Hlavní obsah

Jaká povaha, takové nemoci? Ano!

Foto: Thinkstock

Zodpovědní lidé bývají nejzdravějšíFoto: Thinkstock

Reklama

Váš zdravotní stav úzce souvisí s vašimi povahovými rysy! Že je to hloupost? Omyl! Britský deník Daily Mail totiž zveřejnil řadu vědeckých studií, které to dokazují. Například věční optimisté mají sklony k nadváze, úzkostlivým lidem zase hrozí žaludeční vředy a stydlínům mozková mrtvice.

Článek

Podle vědců má každý z nás nějaký zásadní povahový rys nebo vlastnost, která výrazně ovlivňuje jeho chování a přístup k životu. A to do jisté míry souvisí i se zdravotním stavem a s tím, k jakým nemocem jsme náchylní. Zjistěte, na co byste si měli dát pozor! Tady je přehled několika základních povahových rysů a zdravotních rizik, která jsou pro ně typická.

Věční optimisté: Pozor na nadváhu

Jsou to takoví věčně veselí a usměvaví lidé. Nic pro ně není problém, vše se vždycky nějak vyřeší. Optimismus je asi slovo, které je nejlépe vystihuje.

Ale vědci z Kjótské univerzity Doshisha v Japonsku přišli na to, že kromě věčného úsměvu je pro ně typická také nadváha. Sledovali obézní muže i ženy, kteří se podrobili šestiměsíční hubnoucí kúře, a zjistili, že ti pozitivnější shodili mnohem méně kilogramů než ti zasmušilejší. Jejich optimismus a vrozená radost ze života jim totiž v podstatě nedovoluje se s nadbytečnými kily trápit, nebo mít dokonce strach o své zdraví.

A navíc prý ani neplatí, že smích prodlužuje život. Tito lidé údajně umírají dřív než ostatní! Tedy alespoň podle psychologa Howarda S. Friedmana, který sledoval více než 1500 dětí od jejich deseti let až do dospělosti. „Děti, které měly největší smysl pro humor, žily kratší život, než ty méně veselé,“ tvrdí.

A další studie, kterou vytvořili na Stanfordské univerzitě, uvádí, že veselé a velmi živé děti v dospělosti častěji propadají nikotinu, alkoholu a riskantním koníčkům plným adrenalinu.

Úzkostliví lidé: Trápí je žaludek

Jsou tak trochu nevyrovnaní, vše je hned vystresuje, zmítají se v měnících se emocích. Úzkost je asi nejčastější pocit, který zažívají.

A podle vědců z pařížské Descartovy univerzity a torontského Centra pro závislosti a duševní zdraví mají pětkrát vyšší pravděpodobnost vzniku žaludečních vředů. Souvisí to údajně s tím, že díky problémům s nervy tito lidé dost často kouří, pijí alkohol, mají špatné stravovací návyky a problémy se spánkem. A to všechno způsobuje zvýšenou produkci žaludečních kyselin, které mají zodpovědnost za vznik vředů.

Úzkostlivé typy také může dost často trápit bolest hlavy, záněty močového měchýře a akné. To zase způsobuje vysoká hladina stresového hormonu kortizolu.

Hašteřivý typ: Hrozí rakovina a nemoci srdce

Stačí málo a je oheň na střeše. Tihle lidé nejdou pro ostré slovo daleko, hádají se s nebezpečnou pravidelností, někdy mohou mít sklony k agresivitě. A podle vědců je tohle jeden z nejméně „zdravých“ povahových rysů.

Jsou totiž až o padesát procent náchylnější k nemocem srdce. Velmi rychle totiž reagují i na ten nejmenší stresový podnět, během vteřiny se rozčílí a stejně rychle se jim zvedá krevní tlak a srdeční frekvence. Jejich kardiovaskulární systém tak dostává neustále pořádně zabrat.

Podle studie vědců z athénské onkologické nemocnice Kifissia je u žen s takovými vlastnostmi mnohem častěji diagnostikována rakovina prsu. A u takto vznětlivých mužů zase objevili vědci z lékařské univerzity v Creightonu podobnou souvislost s rakovinou tlustého střeva. Vypadá to prý, jako by hněv a nepřátelskost oslabovala imunitní systém, a tělo tak bylo více náchylné na tyto nemoci.

Stydlíni: Infarkt, mrtvice a k tomu viry

Každá změna pro ně znamená stres. Noví přátelé, nové zaměstnání, nový vztah. To vše je znejistí, vyděsí a výsledkem je nepřekonatelný stud.

A bohužel takhle plaší lidé mají prý až o padesát procent větší riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Podle vědců z chicagské Northwesternské univerzity, kteří se tímto problémem zabývají třicet let, je to tím, že stydliví a plaší lidé vedou uzavřený a stereotypní život a jakékoli vytržení z něj pro ně znamená velmi silný stres.

Podle Kalifornské univerzity jsou pak stydlíni velmi náchylní na virové infekce typu nachlazení, a to bez ohledu na roční dobu. Proč tomu tak je, ale zatím nevědí.

Svědomití lidé: Jsou jedni z nejzdravějších

A tak lidé, jejichž základní vlastností je urputná svědomitost, jsou na tom se zdravím asi nejlépe. Díky této vlastnosti totiž přistupují zodpovědně k úplně všemu, včetně zdravého životního stylu. Není tedy divu, že jsou mnohem méně náchylní v podstatě ke všem typům onemocnění od cukrovky přes mozkové problémy, kýlu až po Alzheimerovu chorobu.

Opětovné přezkoumání více než 190 studií ukázalo, že takoví lidé ke svému zdraví přistupují skutečně velmi zodpovědně – cvičí, správně a zdravě se stravují, dodržují pitný režim a podobně.

A jaký typ jste vy? Sedí na vás výsledky studií renomovaných vědců?

Reklama

Související témata:

Načítám