Hlavní obsah

Jak se konečně zbavit molů? Poradíme vám triky, které fungují!

Foto: Tatyana Chaiko, Shutterstock.com

Foto: Tatyana Chaiko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste na ně doma ještě nikdy nenarazili, můžete si gratulovat. Ať šatní, nebo potravinoví dokážou nadělat pořádnou paseku. Zbavit se molů sice není jednoduché, ale jde to.

Článek

Malý nenápadný „motýlek“ se šedými či béžovými křídly s lehkými odlesky. Prvního možná necháte prolétnout kolem bez většího zájmu. Jakmile se objeví další a další, už tušíte, že je zle. Ano, zabydleli se u vás moli.

Pokud se vyskytli v kuchyni, konkrétně ve spíži či skříňce, kde skladujete zásoby, jako jsou mouka a těstoviny, budou s největší pravděpodobností napadeny. Kým? Možností je celá řada: mol obilní, zavíječ moučný, makadlovka obilná. Dokonce i mol šatní může vzít zavděk potravinami.

Potraviny v ohrožení

Moli hledají bezpečný úkryt s dostatkem potravy pro své larvy, které se vylíhnou z nakladených vajíček. Dostanou se k vám tak, že jednoduše přilétnou například digestoří nebo světlíkem, nejčastěji však přinesete housenku či kuklu v mouce s nákupem.

Foto: casanisa, Shutterstock.com

Moli jsou všeteční, dostanou se i do uzavřených nádob :-(Foto: casanisa, Shutterstock.com

Dospělí moli jsou otravní a rychle se množí, ale škody páchá jejich potomstvo. Když objevíte byť jediného dospělého, je velká pravděpodobnost, že vajíčka už jsou v sypkých potravinách. Načaté sáčky budou napadeny téměř jistě. Tito škůdci jsou „šikovní“, dokážou dokonce proniknout do plastových i plechových dóz. Nepohrdnou ani cukrem, piškoty, sušenkami, čokoládou, kořením, luštěninami či ořechy.

Škůdci feromonům neodolají

V popelnici by měly bez milosti skončit všechny potraviny v otevřených obalech. Zbavte se i těch, kde odhalíte byť nepatrný náznak molí přítomnosti, třeba jemnou pavučinku či nenápadný zámotek. Poté celou spíž i dózy důkladně vyčistěte. Následovat by měly prostředky proti molům, které pořídíte v drogerii. Jedná se vlastně o jakési „mololapky“. Dejte přednost těm na bázi feromonů, chemickým lapačům se kvůli možnému kontaktu s potravinami raději vyhněte.

Nejlepší zbraní je samozřejmě prevence, do které spadá pravidelná kontrola zásob. Potraviny skladujte ve skleněných dózách s patentovým uzávěrem. Užitečné je třeba mouku prosít, než ji přesypete. Podle babských rad se vyplatí přidávat k sypkým potravinám pár kuliček pepře či bobkový list.

Foto: sheff, Shutterstock.com

Nejlepší prevencí proti molům je pravidelná obměna vašich zásob...Foto: sheff, Shutterstock.com

Cílem jsou oděvy i koberce

Jestliže motýlek poletuje v blízkosti šatníku, je skoro jisté, že si jeho larvy vezmou do parády oblečení, především z přírodních materiálů, jako jsou vlna, bavlna, kůže či kožešina. Nepohrdnou však ani přikrývkami, dekami či vlněnými koberci.

I v tomto případě je škůdců povícero druhů, kromě mola šatního, existuje i kožešinový, čalounový či péřový. Ti všichni napáchají škody v domácnosti. Nejlépe se jim daří v tmavých koutech skříní za minimálního přístupu světla a čerstvého vzduchu.

Napadené textilie důkladně vyklepejte nebo vykartáčujte a poté vyperte. Nechte opravit, případně vyhoďte, pokud už oprava není možná. Od věci není ani občasné profesionální chemické vyčištění.

Nevoní jim levandule ani rozmarýn

Skříně pravidelně uklízejte, vyluxujte i rohy, vytřete prach a oblečení kontrolujte. Déle nenošené či sezonní uložte do vakuových pytlů. Totéž platí pro věci na chalupě, které delší dobu nepoužíváte. Vyplatí se uzavřít je do speciálních pytlů.

Do skříní zavěste sáčky s aromatickými bylinkami, jako jsou levandule, skořice, hřebíček či rozmarýn. A pamatujte, že byť pouze jednou nošené oblečení již nepatří do skříně mezi čisté oděvy. Zbytky šupinek lidské kůže a potu jsou totiž pro moly něco jako splněný sen.

A jak s moly bojujete vy?

Reklama

Načítám