Hlavní obsah

Jak uspořit při praní?

Reklama

Je koupě úsporných spotřebičů jedinou cestou ke snížení nákladů vaší domácnosti a optimalizaci spotřeby?

Článek

Snad každý z nás se snaží snížit náklady své domácnosti, ať už nákupem úsporného osvětlení, nebo spotřebičů. Postačí však pouhý nákup úsporného spotřebiče ke snížení nákladů? V posledních letech jsme si jako spotřebitelé zvykli používat tekuté prací prostředky, jejichž obliba se každým rokem stupňuje. Nicméně stále ještě neumíme vyhodnotit správné dávkování ať už tekutých, nebo sypkých pracích prostředků a spíše se řídíme předsudkem, že více znamená lépe.

Podle špatného odhadu množství prádla a úrovně jeho znečištění používáme v průměru až o 40 % více prášku, než je nutno, v důsledku čehož nejenže neustále vypouštíme velké množství detergentu do odpadu a znečišťujeme životní prostředí, ale sami si zvyšujeme spotřebu vody i energie. Nadměrné dávkování vyžaduje vyšší počet máchání, čímž se zvyšuje také spotřeba. A tak navzdory zakoupení úsporného spotřebiče spotřeba jednotlivých cyklů nám neklesne, dokud nezměníme naše prací návyky.

Nová technologie v praní

Optimalizace spotřeby vody a přizpůsobení cyklu praní podle množství vloženého prádla jsou stále žádanější. Nový přístup v této oblasti přináší technologie e-Dose automatického dávkování pracího prostředku od značky Brandt. Jaký je její princip? Pračky e-Dose vybavené touto technologií a 4,5litrovým zásobníkem automaticky vypočítají správnou dávku prostředku na základě množství prádla, tvrdosti vody a typu tekutého detergentu. Nic méně, nic více. A přesto… přesným stanovením správného množství detergentu ušetříte až polovinu na jeho náklady a snížíte spotřebu množství vody až o 12 litrů na cyklus!

Jak se spočítá přesná dávka pracího prostředku na cyklus?

Pračka e-Dose zjistí odměřené množství prádla pomocí systému automatického odvažování, bere v úvahu nastavenou tvrdost vody (nastavuje se jednou při prvním spuštění spotřebiče podobně jako u myček nádobí) a koncentraci tekutého prostředku. Poté pračka automaticky dávkuje potřebné množství detergentu ze zásobníku. Pokud přelijete do zásobníku celý obsah nádoby pracího prostředku, budete mít vystaráno až na 3 měsíce (dostatečná rezerva tekutého koncentrovaného pracího prostředku). Úroveň hladiny pracího prostředku je perfektně viditelná na čelní straně pračky, proto podle ukazatele „minimum“ budete vědět, že v zásobníku zbývá dostatek pracího prostředku na 5 až 7 cyklů, a tak nákup nového můžete vhodně naplánovat.

Komfort, který vám bude usnadňovat život

Ovládání pračky je velmi jednoduché: postačí naplnit zásobník tekutým prostředkem, jednou nastavit tvrdost vody a typ detergentu a pak u každého cyklu volíte pouze intenzitu zašpinění prádla a požadovaný program. O ostatní se postará pračka e-Dose! Chcete použít speciální prostředky, prášky, aviváž apod.? Není problém. Pro tento účel máte k dispozici standardní zásobník na prášky, jak jste zvyklí z klasických praček, a jediným tlačítkem můžete vypnout funkci automatického dávkování.

Nevšední design a ocenění za technologie

Co vás na první pohled na pračkách e-Dose zaujme, je design. Strohá bílá kostra pračky je doplněná průhledným zásobníkem na detergent, který přijímá nádech barvy tekutého prostředku a spolu s nálevkou dodává spotřebiči elegantní vzhled. Za zmínku také stojí, že vrchem plněné pračky e-Dose, vyrobené ve francouzském závodě v Lyonu, získaly v roce 2009 ocenění za koncept méně znečišťující, ekonomičtější a ekologičtější pračky. Bude snad udávat nový trend v praní?

Více o vrchem plněných pračkách e-Dose s kapacitou až 7 kg, v energetické třídě AAA, programem OptiA39 minut najdete na stránkách www.brandt.cz, kde jsou uvedeni také prodejci této značky.

Reklama

Související témata:

Načítám