Hlavní obsah

Kapesné. Kolik dávat?

Foto: shutterstock.com

Dávání kapesného je ve většině rodin běžnéFoto: shutterstock.com

Reklama

Někteří rodiče dávají svým dětem stovku na týden, jiní zase dvoutisícovku jednou za měsíc. A někdo jim nedává peníze žádné se slovy „vydělej si". Je pochopitelné, že každá rodina si může dovolit jiné částky. A také každý rodič zvolí většinou trochu jiný přístup. Jakou variantu lze ale považovat za nejlepší?

Článek

Kapesné je u nás běžnou součástí života většiny dětí. Podle statistik za poslední čtyři roky dostávají děti ve věku od dvanácti do šestnáct let v průměru asi čtyři sta padesát korun na měsíc. Více než polovina rodičů dává dětem kapesné jednou za měsíc, po své výplatě. A asi čtvrtina rodičů vyplácí menší částky kapesného pravidelně každý týden. Ostatní rodiče volí různé alternativní termíny vyplácení. Do kapesného se nezapočítávají jednorázové dárky v podobě financí, například když dítě dostane od babičky k narozeninám něco málo na přilepšenou. I tak lze ale říci, že částky, jež české děti dostávají, nejsou zanedbatelné.

K čemu je kapesné určeno?

Než se ale rozhodnete, jak vysoké kapesné svým dětem budete dávat, měla byste zvážit, co všechno si za vámi poskytnuté peníze bude muset (anebo moci) dítě koupit. „Někteří rodiče dávají dětem kapesné větší, přesahující i tisícikorunu měsíčně, ale na oplátku předpokládají, že si za to obstarají některé nezbytné drobnosti, například svačinu do školy nebo třeba kredit do mobilního telefonu. Jiní rodiče dávají kapesné menší, ale zase dětem většinu výdajů platí," říká psycholog Vojtěch Benda. A to je právě otázka, na kterou byste si měla umět odpovědět, než výši kapesného určíte. A váš potomek by s tím měl být také srozuměn. Pochopitelně že pokud ponecháte dítěti větší obnos peněz, které mu dáte navíc nárazově jednou za měsíc, hrozí, že je všechny utratí během chvilky. A třeba si nakoupí úplné zbytečnosti. Tomu se právě někteří rodiče snaží předejít tím, že kapesné vyplácejí každý týden.

Foto: shutterstock.com

Kapesné učí děti přemýšlet nad výdajiFoto: shutterstock.com

Naučí se dítě hospodařit?

Je pochopitelné, že si dítě za kapesné nebude neustále kupovat jen potřebné věci, jako jsou svačiny do školy a podobně. Z měsíčního příjmu by mělo mít možnost koupit si občas i něco pro radost. Výhodou kapesného je, že se dítě naučí nakládat s penězi. Brzo pochopí, že když všechno utratí první den, zbytek měsíce nebo týdne bude bez svačin anebo jiné zábavy. „Nedopřát dětem možnost samostatného rozhodování o tom, co si koupí a za kolik, je nesprávné. Chcete-li mít z dítěte jednou dospělého člověka, který zná hodnotu peněz, ale umí si jich i vážit, bude potřeba, aby si to v dětství vyzkoušelo. Kapesné je vlastně taková hra na pohyb ve skutečném světě financí," vysvětluje psycholog Benda.

Kdo nedostával nic...

Pokud dítě kapesné nemá, může mít v dospělosti problémy se vztahem k penězům. Buď z něho vyroste obrovský šetřílek, anebo mu žádná výplata dlouho nevydrží. „Jako malá jsme já ani sestra nikdy kapesné nedostávaly. Dnes jsme sice každá jiná, ale vztah k penězům nemáme žádná zcela běžný. Ona je obrovský šetřílek a než si koupí třeba jedno tričko, oběhne všechny obchody a porovnává ceny. Hodně o všem přemýšlí a vše neustále přepočítává. Je to extrém. Já, musím se přiznat, v současné době splácím dluhů více, než je zdrávo. Ale naštěstí budu brzo ze špatného období venku. A pak rodinné finance povede manžel," vypráví jednatřicetiletá tlumočnice Ina.

Jak vysoké kapesné dáváte svým dětem vy? A k čemu ho mají určené? Napište nám své zkušenosti s kapesným na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám