Hlavní obsah

Ideální pro dámu: Maličký byt plný zlata a mosazi působí vzdušně a něžně

Foto: Fabián Fronček

Foto: Fabián Fronček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní dáma, která je často na cestách, si pro občasné návštěvy Prahy pořídila malý byt na Letné. Vznikl velice ženský interiér v neutrálních barvách, kterým se jako jednotící linka vine zlatá barva a mosaz.

Článek

Maličký 35metrový byt nedaleko pražské Stromovky se nachází v historickém domě postaveném kolem roku 1900. Nová majitelka si jej pořídila pro své občasné přespávání v Praze, čas od času ho také „půjčuje“ rodině nebo blízkým přátelům.

Celý dům prošel rozsáhlou rekonstrukcí, v rámci klientských změn bylo ale možné udělat jen pár stavebních úprav. Vše bylo dáno nosnými stěnami, které se nedaly odstranit nebo posunout, takže se upravilo jen umístění koupelny.

Maximálně plodná spolupráce 

Návrh a zařízení interiéru svěřila majitelka na kamarádovo doporučení designérce Ivě Hájkové a obě dámy si spolupráci velmi pochvalují. „Bylo to úžasné, v představách o zařízení bytu jsme si maximálně rozuměly,“ vzpomíná spokojená klientka.

Foto: Archiv designérky

U stolu jsou bukové jídelní židle 16 od TONu v tradičním designu (4100 Kč), nad ním je lampa Flos 265 (od 22 090 Kč, Stockist)Foto: Archiv designérky

Minimum nábytku a snadný úklid 

Vzhledem k tomu, že byt neslouží k trvalému bydlení, nebylo potřeba příliš řešit například úložné prostory nebo velikost kuchyně, klientka chtěla byt pojmout nábytkově úsporně. Co se týká stylu, měla Iva Hájková poměrně volnou ruku, zadáním byl byt útulný, vzdušný, světlý a nepřeplněný věcmi, tedy snadno se uklízející. Zachovat v něm pak chtěla i atmosféru celého domu.

„Byt je rozdělený dost netypicky. Největší je vstupní místnost, kde je kuchyň s jídelním stolem a koutek na čtení, dále něco jako galerie, kam se vstupuje jak z kuchyňské části, tak z ložnice, a jediná oddělená část je koupelna s toaletou. Je sice maličký, ale má vysoké stropy, takže nepůsobí stísněně,“ říká designérka Iva Hájková.

Hry s prostorem a rozmístěním věcí 

Přiznává ale, že v počáteční fázi měla s dispozicí trochu problém. „Nešlo mi logicky do hlavy, jak rozmístit hlavní zařizovací předměty tak, aby plnily funkci a nebyly v prostoru na obtíž. Když jsem ale pak k rozmístění došla, krásně se nám prostor vyplnil a všechny věci v něm působí tak, jako by pro ně nebylo žádné lepší místo. Tak třeba pohovka v nice u okna, kde se krásně odpočívá a z níž koukáte na dění za oknem, nebo protější zrcadlová skříň, která prostor rozšiřuje a člověk si v místnosti najednou vůbec nepřipadá sám,“ vypráví Iva Hájková.

Foto: Archiv designérky

V nice u okna je pohovka, ze které se dá sledovat i dění venkuFoto: Archiv designérky

Místo pro barevné suvenýry 

Majitelka velmi ráda cestuje do exotických zemí, odkud si vozí různé talismany, obrazy nebo třeba polštářky. „I proto jsem chtěla jednoduchý byt, který by se dal doplnit fotografiemi a suvenýry z cest,“ říká k tomu. Byt je tedy sám o sobě spíše elegantní, světlý a neutrální, aby po rozmístění fotek a barevných textilií nepůsobil nepříjemně zmatečně a rozpolceně.

Zlatá úchytka a další detaily 

Zajímavým jednotícím prvkem je zlatá barva, která se opakuje na mnoha detailech. Většina věcí je z pravé mosazi. „Perličkou je, že vše odstartovala jediná úchytka použitá nakonec v kuchyni na lednici. Padla mi do oka a od ní se pak odvíjelo všechno další. Mosaz mi prostě sedne k domu, k době, kdy byl postaven, a k celkové atmosféře,“ doplňuje designérka.

Foto: Archiv designérky

Úchytka T-Bar T- Nude značky Buster + Punch (od 959 Kč, Monobrand) s vroubkovaným zdobením odstartovala nápad se zlatými a mosaznými detailyFoto: Archiv designérky

Když přijde nápad 

Hraní s detaily je pro tento interiér vůbec charakteristické a obě dámy říkají, že to byla velká zábava. „Třeba jídelní stůl vznikl až ve chvíli realizace, když jsme se s klientkou bavily o tom, jaké ,harampádí' má po rodičích ve sklepě. Podnož ze starého šicího stroje jsem pak sice sehnala jinde, ale nápad vznikl právě během této debaty,“ vzpomíná designérka.

Podobné to bylo i s nočním stolkem s kamennou deskou a koženými uchy. „Možná to znáte, když si čtete v posteli a pořád se snažíte někam postavit skleničku tak, abyste ji hned nezvrhli. Od toho už byl k těžké kamenné podložce jen krůček, ale pak vyvstala otázka, kam ji dávat a jak ji bezpečně chytit. Ve finále stačily zlaté české ručičky, které na desku vypískovaly i mé logo a doplnily zlatou spáru, což už byla jen třešnička na dortu,“ dodává k tomu.

Vizitka designérky

Ing. Iva Hájková se věnuje návrhům a kompletní realizaci interiérů. Její styl je jednoduchý, funkční a promyšlený, přesto spontánní, hravý a domácký. Její prací ale je najít společně s klienty styl jejich, tedy ten, ve kterém budou spokojení dnes i za několik let. Interiérovému designu se profesně věnuje čtvrtým rokem. Vystudovala stavební fakultu ČVUT a po několika letech strávených v nadnárodních korporacích se vrhla na svůj velký koníček, dodělala si školu interiérového designu a nyní se šťastně věnuje každý den tomu, co ji nejvíc baví. Více na její webové stránce ivahajkova.cz.

Zaujaly vás zlaté a mosazné detaily? Jak na vás dámský byt působí?

Načítám