Hlavní obsah

Špína v kuchyni: 10 míst, kde se skrývá, a vy o ní nevíte

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Možná máte kuchyň jako ze škatulky, ale při bližším ohledání by se nějaké to „rejdiště bacilů“ stejně našlo. Projděte si 10 nejčastějších míst, kde mohou číhat bakterie, a zatočte s nimi.

Článek

Úklid je široké téma a každý si představí něco jiného. Někdo je na něj vysazený a dezinfikuje ostošest, jiný to bere s rezervou a snaží se „jen“ udržet pořádek. Ať už patříte ke kterékoli skupině, na čistotu kuchyně byste měli být trošku citlivější. Přece jen zde skladujete a připravujete jídlo, které je náchylné na kontaminaci mikroorganismy. Většina vám neublíží, ale například E. coli, salmonela či listerie mohou způsobit vážné onemocnění, zejména pro malé děti.

10 nejčastějších míst v kuchyni, kde se drží bacily:

1. Houbička a hadřík

První místo není žádné překvapení. Největším problém je křížová kontaminace, tedy že stejnou houbičkou myjete skleničky od vína, prkýnko na krájení i povrch kuchyňské linky. Neustálá vlhkost pak bujení patogenů podpoří.

Řešení: Kdykoli si vzpomenete, nechte mokrou houbičku minutu v mikrovlnce na plný výkon (pozor při vyndávání) a měňte ji každý týden nebo v okamžiku, kdy začíná páchnout.

Foto: White bear studio, Shutterstock.com

Že jsou houbičky plné bakterií, není asi žádné překvapeníFoto: White bear studio, Shutterstock.com

2. Utěrky

Někdo používá papírové utěrky, ale většina domácností preferuje látkové – šetří se tak životní prostředí, protože se dají prát. Ovšem jak poznat, že už je čas?

Řešení: Vaříte-li alespoň jedno náročnější jídlo za den, měňte utěrku denně, maximálně obden.

3. Rukojeti, knoflíky, vodovodní baterie

Při vaření nebo pečení se dotýkáte potravin a ruce si průběžně myjete pod tekoucí vodou. Předtím ale sáhnete na vodovodní baterii, knoflík od sporáku, o rukojetích šuplíků ani nemluvě.

Řešení: Myjte tato místa vždy, když čistíte kuchyňskou desku. Při výběru varné desky dejte přednost variantě bez knoflíků (dotykové ovládání), místo kohoutků volte pákový mechanismus baterie.

4. Krájecí prkénka

Na deskách, ať už jsou plastové, nebo dřevěné, vznikají při používání drobné zářezy, které jsou ideálním domovem mikrobů, i když jste desku pořádně umyli pod tekoucí vodou.

Řešení: Na zeleninu používejte jiné prkénko než na syrové maso. Máte-li myčku, dávejte plastové desky do ní. Dřevěné nechte po umytí vyschnout a občas je posypte solí a potřete citronem, případně polijte peroxidem vodíku a po deseti minutách omyjte.

Foto: buritora, Shutterstock.com

Plastová prkénka dávejte vždy po použití do myčky, dřevěná často dezinfikujteFoto: buritora, Shutterstock.com

5. Otvírák na konzervy

Možná ho používáte jen zřídka a hned zase uložíte zpátky do šuplíku. Chyba! Zobáček, který zajíždí do plechovky, se kontaminuje jídlem a v šuplíku doslova „kvete“.

Řešení: Po každém použití ho alespoň otřete, lépe umyjte saponátem. Znáte fígl, jak otvírák na konzervy bleskově vyčistit?

6. Talíř a kryt jídla v mikrovlnce

Nejenže na tyto dvě části občas něco vyprskne při ohřívání, ale jsou nejblíže jídlu a mohou do něj snadno přidat i spoustu nechtěného.

Řešení: Pokud interiér mikrovlnky čistíte jen občas, otočný talíř i kryt jídla omývejte nejlépe denně. Víte, jak nejrychleji vyčistíte mikrovlnnou troubu? Dejte do ní hrst mokrých papírových utěrek a nechte ji běžet na plný výkon tři až pět minut.

7. Mísa na ovoce

Většinou ovoce myjete až před konzumací, takže v míse na lince leží tak, jak jste je přinesli z obchodu. Okem neviditelné hnilobné procesy se šíří rychle a zbytky plísní a kvasinek ulpívají i na stěnách misky nebo košíku.

Řešení: Alespoň jednou týdně vymyjte mísu saponátem. Proutěné košíky vyložte papírovým ubrouskem a pravidelně ho vyměňujte.

Foto: Coolnina, Shutterstock.com

Ani mísa na ovoce není nevinná. Nezapomeňte ji pravidelně mýtFoto: Coolnina, Shutterstock.com

8. Stojan na nože

I když do držáku vkládáte nože čisté, můžete je vytáhnout „zašpiněné“ – v záhybech a škvírách stojanu se usazují různé nečistoty vznikající při vaření.

Řešení: Jednou za měsíc vyklepejte z bloku na nože prach a propláchněte ho vodou s mycím přípravkem, případně potřete vnitřní části peroxidem. Možná vám bude vyhovovat, když si vyrobíte parádní magnetický držák na nože sami.

9. Zásuvka na příbory

Bývá umístěna hned pod pracovní deskou a často se otvírá, takže do ní padají nejen drobky, ale i jiné nečistoty, které se pak na příborech dostanou celkem jednoduše do jídla.

Řešení: Udržujte jednotlivé přihrádky šuplíku v čistotě, vytírejte je octem, aby se tam bakterie nemnožily.

10. Plastové měchačky

Většinou jsou tvořeny dvěma díly a spoj míchací části a držadla může skrývat „poklad“ ve formě usazených zbytků potravin.

Řešení: Pokud nevlastníte myčku, vydrbejte záhyby vařeček například starým zubním kartáčkem.

Reklama

Související témata:

Načítám