Hlavní obsah

Jaké zbraně vás zbaví pneumatiky kolem pasu?

Foto: Isifa

Konzumace cukru se stoprocentně projeví na vašem břišním tukuFoto: Isifa

Reklama

Oblast pasu je z hlediska hubnutí jednou z nejproblematičtějších partií. Břišní tuk však nepředstavuje pouze estetický problém, ale i značná zdravotní rizika. Víte, jak se ho co nejlépe zbavit?

Článek

Prošli jste už celou řadou zaručených diet s velkou mírou odříkání, ale nevzhledného tuku na břiše vás žádná nezbavila? Nevzdávejte to. Zhubnout v konkrétní partii je možné, a to i v případě tolik záludné oblasti pasu. I když do začátku to bude chtít nemalou dávku odhodlání.

Kdy je břišní tuk nebezpečný?

Najít v sobě sílu a pustit se do boje s nadbytečnými kily kolem pasu není jen otázkou vašeho vzhledu. Podle umístění se rozlišují dva typy břišního tuku. Zaprvé je to podkožní, který vás sice na první pohled trápí více, ale ze zdravotního hlediska škodí méně. Zadruhé je to tuk viscerální neboli útrobní.

„Tuk uložený kolem orgánů v dutině břišní, čili ne ten, který si můžete nahmatat jako špíčky kolem pasu, je nebezpečný zejména proto, že do krve uvolňuje mastné kyseliny, hormony a chemické látky vyvolávající zánět, což vede ke vzniku zdravotních problémů a mnohých civilizačních chorob,“ vysvětluje poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Viscerální tuk se nejčastěji dává do spojitosti s cukrovkou a onemocněními kardiovaskulárního charakteru. Někdy se však hovoří i o zvýšeném riziku rozvoje osteoporózy a rakoviny.

Foto: Thinkstock

Nejde jen o nahmatatelné špíčky, ale o tuk vevnitř, mezi orgányFoto: Thinkstock

Jak zjistit, zda se vás týká?

Viscerálním tukem jsou mírně ohroženější muži než ženy. „Ženám se tuk usazuje nejprve v podkoží, a teprve když je tuku více než hodně, prostupuje i břišní dutinu a její orgány – játra, ledviny,“ upřesňuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Zjistit stav útrobního tuku je pochopitelně někdy složitější, protože není vidět, a na rozdíl od podkožního se tak nedá uchopit s kožní řasou mezi prsty. Přibližně usuzovat se dá ale z obvodu pasu. „Míry nad 80 cm u žen a 94 u mužů již představují zdravotní riziko. Míry nad 88 cm u žen a 102 u mužů již znamenají zdravotní riziko vysoké,“ popisuje Hana Mojžíšová.

Hladovka vám nepomůže

S oběma typy břišního tuku se dá něco dělat. Obecně platí, že snížíte-li množství viditelného podkožního tuku, zároveň s ním se ztrácí i tuk útrobní. Na žádné zázračné diety ale nespoléhejte, ty mohou spíše uškodit.

„Diety jsou velký omyl, který v čase vede jen k dalšímu zvýšení hmotnosti. Tukového bříška se zbavíte jen celkovou změnou životního stylu – což znamená nejen úpravu jídelníčku, pravidelný pohyb, ale i odpočinek a rozumnou míru stresu,“ komentuje Hana Mojžíšová. Vhodnou pohybovou aktivitou je zejména aerobní cvičení (nordic walking, jízda na kole, běh, aerobik), které se doporučuje provádět obden.

Foto: Thinkstock

Rapidní drastické hubnutí není řešením, zase naberete zpátky. Chce to zásadní a trvalou změnu jídelníčkuFoto: Thinkstock

Na jaké potraviny se zaměřit?

Pokud chcete zmenšit obvod pasu, je opravdu důležité změnit svou životosprávu komplexně. Existují však potraviny, na jejichž eliminaci byste se měli zvláště zaměřit, protože ukládání tuku do oblasti břicha velmi napomáhají.

Za nejrizikovější se považují potraviny obsahující škodlivé tuky, v nichž převažují nasycené mastné kyseliny a trans mastné kyseliny. Co nejvíce je proto vhodné omezit jídla z fast food restaurací, mrazené polotovary, chipsy, nekvalitní cukrovinky, sušenky, a podobně.

Do jídelníčku naopak zařaďte více přirozených potravin. „Navyšte kvalitní bílkoviny, jako je libové maso, polotučné mléčné výrobky, vejce a luštěniny, omezte přílohy všeho druhu na polovinu a na uvolněnou část talíře přidejte zeleninu,“ doporučuje Hana Mojžíšová.

Foto: archiv firem

Dosáhněte ještě lepších výsledků pomocí chytrých, a hlavně skrytých pomocníků. Inspirujte se naším stahovacím prádlemFoto: archiv firem

Jaká tělesná partie nejvíce trápí vás? Jsou to třeba paže?

Reklama

Načítám