Hlavní obsah

Jak vybrat tlakovou myčku pro hobby použití?

Foto: haveseen, Shutterstock.com

Foto: haveseen, Shutterstock.com

Reklama

Tlaková myčka je všestranným pomocníkem, který se neztratí v žádné garáži. Nemusí sloužit jen na umytí auta, poradí si také se špinavým chodníkem, očistí střechu nebo fasádu. Jaká bude ta pravá pro vás?

Článek

Na trhu je k dispozici nepřeberné možností tlakových myček, zaměříme se proto na hobby „wapky“, které jistě oceníte. Prvním důležitým krokem při výběru myčky je zamyslet se, na jakou práci ji budete potřebovat. Pokud budete mýt jen auto a zablácená kola, postačí vám levnější „wapka“. Pokud jsou vaše očekávání větší a potřebujete občas opláchnout například střechu od mechu a vymýt okapy, rozhodně investujte do kvalitního stroje.

Na co se při výběru zaměřit

Základním parametrem je tlak a průtok. Tady platí jednoduché pravidlo. Čím větší průtok, tím je čištění rychlejší. Čím vyšší tlak, tím je čistění kvalitnější.

Tlak

  • Méně než 130 barů - Tyto „wapky“ využijete na základní práce kolem domu, jako je například mytí jízdních kol, fasád, dlažeb a na nenáročné mytí automobilu.
  • 130–145 barů - Takové myčky jsou již vhodné na náročnější práci, jako je například čištění střešních krytin, okapů, dlažeb, odpadů a kvalitní čištění automobilu.
  • 150–170 barů - V této kategorii jsou již zařazeny poloprofesionální čističe pro náročné uživatele. Jsou vhodné na precizní čištění a zvládnou větší pracovní nasazení.

Tip: Při výběru sledujte, zda má přístroj možnost regulace tlaku. Některé stroje mají regulaci přímo na stroji, ostatní se regulují na trysce pomocí speciálního příslušenství.

Foto: archiv firem

1. Kärcher, tlaková myčka K 3 Car, max. tlak 120 barů, 3 690 Kč 2. Michelin, tlaková myčka MPX 130 BW (SET), max. tlak 130 barů, 4 799 Kč. 3. Makita, tlaková myčka HW 111, max. tlak 110 barů, 4 990 Kč.Foto: archiv firem

Průtok

Označení průtoku se udává v litrech za hodinu nebo za minutu. Dávejte si na tento údaj pozor, každý výrobce ho udává v jiných jednotkách.

  • Méně než 420 l/hod - Tato zařízení jsou označená jako „hobby“ pro občasné použití na zahradě a okolo domu.
  • 420–600 l/hod - Tento průtok se označuje za „poloprofesionální“. Je vhodný pro častější použití kolem domu, mytí velkých ploch nad 100 m2.
Foto: archiv firem

1. Bosh, tlaková myčka AQT 45-14 X (set), průtok 450 l/h, 7 590 Kč. 2. Kärcher, tlaková myčka K 5 Full Control, průtok 500 l/h, 9 890 Kč. 3. Nilfisk, tlaková myčka E 140. 3-9 X-TRA, průtok 500 l/h, 9 130 Kč.Foto: archiv firem

Čerpadlo

Čerpadlo je nejdůležitější součástí každé myčky, proto je důležité dbát na kvalitu. Pokud zvolíte nejlevnější variantu, bude v čerpadle mnoho dílů z odolného plastu. Vydrží pouze občasné použití a mají kratší životnost. Proto se vyplatí investovat do kvality, tedy výrobku, kde jsou v čerpadle díly z odolných slitin hliníku nebo mosazi.

Také si dejte pozor, zda je čerpadlo samonasávací. Většina hobby čističů se připojuje na běžný rozvod vody, pokud máte samonasávací čerpadlo, můžete použít jako zásobník vody například sud, který však musí být umístěn výše než samotný přístroj.

Motor čerpadla

V hobby provedení se uplatňují elektromotory, které jsou tišší než benzínové a jsou snazší na údržbu. Opět vybírejte kvalitu, která se pozná i na hmotnosti stroje. Tlakové čističe okolo 5 až 8 kilogramů jsou vyrobeny z méně kvalitních součástek, které snižují jejich životnost. Vybírejte stroje od 10 kilogramů výše, které jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a mají robustnější konstrukci. Pro hobby využití doporučujeme výkon elektrického motoru minimálně 1,4 kW. Pro poloprofesionální využití můžete zvolit i benzínový motor o výkonu minimálně 3 kW.

Ostatní parametry

  • Čištění teplou vodou - Pokud potřebujete občas čistit i teplou vodou, některé modely můžete zapojit na zdroj teplé vody až do teploty 50 °C. Čističe vyšší třídy dokonce mají i vlastní ohřívač vody.
  • Čištění saponátem - Tuto funkci jistě využijete například na mytí auta. U levnějších strojů je nádobka na saponát samostatná a musíte ji propojit s „wapkou“ pomocí hadičky. Dražší myčky mají nádobku integrovanou. Nezapomínejte používat pouze speciální přípravky pro tlakové myčky. Jsou šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale také k čerpadlu.
  • Příslušenství - Při výběru si také zjistěte možnosti dokoupení dalšího příslušenství. K myčkám zakoupíte různé čisticí kartáče, trysky, teleskopické tyče a mnohé další.

Reklama

Načítám