Hlavní obsah

Jak vyzrát na vrásky? Místo botoxu vsaďte na peptidy!

Foto: LStockStudio, shutterstock.com

Mějte i vy pleť bez vrásek!Foto: LStockStudio, shutterstock.com

Reklama

Tvář bez vrásek. Která žena by takovou nechtěla?! A tak pro ně mají kosmetické firmy opět něco nového, látku zvanou peptidy. Účinkuje prý jako botulotoxinové injekce, ovšem bez jejich negativ.

Článek

Po koenzymu Q10, kyselině hyaluronové a botulotoxinových injekcích se kosmetické firmy i kliniky krásy vytasily s další účinnou látkou ( Tihle pomocníci bojují proti stárnutí pleti), která má ve vaší tváři zastavit stopy času. Na peptidy pějí doslova oslavné ódy. Ve srovnání se zmíněným botoxem jsou totiž k pokožce šetrnější, levnější, a hlavně netoxické!

Jedná se o organické sloučeniny, které vznikají spojením několika aminokyselin. Podle délky a uspořádání jejich řetězce pak mluvíme o peptidech a oligopeptidech. Ty v kosmetice zjednodušeně řečeno stimulují přirozené fyziologické procesy v kůži, a jsou tedy schopné ovlivňovat chování živých buněk. Vytvořit je lze uměle nebo získat z rostlin, například sóji či rýže.

„Mnohé z nich jsou přirozenou součástí pokožky a nevyvolávají nežádoucí účinky, jako jsou alergie nebo vyrážky. V současné době se využívají především k boji proti vráskám, k různým omlazovacím kúrám, regeneraci pokožky, ochraně pleti před škodlivinami, snižování rizika infekce, ale také pro zpevňování postavy, odstraňování celulitidy nebo pigmentových skvrn,“ vyjmenovává zkušenosti z vlastní praxe kosmetička Lucie Karlíková.

Nasaďte zdravé buňky

Na rozdíl od botoxu by u peptidů nemělo hrozit riziko efektu masky. Peptidy fungují tak, že redukují intenzitu kontrakcí mimických svalů, čímž snižují tvorbu mimických vrásek. Aplikují se na pokožku výhradně zevně, redukují hloubku vrásek a zlepšují vzhled výrazových linií. Navíc pomáhají pleti s produkcí sobě vlastních látek.

„Opravdu účinné anti-age produkty jsou vyvinuty tak, aby stimulovaly kožní buňky k vlastní tvorbě klíčových látek – kolagenu a elastinu,“ vysvětluje Denisa Jasinská ze společnosti Essenté. Přesně díky tomuto vlivu zažívají peptidy v kosmetice takový vzestup.

Foto: archiv firem

Peptidy pomohou s vráskami kolem očí, na čele i na krku. Na foto (zleva): Express krém proti vráskám, Essenté, 868 Kč. Liftingový krém krk/dekolt Re-Nutriv Lift Age-Correcting, Estée Lauder, 3199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Chytré aplikátory vám pomohou s přesným nanášením jen na problematická místa. Na foto (zleva): Výplň vrásek Ibišek Ultra Lift FX, Eminence, 1940 Kč. Lehký denní krém proti vráskám NovAge Ecollagen, Oriflame, 649 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Tyto krémy jsou vhodné i pro citlivou pleť. Na foto (zleva): Bohatý výživný krém Cold Cream Marine, Thalgo, 927 Kč. Denní zpevňující krém Marionnaud, 749 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Vsaďte i na koncentrovanější přípravky. Na foto (zleva): Sada elixíru a krému My Secret Botoplatinum Cream, For Life & Madaga, 3200 Kč. Remodelační sérum Volume-Filler, Eucerin, 779 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na tyhle krémy nedáme dopustit. Na foto (zleva): Regenerační krém obnovující hutnost pleti s lipo-peptidy, Oeparol Eliftance, 199 Kč. Arganový krém proti vráskám, Marilou BIO, 299 KčFoto: archiv firem

Pozor na kombinace

Peptidy patří mezi vysoce účinné látky. Pozor si tedy dejte na mixování s jinými kosmetickými přípravky. Používání produktů se vzájemně „bijícími se" látkami způsobuje podráždění pokožky, vyrážku, či dokonce lokální kožní dermatitidu. Proto je lepší zvolit od jedné značky a řady všechny produkty, které v péči o pleť používáte. Tím se vzájemně doplní a efekt bude intenzivnější.

„Příkladem problematicky kombinovaných složek je vitamin C a peptidy, stejně tak byste neměly používat společně hydroxykyseliny a retinoly, které dokážou navzájem vyrušit svůj efekt,“ dodává MUDr. Tomáš Kampe ze společnosti LR Health & Beauty.

Etikety je třeba u kosmetické péče číst skutečně pozorně, jen tak z krému dostanete maximum a pleti neublížíte. Retinol, kyselina glykolová, salicylová nebo peptidy jsou sice mimořádně účinné a s vráskami dokážou divy, nikdy by se ale neměly používat současně. Trpí pak především citlivá pokožka. Pomoci naopak mohou látky, jako jsou alantoin, panthenol, bisabolol, rutin, alkaloidy, pektiny nebo vitaminy, které pleť dokážou zklidnit.

Už jste vyzkoušely kosmetiku s peptidy?

Reklama

Související témata:

Načítám