Hlavní obsah

Jak vygruntovat za 30 minut

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bleskový úklid určitě zvládnete hravěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchyně a nečekané návštěvy mají zaručený „jízdní řád". Dorazí zásadně v den, kdy je všechno špatně. A samozřejmě ve chvíli, kdy to v bytě vypadá jako po výbuchu atomové pumy. Jak rychle uvést byt do přijatelného stavu? Poradíme vám!

Článek

Uklizeno za 30 minut? Hračka!

I když budeme mít na „vygruntování" jen pouhou půlhodinku, dá se to zvládnout. Vytvořte si strategický plán... vyvolejte dobrý dojem co nejdřív - tedy ideálně už ve dveřích. S úklidem tedy začněte v předsíni. Boty srovnané v botníku nebo v dokonalé řadě na rohožce udělají své. Nutností je zbavit podlahu loužiček roztávajícího sněhu - pokud do nich návštěva šlápne, letí vaše šance uspět dolů jako akcie skláren...

Cesta z předsíně povede do koupelny - je třeba si umýt ruce... Takže špinavé prádlo do koše, ručníky na topení složit a vyrovnat. Samozřejmě jsou to náhodou ty, které jste dostala pod stromeček od tchyně... Koupelnu neopusťte do chvíle, než naleštíte zrcadlo - tam se podívá každá ženská.

Pokud posbíráte po bytě tolik pohozených svršků (i spodků), že prádlo začne přetékat z koše, nacpěte várku do pračky a hned ji zapněte. Její „vrnění" dokreslí vaši proměnu v hospodyňku - nejlépe v duetu s vůní sava, které nalijete do toalety hned poté, co jste z okolí WC vyhodily všechny časopisy a ruličky papíru postavily do úhledného komínku...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ještě přeleštit stůl a je toFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pomohou závěsy a žaluzie

Nedávno se byt blýskal po vánočním gruntování, takže není třeba to přehánět. Nemáte-li dost času na důkladný taneček s prachovkou, dejte si záležet na místech, kam oko dohlédne. Pokud hrozí, že by případné sluneční paprsky prozradily co nemají, stáhněte žaluzie „na půl žerdi" nebo částečně zatáhněte závěsy.

Rozhodně se neobejdete bez vysavače - místa kolem gauče, pod stolem a kolem kuchyňské linky je třeba zbavit drobečků - jsou jak červený šátek hozený do arény. Drobky musí zmizet i ze stolu a kuchyňské linky. Dojem nagruntovaného bytu zcela zhatí dřez špinavého nádobí, takže pár minut věnujte naskládání do myčky nebo umytí, utření a uklizení. Čím prázdnější bude pracovní deska, tím úhlednější dojem vyvolá - takže co jde zavřít za dvířka, šup tam s tím.

Součástí úklidové přepadovky by mělo být i to, že otrháme ovadlé a suché listy z pokojových květin v dohledu a z vázy vyhodíme už nevábně vyhlížející vánoční větvičku.

Pokud je byť mizivá šance, že by se do zorného pole návštěvy dostala i ložnice, ustelte. Sušák s prádlem odstraňte zpoza dveří a sundejte prádlo, které je rozvěšeno po topení.

Dětský pokoj většinou během pár minut uklidit nelze - takže zavřete dveře a zapomeňte...

Závěrečné minuty věnujte výrobě kávy, která provoní celý byt, a naskládání sušenek nebo posledního cukroví na talíř. Teď už nezbývá než uklid(n)it sebe a z hektického dne rychle vymést všechen stres...

Reklama

Načítám