Hlavní obsah

Jak zastínit okna? Závěsy, rolety či japonské stěny splní úkol dokonale!

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Závěsy tak nějak k útulné domácnosti patříFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěsy, látkové rolety, plisé či japonské stěny nabízejí mnoho variant stínění. Poskytují však více než jen to – fungují jako tepelná i zvuková izolace, a navíc jsou designovým doplňkem interiéru.

Článek

Jednou z mnoha výhod, které má jakékoli interiérové stínění vyrobené z látek, je opravdu široký výběr možných typů, vzorů a barev. Díky tomu máte možnost opravdu vyladit svůj interiér přesně podle svých představ a potřeb. Zvolíte-li navíc pro realizaci některou z osvědčených firem, jež garantuje kvalitní konstrukci, získáte stínění, které budete moc bez problémů využívat několik let. Že nevíte jaký typ zvolit? Poradíme vám!

Osvědčená klasika nabízí proměny

První, co vás při slově stínění napadne, bude pravděpodobně slovo žaluzie. Ale ruku na srdce, opravdu vám pokoj, kde při pohledu směrem k oknu uvidíte profily hliníkových latěk, přijde útulný? A dovedete si stejnou místnost představit, kdybyste místo hliníku koukali na krásné látky dotvářející barevně interiér pokoje?

I když by někdo mohl říct, že klasické záclony a závěsy jsou přežitek, nevěřte tomu. Těžko najdete jiný způsob zastínění oken, který vám umožní lehce měnit variabilitu zastínění oken podle vašich přání či ročního období.

Stačí vám dvě sady závěsů – na léto z lehké poloprůsvitné tkaniny ideálně v pastelové barvě, které propustí dostatek světla ale zároveň ochrání byt před sluneční výhní, a na zimu ze silnějšího materiálu, třeba saténu, který zabrání úniku tepla a vytvoří útulnou atmosféru – a váš byt či dům můžete co půl roku proměňovat.

Foto: Michael Higginson, Shutterstock.com

Někdy jde jen o lehké materiály, které mohou vzorem i barvou korespondovat s vybavením místnostiFoto: Michael Higginson, Shutterstock.com

Nekompromisní ochrana před sluncem

Pokud je vašemu srdcí blízké minimalistické pojetí interiéru s hladkými jednoduchými liniemi, můžete zvolit vnitřní látkové rolety. Ne nadarmo se opět vrací do módy – poskytují skvělou ochranu před sluncem a brání tak přehřívání interiéru v létě a unikání tepla v zimě. A působí i částečně jako zvuková izolace. Výrobci je dnes už nabízejí v mnoha typech a barvách tkaniny, díky čemuž můžete krásně doladit interiér.

Vybrat si můžete nejen barvu, ale i typ pouze zastiňující nebo rovnou zatemňující materiál. Látkové rolety mohou skvěle nahradit právě často ne příliš pěkné meziokenní žaluzie. Jednoduchá je i jejich údržba, díky moderním materiálům je zpravidla stačí otřít vlhkým hadříkem nebo vysát vysavačem očistit vysavačem.

Foto: JOAT, Shutterstock.com

Těžké látky zámeckého stylu nepropouštějí světlo aúčinně tlumí hlukFoto: JOAT, Shutterstock.com

Římská elegance

Méně často než klasické rolety jsou v rámci stínění zmiňované tzv. římské rolety. I ty jsou velmi účinným a zároveň elegantním stíněním, které může do vašeho bytu vnést prvky romantiky.

Od klasických rolet se liší tím, že se stínící tkanina při vytahování nenavíjí na toč, ale řasí se do rovnoměrných záhybů, kde vytváří vodorovné sklady. Látka je ke konstrukci přichycená suchým zipem, a snadno ji tak můžete sundat a vyčistit. Díky nadčasovému vzhledu tak mají potenciál stát dominantou interiéru.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Římské rolety se vracejí na výsluníFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Moderní návrat do starých časů

I stínění v podobě skládané tkaniny, tzv. plisé, je velmi neotřelé a elegantní. Vodorovně skládaná tkanina, která připomíná látkové žaluzie, nabízí kvalitní a působivý způsob zastínění. Při vytahování se látka nenavíjí jako u rolety, ale skládá se na principu harmoniky.

Moderní modely plisé nabízejí i pohyblivý horní profil, žaluzii tak můžete složit zespodu i shora, podle polohy slunce. Plisé lze vyrobit přesně na míru, hodí se tedy na všechny typy oken i dalších prosklených ploch včetně zimních zahrad a atypických tvarů.

Plisované tkaniny se vyrábí z polyesteru a vybrat si můžete nejen z mnoha barev, ale i různé míry průsvitnosti. Nejmodernější tkaniny mají z venkovní strany napařenou tenkou hliníkovou vrstvičku, a poskytují tak zvýšenou ochranu před tepelným slunečním zářením.

Moderní, funkční a estetické

Pokrok se nevyhnul ani textilní výrobě a látkové rolety či závěsy se dnes vyrábějí ze špičkových tkanin, jejichž součástí bývají i UV filtry pohlcující sluneční světlo.

Standardní provedení rolet umožňuje ruční ovládání řetízkem, běžně dostupnou záležitostí je u všech typů rolet možnost komfortního ovládání na elektromotorický pohon, kdy můžete roletu posouvat nástěnným tlačítkem, dálkovým ovladačem či centrálními spínacími hodinami. A díky velkému výběru barev se závěsy, rolety či plisé mohou stát i atraktivním prvkem interiéru.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rolety jsou pohodlné řešení a jejich údržba je jednoducháFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jakou variantu byste upřednostnili vy?

Reklama

Související témata:
Elektromotor

Načítám