Hlavní obsah

Jak na křečové žíly?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Varixy jsou z 60 % problémem ženFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křečové žíly neboli varixy nejsou zdaleka jen otázkou vysokého věku. Nezřídka se objevují v těhotenství nebo po porodu. Jejich léčba by se neměla zanedbat především kvůli zdravotním rizikům. Jak tedy na křečové žíly? Dnes existuje celá řada metod, i v rámci estetické chirurgie.

Článek

Časopis Uzlíček

Takzvaná „žilní varikosita" vzniká rozšířením a prodloužením jakékoliv povrchní žíly na podkladě degenerativních procesů žilní stěny. Uvnitř zdravých žil se nacházejí chlopně, které umožňují krvi proudit jen jedním směrem a brání jejímu zpětnému toku. V okamžiku, kdy chlopně zeslábnou a nedovírají se, má krev možnost proudit i žilou zpět, hromadí se a celkový krevní průtok žíly se snižuje. Následkem jsou právě křečové žíly. Toto postižení trápí podle průzkumů z posledních desetiletí více ženy než muže a je jich opravdu hodně - až 60 %.

Jsem v rizikové skupině?

Na vině vzniku varixů je více faktorů, především genetické a hormonální. Jejich rozvoj ale může být způsoben i obezitou, dlouhým stáním, těhotenstvím či žilní trombózou. Všechny tyto faktory představují pro žíly abnormální zátěž. Varixy často trpí osoby, které většinu pracovní doby stojí (prodavači, učitelé...) a lidé, kteří se málo pohybují a necvičí. Riziko vzniku křečových žil vzrůstá rovněž při onemocnění jater nebo při poruchách krevního oběhu.

Pokud se už křečové žíly jednou objeví, můžou na ně navázat další choroby, jako třeba chronická žilní nedostatečnost, záněty žil a v krajních případech i těžký ekzém a bércové vředy. „Většina varixů se postupně rozvíjí během řady let, existují však situace, které vývin urychlují a situaci zhoršují," říká MUDr. Milan Bartášek, cévní chirurg kliniky Laser Esthetic. K „urychlovačům" patří těhotenství či zánět povrchních žil.

Méně bolesti, víc pohodlí

Donedávna bylo odstranění křečových žil otázkou klasické chirurgie. V celkové narkóze se žíla nařízne v tříslech a u kotníků a speciálním „stripem" (pruhem) se vytrhává z těla. Při operaci dochází k hojnému krvácení, nutná je hospitalizace. Pacienta čekají modřiny, jizvy po řezech a měsíce nošení stahovacích punčoch.

Estetická chirurgie nabízí poněkud šetrnější metody. Stojí sice peníze, ale za ty má pacient méně bolesti a větší pohodlí. Mezi novinky patří např. radiofrekvenční metoda - VNUS Closure.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Varixy vznikají špatným prokrvenímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„Zavede se speciální katetr (tenká trubička) do postiženého žilního kmene. Teplotou 80-100 stupňů se pak poškodí žilní stěna. Působením tepla se protilehlé stěny žíly k sobě semknou a zamezí se tak průtoku krve," vysvětluje MUDr. Bartášek. Lidově by se dalo říct, že se žíla „zataví". Jedná se o šetrnější ekvivalent vytažení žíly při chirurgickém zákroku. Velkou předností této metody je i fakt, že se dá provádět ambulantně a bez celkové anestezie.

Hojně využívaná je také miniinvazivní operace CHIVA. Touto metodou odstraňuje chirurg také pouze poškozené části žíly. Vhodná je především k likvidaci drobných žilek mimo hlavní kmen. V přesně stanovených místech provede lékař malý řez či vpich, velký asi 1 mm, kterým jsou křečové žíly podvázány, zkráceny a některé odstraněny. Cílem je odstranit veškeré křečové žíly, které jsou nadbytečné a po operaci nebudou chybět. Řezy či vpichy není většinou nutno šít, dostačující je náplasťový steh. V průběhu operace pacient bdí, ale necítí bolest. Většinou je možné ihned po zákroku odejít domů.

Související témata:

Načítám