Hlavní obsah

Barvy v bytě: Jak vymalovat kuchyň, když chcete zhubnout?

Foto: Primalex

Foto: Primalex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste to viděli někde v katalogu, možná se vám barevné stěny zalíbily při návštěvě známých. Jestli se chystáte malovat v barvách, máme pro vás pár rad i varování!

Článek

Říkáte si, že je čas na trochu barevného experimentu? Ale pozor, během něj se může stát hodně věcí! Například, aniž byste o tom měli tušení, opticky změníte velikost a světlost místností a tím zase ovlivníte svou náladu a třeba i chuť k jídlu!

Sledovat trendy není nutné

Výběr barvy byste měli podřídit tomu, jak na vás působí. „Nenechte se ovlivňovat současnými trendy, jelikož ty jsou pomíjivé a v interiéru se ne vždy dá barevnost lehce změnit. Barvy si tedy dobře promyslete. Asi nejvhodnější je dát na obtížně měnitelné prvky barvy neutrální a výraznější barevnost volit u doplňků,“ radí Ing. arch. Ilona Kaplanová z firmy Gebas atelier.

Barvy dokážou zvětšit byt

Mezi vhodné neutrální odstíny patří všechny odstíny šedé, béžová a hnědé. Intenzivnější barvu by měla mít jen jedna dominantní stěna. „Do menších místností je lepší vybírat světlé odstíny barev, ve velkých či příliš vysokých prostorách si zase můžete prostřednictvím tmavších barev třeba snížit strop či prostor opticky zmenšit,“ doplňuje Ilona Kaplanová.

Studené odstíny místnost zvětšují, ale i ochlazují. Ochlazení pak může platit i pro emoce a vztahy. Teplé odstíny zahřívají, prostor opticky zmenší, aktivují smysly, vzbuzují činorodou náladu.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Dávat bytu nový rozměr a náladu barvami může být docela zábavné. Ovšem měli byste zvážit velmi pečlivě, jaké použít. Ovlivňují totiž vaši náladuFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jak vás barvy ovlivní?

Než se rozhodnete pro některou z barev, měli byste vědět, jak může působit na vaši náladu i zdraví:

  • Bílá - působí klidně, vyváženě, je neutrální k ostatním, prostor zvětší a prosvětlí. Je barvou ideálů a pravdy, dokonalosti. Na velkých plochách a v kombinaci s bílým nábytkem může působit až neútulně a sterilně. Lze ji kombinovat se všemi barvami.
  • Žlutá - stimuluje a podporuje kreativní myšlení a paměť, ale třeba hyperaktivní osoby ještě víc aktivuje – takže pozor na její použití v dětském pokoji. Navozuje optimismus, prozáří, rozveselí, zahřeje. Lze ji kombinovat skoro se všemi barvami, ale nejvíc jí sluší společnost chladných odstínů modré a pastelových barev.
  • Oranžová - je barvou energie a zdraví, zlepšuje pozornost, prozařuje prostor. Dodá odvahu, povzbudí chuť k jídlu, stejně jako kreativitu. V její společnosti se budete cítit pohodlně a optimisticky. Hodí se i do kuchyní a jídelen. Kombinovat ji můžete s modrou a zelenou.
  • Modrá - přináší uvolnění, klid a harmonii. Je barvou moudrosti, inspirace a čestnosti. Je příjemná lidem, kteří jsou ve stresu a napětí, protože jim umožní se uvolnit a relaxovat. Jestli se hodí do kuchyně? Záleží, co potřebujete, potlačuje totiž chuť k jídlu. Pokud chcete modrou vyvážit a přidat jí trochu na akci, doplňte ji žlutou, oranžovou, modrou, zelenou, nebo i fialovou.
  • Zelená - pastelové odstíny zelené navozují dobrou náladu, pohodu, zklidnění a optimismus. Snižuje vnímání hluku. Její světlé odstíny jsou mladistvé a nabíjejí energií, tmavší uspávají. Dejte pozor na její použití v kuchyni a jídelně, pokud se odráží v pokrmech, nevypadají vábně. Dobře vypadá vedle odstínů žluté a šedé.
  • Červená - je plná energie a vášně – je to barva divokého sexu. Zcela určitě patří do partnerské ložnice, ovšem pozor, jen v doplňcích, které můžete kdykoli schovat (polštářky, svícny, obrázky). Jednou totiž dosouložíte a budete se chtít v klidu vyspat, a to jde nejlíp mezi tlumenými, neagresivními tóny. Červená spolu se žlutou také vzbuzuje chuť k jídlu. Podporuje prý i tvorbu červených krvinek a zrychluje metabolismus. Je velmi dominantní a měli byste s ní šetřit. Pokud je jí moc, může vás naopak vysilovat nebo vyvolávat úzkost a deprese. Její účinky změkčíte pomocí šedivých a bílých odstínů.
  • Fialová - je barvou duchovna, inteligence a vášně. Na někoho může působit provokativně, jiného uklidňuje. Hodí se do ložnice i obýváku, ale spíš v detailech a na menších plochách. Skvěle vypadá v kombinaci s pastelovými chladnými barvami.
  • Hnědá - uklidňuje, ale může působit až nudně. Zmírňuje napětí, nerozptyluje, takže se hodí třeba do pracovny, ale i do ložnice. Ožije ve společnosti světlé modré nebo jasně svěže zelené.
  • Černá - je velmi nápadná a dodává luxusní nádech, ale může působit až depresivně. Vyhněte se jí pokud se často stresujete a nemáte dobrou náladu. Takové stavy by mohla černá prohloubit. Pokud ji chcete, nedávejte jí moc prostoru a kombinujte ji s optimistickými barvami, třeba oranžovou nebo žlutou. Podobně je na tom i šedivá, která sama o sobě může působit tísnivě, ale skvěle doplňuje zářivé a energií nabité barvy.

Jak barevné zdi máte doma vy – a podle čeho jste odstín vybírali? Napište nám!

Načítám