Hlavní obsah

Proč strčit svetr do mrazáku? 9 vychytávek do domácnosti

Foto: Ljupco Smokovski, Shutterstock.com

Foto: Ljupco Smokovski, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě to taky znáte: spěcháte ráno do práce a zjistíte, že na oblíbené košili se páře knoflík, nebo jste si při oblékání bílého trička zamazali lem make-upem. Je to k vzteku. Ale my víme, jak na to!

Článek

Oblečení nás někdy umí pěkně potrápit. Každý by chtěl vypadat jako ze škatulky, ale co když třeba spěcháte a zjistíte zdánlivě malou vadu, která vás ale může klidně celý den znervózňovat? Doma je většinou šance rychle se převléknout, ale co když jste na služební cestě nebo dovolené? Jak si poradíte v nouzi? S našimi praktickými tipy vše zvládnete v klidu a bez stresu.

Bleskový zásah sodou

Foto: Tomáš Rubín

Soda je zázračný domácí pomocník Foto: Tomáš Rubín

Každý má jiný sled ranních rituálů, ale může se stát, že se oblečete, učešete, nalíčíte a u zrcadla zjistíte, že květovaná sukně by si zasloužila jednoduché bílé triko místo košile, kterou už máte na sobě. Tak rychle převléknout. Jenže při přetahování trička přes hlavu se vám otiskne make-up na lem. Ach jo... Pomůže nejpracovitější domácí čistič – jedlá soda. Posypte jí skvrnu opravdu hojně a trochu promněte v rukou. Než sníte snídani, soda vsaje mastnotu a vy pak navlhčenou houbičkou setřete zbytky make-upu.

Rychle, než se ztratí

Foto: Tomáš Rubín

Lak na nehty nechte důkladně zaschnout, aby nenatropil nějakou neplechu Foto: Tomáš Rubín

Knoflíky se dnes šijí na stroji a s nějakým zapošíváním konců se ve fabrice nepočítá. Často stačí jen zatáhnout silněji za nitku a zůstane vám v ruce i s knoflíkem. Zakročte včas! Jakmile vidíte čouhající nitku, zafixujte ji lakem na nehty. Kápněte ho doprostřed knoflíku a nechte zaschnout. Nitky se ani nehnou.

Vychytávka do šatníku

Foto: Tomáš Rubín

Až příště vyndáte lněný oblek ze skříně, nebude zaprášený díky povlaku na polštář Foto: Tomáš Rubín

Teplé vlněné obleky si přes léto neškrtnou, ale máte-li místo v šatníku, nechte je pověšené, abyste si ušetřili na podzim žehlení. Jen je zazimujte. Aby se na fazónku přes léto neprášilo, přehoďte přes ramínko i se sakem velký povlak na polštář a nahoře kolem kovového věšáku zapněte knoflíky nebo zip. Bavlněný povlak se pere přece jen lépe než tvíd...

Srazil se svetr – to je nadělení!

Foto: Tomáš Rubín

Kondicionér je ten správný pomocník na v pračce sražené oblečení Foto: Tomáš Rubín

Svetry, ať už vlněné nebo s příměsí bavlny, jsou stále v kurzu. Jenže co když ho omylem dáte do pračky a vyndáte o dvě čísla menší kousek, vhodný pro vychrtlou modelku? Pomůže kondicionér na vlasy. Napusťte si do umyvadla teplou vodu a přidejte lžíci pěstícího přípravku na vlasy. Nechte chvíli rozpustit, ponořte svetr do roztoku a rukama ho opatrně roztahujte do všech směrů. Netahejte silou, jen jemně. V rukách vyždímejte a roztáhněte na ručník. Při tom opět tvarujte potřebné rozměry. Po uschnutí se těšte na svou původní velikost.

Rtěnku vyzmizíkuje pudr

Foto: Tomáš Rubín

Rtěnka je velmi mastná, proto je třeba nejprve odsát mastnotu Foto: Tomáš Rubín

Najdete-li na manželově košili otisk červené rtěnky (kterou vy byste si na rty nedala ani ve snu), asi podlehnete panice a ta nebude vycházet z toho, že nevíte, jak skvrnu odstranit… Ale řekněme, že vám otevřená rtěnka spadla do klína a zanechala nepříjemnou stopu na oblíbeném tričku. Pokud jste máma, pohledejte dětský pudr, funguje skvěle. Vy ostatní si vystačíte s kukuřičným nebo bramborovým škrobem z kuchyně. Posypte, nechte natáhnout mastné složky a jemně dočistěte vlhkým hadříkem.

V hlavní roli mrazák

Foto: Tomáš Rubín

Zipové sáčky jsou na pobyt v mrazáku ideální Foto: Tomáš Rubín

Nedávno jsme vám doporučovali vkládat do mrazáku džíny, aby si nízká teplota poradila s případnou nečistotou. Dnes připojíme radu, jak zbavit svetr nepříjemného „kousání“. Mohérová vlákna někdy mohou dráždit pokožku, proto se doporučuje je trochu usměrnit právě uložením do mrazáku. Vložte svetr nebo šálu do sáčku a na noc nechte odpočívat v chladu. Tento „ozdravný“ pobyt by měl dodat materiálu jemnost.

Záhyby na košili? Máte dvě možnosti!

Foto: Tomáš Rubín

Vlhké prostředí koupelny umí částečně nahradit žehličku Foto: Tomáš Rubín

Nejčastěji se to stane ve chvíli, kdy nemáte po ruce žehličku: vytáhnete z kufru pomuchlanou košili a nevíte, co si počít. Dejte si horkou sprchu. Ano, a košili si vezměte na ramínku s sebou. Pověste si ji poblíž sprchy a čekejte. Vlhko a vytvořená pára udělají divy. Košili ještě v koupelně oblečte a jemně vyfoukejte fénem.

Foto: Tomáš Rubín

Kostky ledu a fén je další možnost, jak se zbavit nechtěných záhybůFoto: Tomáš Rubín

Druhou možností, jak se zbavit nepříjemných záhybů na bavlněných materiálech, je potření kostkami ledu a následné vyfoukání fénem. Funguje to především u hlubších proseděných rýh.

Skvrny, třeste se!

Foto: Tomáš Rubín

Úporné fleky zmizí díky odlakovači na nehtyFoto: Tomáš Rubín

Akrylové, ale i temperové barvy jsou pro oblečení doslova postrach. Prací prášek ani obvyklé kuchyňské zbraně na ně nefungují, tady musí pomoci silnější kalibr. Vezměte na ně odlakovač na nehty. Kápněte na vatový tampon a nejprve zkuste na skrytém místě, jestli materiál nepouští barvu. Pak zaschlé fleky od barev pokapejte odlakovačem a nehtem sloupněte.

Až budete v úzkých, vzpomeňte si na naše rady!

Související témata:

Načítám