Hlavní obsah

Rozjeďte to na max na vlně maximalismu

Foto: Westwing

Foto: Westwing

Reklama

Máte už unifikovaných minimalistických interiérů plné zuby? Kontrujte prvky v rozměrech XXL neboli maximalismem. Jedná se o tip na zajímavou a rychlou změnu. Věřte, že výsledek vás mile překvapí.

Článek

Víte, že velikost XXL je právě pro vás možná ta pravá? Neděste se, nejde o šatník. Tentokrát je řeč o interiéru. A právě zařízení či doplňky v nadměrných velikostech či množství mu dodají šmrnc a zatočí s nudou. Jedná se o trend zvaný maximalismus a poradíme vám, jak ho snadno dostanete k vám domů.

Nenechte se omezovat

Jak jste již pravděpodobně uhodli, design maximalismu je opakem minimalistického designu. Zatímco minimalisté jsou posedlí tím, aby žádná místnost v bytě nebyla přeplácaná, aby tam nebyla žádná zbytečnost navíc a drží se hesla „méně je více“, maximalisté se nikterak nepotlačují a vytvářejí pravý opak.

Zařizování interiéru si užívají, nenechají se ničím omezovat, takže bezostyšně kombinují barvy, vzory, textury, styly i všechno ostatní. Pokud tedy milujete odvážné barvy, rádi se obklopujete svými oblíbenými předměty a nesnášíte diktát při zařizování svého domova, maximalistický design je tu pro vás.

Foto: IKEA

Zatímco minimalistický interiér si zakládá na neutrálních barvách a jednoduchých liniích, maximalista se obklopuje výraznými barvami a tvary. Vhodným zařízením je například dvoumístná pohovka Klippan (5490 Kč) a lustr Grimsas (1290 Kč) Foto: IKEA

Začněte polštáři

Pokud sníte o barevném maximalistickém domě, ale nejste si jisti, kde začít, přidávejte maximalistické prvky nejprve v malých dávkách, abyste se vyhnuli případnému chaosu a kýči. Nejdříve přidejte třeba několik velkých barevných polštářů a rozmístěte je na jednoduchou pohovku ve světlém nebo tmavém odstínu.

Foto: Glix.cz

Fototapeta 3D Tunnel Roses dodá prostoru hloubku a tvar (1590 Kč) Foto: Glix.cz

Polepte stěnu nebo nábytek

Pokud jste odvážnější, můžete si pořídit třeba velký plakát nebo na celou stěnu fototapetu s velkými květy či geometrickými obrazci. A bude-li trojrozměrná (3D), tím lépe. Jste si jisti svým maximalistických cítěním? Můžete se pustit do trvalejší investice a pořídit si za sedačku obří grafosklo s výrazným motivem nebo si ozvláštnit nábytek speciálním digitálním potiskem.

Foto: JAP Future

Dekoraci v maxi rozměrech umožňuje originální grafosklo (celoskleněný obklad), které si můžete objednat v různých velikostechFoto: JAP Future

Pořiďte si výrazný solitér

Máte byt zařízený v minimalistickém stylu, ale už léta toužíte po komodě z masivu nebo pohodlné sametové lenošce? Klidně si splňte svůj sen. Okolní střídmé prostředí určitě jeden výrazný výstřelek unese. Možná mu dokonce vyloženě prospěje, protože získá nový náboj, tolik potřebné ozvláštnění i osobitost. Jen si dejte pozor, abyste nepodlehli případné chvále známých a nezačali svůj byt zahlcovat samými monstrózními kusy.

Foto: Trachea

Digitální potisk T.overface dokáže originálním způsobem oživit dveře skříně maxi květinou, která vám nezabere ani kousek místa navíc Foto: Trachea

Opakujte vzory a barvy

Opakování je jedním ze způsobů, jak vytvořit vkusný a přitom jedinečný interiérový design. Několikrát opakujte stejnou barvu (může se jednat o stěny, polštáře, závěsy, sedačku, židle či koberec), motiv nebo vzor.

Skvělého maximalistického efektu docílíte třeba zdí plnou různých zrcadel, a navíc místnost příjemně prosvětlíte. Podobně můžete uspořádat zarámované kresby nebo fotky. Osvědčeným prvkem je velká otevřená knihovna. Knižní edice jsou většinou produkovány v podobných přebalech, takže snadným způsobem dosáhnete efektního opakování.

Foto: Estilofina-nábytek

Rustikální komoda Jumbo je atraktivním maxi solitérem i do minimalisticky laděných interiérů – vyniká nádhernou texturou dřeva (22 199 Kč)Foto: Estilofina-nábytek

Myslete hlavně na pohodlí

Na rozdíl od minimalismu, který často na útulnost a pohodlí zapomíná a zaměřuje se jen na jednoduchost linií, maximalismus je výhradně o pohodlí a praktičnosti. Kombinuje měkké, teplé tkaniny s výraznou texturou, různé typy osvětlení i rozličné barevné odstíny. Mimochodem, víte vůbec, v jakém stylu je váš byt?

Foto: Le Patio

Ideálním maximalistickým prvkem je lenoška Anastasia, která má výraznou barvu, sametový povrch, příjemný na dotyk, a pohodlný tvar (30 150 Kč) Foto: Le Patio

Zůstaňte věrní sami sobě

Nicméně ať už se rozhodnete vyjádřit maximalismus u sebe doma jakkoli, rozhodně byste měli uplatnit především svůj vlastní vkus a kreativitu. Obklopte se barvami a dekoracemi, které milujete, a vykašlete se na módní diktát a trendy. Jedná se přece o váš domov, kde byste se měli cítit příjemně a kde by se vám mělo dobře žít.

Foto: Westwing

Maximalismus kombinuje měkké tkaniny i rozličné barevné odstíny. Důkazem toho je i křeslo Clementine (14 799 Kč) Foto: Westwing

Jedním ze stylů, který je rovněž protikladem k minimalismu, je i hygge. Znáte tenhle dánský recept na štěstí?

Reklama

Související témata:

Načítám