Hlavní obsah

Jak vybírat partnera? Podle řeči!

Foto: Thinkstock

Soustřeďte se na to, jak mluvíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále se vám nedaří najít toho pravého? Tak se místo fyzické přitažlivosti a hledání společných zájmů zaměřte na to, jak mluví. Nejnovější výzkum světových vědeckých kapacit totiž naznačuje, že na tom, jak moc si jsou vaše „jazyky“ podobné, záleží mnohem víc.

Článek

Blonďák či brunet, vysoký nebo malý, sportovec či požitkář, kuřák, nekuřák. To jsou podle nedávného výzkumu věci, na které se není potřeba až tak soustředit, tedy alespoň na první schůzce. Lepší je prý věnovat pozornost tomu, jak váš protějšek mluví. Čím víc se totiž bude jeho způsob vyjadřování shodovat s tím vaším, tím víc šancí váš budoucí vztah má.

Vědci pozorovali randící lidi

Vědci se zaměřili především na slova, nad kterými při běžné komunikaci příliš nepřemýšlíme. Zajímali se tedy o osobní zájmena (já, ty, jeho, jejich,...), předložky (na, pod, u,…) a příslovce (příliš, velmi, spíše,…).

Profesor psychologie z univerzity v texaském Austinu James Pennebaker se svými kolegy testoval celkem 40 mužů a 40 žen. Všichni si prošli jakousi zkušební rychloseznamkou, při níž měl každý možnost chvíli mluvit s každým. Na konci účastníci zaškrtávali, s kým by si rádi vyrazili na opravdové rande. A podle vědců to nejvíc jiskřilo mezi těmi, jejichž způsob mluvy byl hodně podobný. „Už jazyková shoda, která byla těsně nad průměrem, dokázala divy. Ukázalo se, že s někým takovým člověkem si lidé chtějí vyrazit čtyřikrát radši, než s tím, s kým mají méně shodné vyjadřování,“ říká James Pennebaker.

Foto: Thinkstock

Vztahy teenagerů bývají nestáléFoto: Thinkstock

Zaměřeno na teenagery

Při druhé studii se pak Pennebaker a jeho tým zaměřili na teenagery. Sledovali 76 párů, kterým bylo v průměru 19 let, a chodili spolu nejméně šest měsíců. „To je naprosto úžasná skupina pro výzkum, protože jejich vztahy jsou obecně velmi nestálé,“ vysvětluje Pennebaker.

Ale ukázalo se, že i u takhle mladých a milostně nestálých lidí hraje podobnost jazyka velkou roli. „Pokud se jejich jazyk výrazně shodoval, byla v podstatě padesátiprocentní šance, že spolu budou i nadále randit. Oproti párům, které se ve způsobu mluvy odlišovaly, měli mnohem větší šanci na to, že spolu vydrží alespoň další tři měsíce,“ upřesňuje Pennebaker.

Podle expertky v oboru psychologie z Presbyteriánské nemocnice v New Yorku Rachel Simmonsové má způsob, jakým mluvíme, vliv nejen na naše úspěchy v lásce, ale ovlivňuje i naši schopnost zvládat konflikty. Simmonsová ve svém samostatném průzkumu totiž zjistila, že páry, které častěji používají slova „já“ a „my“, řeší problémy snáze než dvojice, do jejichž slovníku patří především výrazy „ty“ nebo „vy“.

Všechno má rub i líc

Všichni zúčastnění vědci se ale shodují, že vliv jazyka na partnerské vztahy funguje poněkud dvojsměrně. Čím víc se partnerova řeč a vzorce chování podobají těm vašim, tím víc ho milujete. Ale čím víc ho milujete, tím víc se zároveň přizpůsobujete jeho stylu vyjadřování a jeho chování.

A svou roli hraje samozřejmě i to, jak moc velkou pozornost partnerovu „vyprávění“ věnujete. Pokud posloucháte na půl ucha, nemáte moc šancí poznat, zda mluvíte podobně, či zcela rozdílně. Ale i to je známka toho, že si příliš nesedíte. „Když vás budu mít rád, s velkou radostí vám přeci budu věnovat pozornost,“ vysvětluje Jeffrey Hancock, profesor komunikace na Cornellově univerzitě.

K čemu takový výzkum?

Ptáte se, zda má takový výzkum nějaké uplatnění v praxi? Podle odborníků tak trochu ano. „Možná to u lidí zmírní nervozitu před jejich první schůzkou. Je jasné, že když tohle platí, neexistují žádné rady, jak se na prvním rande chovat. Jazyk používáme totiž ve velké míře podvědomě, takže jediná rada je, být sám sebou,“ říká Jeffrey Hancock. Podle něj by všeobecné povědomí o této studii mohlo lidi tak trochu uklidnit. „Když poznáte, že si spolu rozumíte ve smyslu toho, že se podobně vyjadřujete, víte, že jste na dobré cestě. Když ne, tak se můžete uklidnit tím, že to není vaše chyba, nic jste neudělali špatně,“ dodává Hancock.

Reklama

Související témata:

Načítám