Hlavní obsah

Máte povislou kůži na krku? Zkuste omlazující tipy, které fungují!

Foto: Thinkstock

Svůdný krk? Jedině bez vrásek a povislé kůže! Poradíme vám, jak toho dosáhnout...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevte nejlepší tipy na obranu před stárnutím krku. Postupujte od běžné péče o pokožku až po speciální cviky a správnou polohu při spánku, které vás před takzvaným krůtím krkem zachrání.

Článek

Kůže na krku často stárne dřív než ve tváři, a pokud nechcete skončit s krabatým krkem, věnujte čas péči o ni co nejdřív. Ochablou kůži na krku nemůžete pod rolák nebo šátek skrývat navěky.

Co způsobuje krůtí krk?

„Kůže na krku je jemná s velmi malou vrstvou podkožního tuku, a tak postrádá mazové žlázy, které ji chrání před vysycháním a vnějšími vlivy. Rychleji ztrácí vlhkost a vysušuje se," vysvětluje dermatolog Radim Strnadel.

Velkým nepřítelem je sluneční záření, na slunci stárne kůže mnohem rychleji a mohou se na ní objevovat pigmentové skvrny. Dalším faktorem je ztráta elasticity pokožky krku – stav, kdy se z tkání vytrácí kolagen. Málo elastická kůže je povadlá a vrásčitá. Vzhled krku také ovlivňuje pružnost svalu, který vede od hrudní kosti až těsně pod bradu. Proto nevěste hlavu a s prevencí začněte už dnes!

Péče o pleť je celoživotní proces

Nejdůležitějším krokem, pokud jde o preventivní péči o pleť krku, je používání ochranného krému. „Nemusíte ani používat speciální produkt, stačí si vybrat denní hydratační krém s ochranou proti UVA a UVB záření a aplikovat ho hned po ránu. V závislosti na barvě vaší pleti budete možná častěji potřebovat SPF 30, ale i tmavá pleť potřebuje alespoň SPF 15," radí kosmetička Pavla Jiránková.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Beautycycle Water Hydratační denní krém SPF 15 UVB/UVA, 385 Kč, Avon Anew Platinum denní krém SPF 25, 258 Kč, Olay Complete All Day UV hydratační krém SPF 15, 220 KčFoto: Archiv firem

Neméně důležité je použití nočního hydratačního krému s retinolem a kyselinou hyaluronovou pro zpevnění pokožky (Vichy Liftaktiv Retinol HA, Renovia, Lumene Complete Rewind). Pokud máte navíc problémy s nestejnoměrným zabarvením pleti na krku, provádějte peeling krku pokaždé, když ho děláte na obličeji, nejlépe jednou týdně.

Rada: Při roztírání přípravků na krk postupujte vždy od dekoltu směrem k bradě. Tímto pohybem kůži vypínáte, v opačném směru byste jen podporovaly vznik vrásek.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vichy Liftactiv Retinol HA, noční korektivní péče proti vráskám, 835 Kč, SynCare Renovia noční krém, 490 Kč, Lumene Complete Rewind omlazovací noční krém s retinolem, 557 KčFoto: Archiv firem

Preventivní cvičení

I přesto, že o pokožku pečujete správně, měli byste provádět poměrně jednoduché cvičení, kterým si udržíte krční svaly v dobrém stavu. Tyto čtyři cviky provádějte nejlépe každý den:

  • Vytáhněte špičku jazyka nad horní ret a současně co nejvíce předsuňte bradu. Vydržte po dobu 10 sekund a celkem 10krát cvik zopakujte.
  • Zakloňte hlavu a 10 sekund se dívejte na strop, pak hlavu vraťte zpět do běžné polohy. Opakujte 10krát.
  • Přetáhněte spodní ret přes horní tak vysoko, jak můžete, a 10 sekund v této pozici vydržte. Opakujte 5–10 krát.
  • Zavřete ústa a špičkou jazyka udělejte 10x kroužek ve směru hodinových ručiček. Poté cvik zopakujte 10x v opačném směru. Tento cvik má dvojí účinek, bojuje proti krůtímu krku a zároveň stimuluje krevní oběh.

Správné držení těla v posteli

S ohledem na prevenci proti stárnutí krku je nejlepší spát na zádech, jedině tak je krk pěkně vytažený. Spěte buď s jedním nepříliš naducaným polštářem, nebo i bez něj. I když to během spaní moc neuhlídáte, věřte, že čím déle budete mít bradu blízko hrudníku, tím spíš se vám nadělají na krku rýhy a ochabnou krční svaly. Ostatně i přes den se snažte mít hlavu spíš vzpřímenou než svěšenou.

Dáte přednost těmto jednoduchým krokům, nebo raději utratíte spoustu peněz za chirurgický zákrok?

Reklama

Související témata:

Načítám