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Lanza Ultra 2 v 1 bílá, 45 praní, 3,375 kg, prací prášek na bílé prádlo, vypere i odstraní skvrny, 199 Kč. Bonux 3 in 1 Magnolia prací prášek, 80 praní, 6 kg, dodá prádlu svěžest a chrání pračku, 299 Kč. Surf Color Orchid & Jasmine, prášek, 80 praní, 5,6 kg, na bílé prádlo, odstraní skvrny i nečistoty, 249 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Persil Duo-Caps Sensitive, 14 praní, odstraní skvrny, i pro alergiky, s vůní přírodního a mandlového mléka, 159 Kč. Lenor Color Hedvábná orchidej, prací gel, 1,12 l, 16 praní, parfémovaný – lze prát i bez aviváže, na barevné prádlo, 139 Kč. Přírodní Extra Seventh, gel, 1,5 l, 66 dávek, s vůní geránia a vanilky, přírodní bez optických zjasňovačů, hypoalergenní, 432 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Woolite Pro-Care tekutý, prací gel, 16 praní, 1 l, s keratinem pro ochranu a zjemnění vláken, s nemačkavým efektem, chrání barvy a tvar, 99 Kč. Perwool Wool & Silk, 50 praní, 3 l, na vlněné, hedvábné a jiné jemné materiály všech barev, 299 Kč. Ecover Delicate, gel na praní pro jemné prádlo a vlnu, 0,75 l, 16 praní, zachovává měkkost i barevnou stálost tkaniny, 99 KčFoto: Archiv firem

A jaký je váš favorit? Napište nám, zda je to prášek nebo gel!

Reklama

Načítám