Hlavní obsah

Jaké dekory a designové prvky se objeví v roce 2020?

Foto: All About Space, Shutterstock.com

Foto: All About Space, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, jaké trendy interiérového designu nás čekají v blízké i vzdálenější budoucnosti? Stále více se prosazují přírodní materiály, barevnost a trvalá udržitelnost. Čím dalším se budeme doma obklopovat?

Článek

Mít přehled v novinkách ve světě bydlení není nikdy na škodu. Nové trendy pro vás mohou být užitečné při hledání inspirace pro vybavení nového domova, rekonstrukci toho stávajícího nebo jen pro drobný „refresh“ bez velkých úprav. Pokud se některý z trendů rozhodnete následovat, volte jen takové kousky a prvky, které můžete snadno začlenit do svého domova. Jejich úkolem je, aby vkusně dotvořily váš vlastní styl.

Materiály: kámen, mosaz a beton

V následujícím roce dojde při vybavování domácnosti k dalšímu odklonu od umělých materiálů k těm přírodním, jako jsou vápenec, onyx a pískovec. Stále více jsou trendy nejen betonové stěny, ale i betonová umyvadla, či dokonce vany. Obliba betonových povrchů stoupá, protože je to skvělý materiál, který se hodí pro vytvoření moderní, ale i rustikální atmosféry v interiéru.

Z kovů se dostává stále častěji ke slovu především mosaz (byt plný zlata a mosazi). Skvěle se hodí jak do kuchyně, tak i do koupelny v podobě svítidel, dveřního kování a dalších doplňků, jako jsou například stolky, květináče, nádobí, sošky či jiné dekorace.

Foto: July Prokopiv, Shutterstock.com

Betonové zdi i umyvadla jsou čím dál oblíbenější – působí moderně a rustikálně zároveňFoto: July Prokopiv, Shutterstock.com

Výraznější barvy

Trend, který se pomalu vkrádal do současných interiérů, se letos začne důrazněji prosazovat, a tím je výraznější barevnost. V roce 2020 nahradí dřívější neutrální odstíny odvážnější a tmavší barvy: různé varianty modré a zelené. Těm svědčí kombinace s jemnými pastelovými odstíny, zvláště světle růžovou (co o vás prozradí barvy v bytě).

Veselejší kuchyně

Větší barevnost pronikne i do kuchyní, v nichž dosud většinou převažovala bílá barva nebo přírodní dřevo (barva kuchyně pro dietářky). Nemusíte se tedy bát a můžete víc experimentovat. Kuchyň sice nejlépe rozveselí barevná dvířka linky nebo obklad, ale zřejmě si bezdůvodně nebudete pořizovat novou kuchyňskou linku. Ozvláštnit kuchyň naštěstí můžete i levněji, ať již pomocí textilií, nádobí nebo barevných spotřebičů, jako jsou toastovače, mikrovlnka či varná konvice.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nový život kuchyni vdechnou výrazně barevné spotřebiče nebo květináčeFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Vzorované textilie, koberce a tapety

Pokud se vždycky snažíte v interiéru dokonale sladit vzory, můžete ve svém úsilí polevit. Místo toho začněte kombinovat textury a vzory podle toho, jak se vám to líbí. Zapomeňte na strohý minimalismus a pusťte k sobě domů eklektický a hravý maximalismus – boho styl. Bez zábran kombinujte geometrické vzory, různé velikosti rostlin i barvy nábytku.

Velkými pomocníky v realizaci tohoto trendu jsou kromě koberců a textilií také obrazové tapety. Jsou levným a přitom originálním způsobem jak oživit stěnu v místnosti a upoutat pozornost vašich hostů.

Nákupy v secondhandu a ruční výroba

Stejně jako v minulých letech se i v roce 2020 budou ve všech pádech skloňovat změna klimatu a trvalá udržitelnost výrobků. Také interiéroví designéři se začínají aktivně podílet na snižování odpadu a při dekorování interiéru se stále častěji orientují na ruční výrobu a použití opakovaně použitelných a trvale udržitelných materiálů.

Nakupování z druhé ruky (secondhand) je nejen ohleduplné k životnímu prostředí, ale také vám umožní ozvláštnit svůj domov mnohem levněji a přitom originálněji než nákupem zboží ve velkých obchodních řetězcích. Při troše snahy určitě najdete v bazarech nebo na internetových portálech jedinečné kousky, které si zaslouží druhou šanci.

Načítám