Hlavní obsah

Jakou máte kondici? Otestujte se!

Foto: Thinkstock

Sportujete a jste v dobré kondici?Foto: Thinkstock

Reklama

Rádi byste si zacvičili s naším Hubnoucím komandem, ale nejste si jistí, jak je na tom vaše fyzička? Stydíte se zajít za odborníkem, který by vám možná sdělil nemilosrdný verdikt, nebo nemáte čas? Otestujte se s námi! Pomocí tohoto domácího testu zjistíte, kde jsou vaše slabé a silné stránky. Nepotřebujete technické pomůcky, jen dodržte následující postup.

Článek

Tento velký domácí test je rozdělen do čtyř kritérií, která budou jednotlivě vyhodnocována: vytrvalost, pružnost, síla a koordinace. Předtím je ale vždy nutné se dobře rozehřát, jak na to, najdete zde. A věřte, že na cestě za krásnou postavou nejste sami, jakékoliv dotazy ohledně vaší kondice a fyzičky si nechte zodpovědět v naší poradně.

1. Vytrvalost

Začněte s tříminutovou zkouškou. Ta vám pomůže zorientovat se ve vlastních silných a slabých stránkách vytrvalosti. Cvičení je jednoduché: Postavte před sebe stupínek nebo jinou stabilní bednu (krabici) a přesně tři minuty na ni vystupujte a sestupujte z ní střídavě oběma nohama, jako byste šli po schodech. Poté si odpočiňte vsedě přesně 30 sekund a následně si změřte tep. Nejlepší místo pro měření je buď na krční tepně, nebo na palcové straně zápěstí. Počítejte puls 15 vteřin a pak číslo znásobte čtyřmi.

Důležité: Časové intervaly musí být přesně dodržovány!

zdroj: Bild.de

Foto: ThinkstockSledujte svou vytrvalost2. Pružnost

Následující tři cviky vám prozradí, jak pružné jsou jednotlivé části vašeho těla. Málo pružnosti znamená vyšší riziko zranění při sportu nebo zvýšenou bolest. Na všechny tři dotazy byste měli odpovědět „ano“, aby se dalo hovořit o ideální pružnosti.

  1. Když pažemi roztáhnete zhruba 1 metr dlouhý ručník za hlavou, dokážete si jej přetáhnout od zadní části těla k přední?
  2. Zvládnete si zavázat tkaničky, když stojíte s napnutýma nohama u sebe?
  3. Rozkročte se. Můžete jít do dřepu, aniž byste zvedli paty ze země, tak, že zadek je níž než kolena?

3. Síla

Tento test vyhodnotí vaši sílu, která je nutná k tomu, aby byla vaše páteř v každodenním životě i při sportování stabilní.

Přední svaly trupu

Položte předloktí paralelně a na šířku ramen na podlahu. Paže jsou svislé. Nohy rozkročte na šířku kyčlí a stůjte na špičkách. Tělo zvedněte tak, aby bylo úplně vodorovně natažené, hlava prodlužuje trup. Nevystrkujte zadek nahoru ani ho nemějte pod úrovní břicha. Tento postoj by měl být stabilní, aniž by se tělo začalo třást.

Jak dlouho udržíte tuto polohu?

  • 60 s – dobře
  • 40 s – uspokojivé, ale chce to zlepšit
  • 20 s – jste příliš slabí

Zadní svaly trupu

Sedněte si, opřete se o ruce za zády, dlaně míří směrem k tělu. Nohy jsou rovné a rozkročené na šířku ramen. Zvedněte pánev, aby tělo bylo v přímce, a přitáhněte špičky směrem k sobě. Napínáte břišní svaly, záda a zadek. Vydržte v této pozici, dokud vás nezačnou bolet svaly.

Jak dlouho udržíte tuto polohu?

  • 20 s – velmi dobré
  • 10 s – uspokojivé, ale chce to zlepšit
  • Ani vteřinu – jste příliš slabí

Břišní svaly

Lehněte si na záda. Nohy jsou pokrčené a celým chodidlem na zemi, patami blízko k tělu. Paže volně položte podél těla. Bez kmitu a bez pomoci rukama se posaďte. Zvládnete tento cvik?

Důležité: Nohy se přitom nesmí odlepit od podlahy!

Foto: Thinkstock

Zvyšujte také síluFoto: Thinkstock

4. Koordinace

Koordinace je důležitá pro to, aby svaly při pohybu dobře spolupracovaly. Pak se totiž při sportovní činnosti snižuje riziko zranění a můžete cvičit bez obav naplno. Nelze ji však přesně měřit jako ostatní kritéria. Proto vám následující zkouška poskytne spíš orientační hodnotu.

Rozkročte nohy na šířku boků. Nadzdvihněte jednu nohu a roztáhněte ruce do stran. Nyní zavřete oči. Jak dlouho můžete stát na jedné noze se zavřenýma očima? Každou nohu testujte dvakrát.

Jak dlouho udržíte tuto polohu?

  • 20 s – velmi dobré
  • 12–20 s – dobré
  • 5–12 s – uspokojivé
  • Pod 5 s – špatné

Tak teď už máte povědomí o tom, jak na tom se svým tělem jste a můžete na sobě začít pracovat. Tak vzhůru do boje!

Reklama

Načítám