Hlavní obsah

Kolagenový booster, kreatin, syn-ake: Vaši pleť zachrání před stárnutím!

Foto: luminast, shutterstock.com

Nové látky v krémech a sérech vám dokonale omladí pleť. Které to jsou?Foto: luminast, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco vaše babička se indulonou namazala od hlavy až k patě, my dnes nevíme, jaký elixír proti vráskám vyzkoušet dřív. Rozkoukali jsme se za vás a objevili nejžhavější drtiče stáří.

Článek

Posledních pár let se kosmetické firmy předháněly, která do svého krému pro zralou pleť nacpe více kyseliny hyaluronové nebo koenzymu Q10. Jenže technologický pokrok je k nezastavení a i firmy, myslící na vaši krásu, objevují stále nové látky, které ukojí vaši touhu po mladém vzhledu. Máme pro vás slovníček těch, které budete v následujících letech skloňovat nejčastěji.

Kolagenový booster: Elixír mládí

V mládí pokožka sama produkuje tolik kolagenu, kolik potřebuje. Jenže jak stárne, její schopnost regenerace slábne. Proto je potřeba kolagen dodat uměle, ať už v potravinových doplňcích nebo v kosmetických přípravcích. Kolagenový booster umí pleť nejen napumpovat zvenku, ale rovněž stimuluje přirozenou schopnost pokožky vytvářet si potřebný kolagen.

Foto: Archiv firem

Dodejte pleti potřebný kolagen. Na foto (zleva): Komplexní omlazující noční krém Booster dodá kolagen, Sephora, 590 Kč. Vyplňující perlové sérum Cellular AntiAge, Nivea, 430 KčFoto: Archiv firem

Kreatin: Vyplňovač vrásek

Pojem kreatin možná znáte z posilovny. Zatímco sportovcům jde o nárůst síly a objem svalů, v kosmetice našel kreatin úplně nové využití. Protože zlepšuje objem tkáně, dokáže neuvěřitelně vyplňovat vrásky a znovu vyhlazovat pleť. Navíc na sebe váže vodu, takže v pleti udržuje potřebnou hydrataci.

Foto: Archiv firmy

Nový objem a hydratace vaší pleti prospějí. Na foto (zlava): Denní krém pro omlazení pleti Cellular Anti-Age (OF 15), Nivea, 400 Kč. Oční krém pro omlazení pleti Cellular Anti-Age, Nivea, 315 KčFoto: Archiv firmy

Syn-ake: Hadí peptid

Z jedu chřestýšovce Waglerova se podařilo izolovat syntetický peptid Syn-ake, který redukuje tvorbu mimických vrásek. Účinně zmírňuje zarudnutí a podráždění pokožky a předchází tvorbě nepříjemných váčků. Používá se nejvíce do očních krémů.

Foto: Archiv firmy

Toto hadí kousnutí nebolí, ale pomáhá. Na foto (zleva): Omlazující krém na oční okolí s hadím jedem SerpensDerm, Vivaco, 269 Kč. Pleťový krém SerpensDerm, Vivaco, 249 KčFoto: Archiv firmy

Kosmatec krystalový: Rostlina života

Kosmatec původně pochází z nehostinných pouští Afriky a je schopen přizpůsobit se zdejším extrémním podmínkám. Je to dáno jeho mimořádnou genetickou dispozicí, v porovnání s ostatními rostlinami, které mají v průměru dvě sady chromozomů, jich kosmatec má až 128. Je tedy schopen adaptace na jakékoli nehostinné prostředí a ne nadarmo se mu říká rostlina života.

Právě tyto jedinečné vlastnosti kosmatce se začaly využívat v přípravcích pro zralou pleť, kterou regeneruje, obnovuje a hydratuje. A nejen zvenku, stimuluje v pokožce protein mTOR, který aktivuje buněčné mechanismy v boji proti vráskám.

Foto: Archiv firmy

Zázrak z pouště doputuje až na vaši pleť. Na foto (zleva): Zpevňující sérum proti vráskám, Yves Rocher, 840 Kč. Vyhlazující noční péče proti vráskám, Yves Rocher, 499 KčFoto: Archiv firmy

Strelície: Do vázy by jí byla škoda

Strelície je jednou z nejkrásnějších exotických rostlin. Obsahuje látku bilirubin, která se běžně nachází i v lidském těle. „V něm je ale odpadním produktem metabolismu červeného krevního barviva hemu a je zodpovědná za zašedlý tón pleti. Ovšem jejím štěpením pomocí protilátky lze dosáhnout látky vedoucí k přirozenému a zdravému tónu pleti,“ zmiňuje dermokosmetička Eva Přibylová z kosmetické společnosti DermaMed.

Foto: Archiv firem

Vyzmizíkujte zašedlý tón pleti díky výtažkům ze strelície. Na foto (zleva): Rozjasňující denní krém Nutra Effects (SPF 20), Avon, 179 Kč. Oční krém Cellular Swiss Ice Crystal Eye Cream, La Prairie, 5990 KčFoto: Archiv firem

Kokos: Znovuobjevený zázrak

Mnoho z vás stále častěji sahá po přírodní kosmetice a v kosmetických poličkách své místo nachází i kvalitní kokosový olej. „Je totiž bohatý na antioxidanty, cyprylis a kyselinu kaprinovou. Díky nim má olej schopnost vyhlazovat, zvláčňovat a zjemňovat pleť,“ říká wellness koučka Mgr. Petra Řehořková z Petra Clinic. Jeho dalším plusem je to, že nedráždí pleť a je vhodný i pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou.

Foto: Archiv firem

Ideální na odlíčení i hydrataci. Na foto (zleva): Bio kokosový olej Chocolate Heaven, Soaphoria, 197 Kč. Kokosový olej pro suchou a citlivou pokožku, Saloos, 131 KčFoto: Archiv firem

Kurkuma: Indický poklad

Kurkuma je používána jako lék proti rakovině, pracuje s ní ájurvéda i celostní medicína. „Kurkuma má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Skvěle působí při boji s akné nebo proti jemným linkám a vráskám. Také rozjasňuje pleť a zesvětluje tmavé skvrny na obličeji,“ říká Petra Řehořková.

Foto: Archiv firem

Kurkuma pomáhá čistit a zlepšuje texturu pleti. Na foto (zleva): Pleťová maska s výtažkem z nimby, Himalaya Herbals, 106 Kč. Pleťová maska proti mdlé a unavené pleti, Kiehl´s, 940 KčFoto: Archiv firem

Na jaké složky kosmetiky proti vráskám nedáte dopustit vy?

Související témata:

Načítám