Hlavní obsah

Jaký banán si koupit? Zelený je ideální pro dietářky

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že nezralý banán není k ničemu a ten s hnědými tečkami už je nahnilý? Tak to se velmi mýlíte. Jaké jsou přednosti jednotlivých fází zrání banánu?

Článek

Když se lidí zeptáte, jaké ovoce je jejich nejoblíbenější, velká část z nich vám bez rozmyšlení odpoví banány. Avšak ve skutečnosti nemyslí zkrátka jen banán v jakékoli formě. Menšina se v obchodech pídí po skoro zelených, většina si potrpí na perfektně žlutou a ti, kterým jde o zdraví si počkají, až se banán začne kropenatit do hněda. Vyberte si podle toho, jestli držíte dietu, chcete se uzdravit z nemoci, nebo dodat tělu antioxidanty.

Nezralý zelený

Také jste už slyšeli, že banán není dobrý při hubnutí, protože má spoustu cukru? To je zbytečná panika. Pomineme-li fakt, že po jednom banánu denně neztloustnete a můžete si ho dovolit, i když se snažíte zhubnout, ten zbarvený do zelena je přímo perfektní svačinou pro dietářky!

V tomto stadiu chutná banán trpce a jen minimálně sladce. To proto, že je naplněn větším obsahem škrobů a menším množstvím cukru. Tzv. rezistentní škroby jsou druhem nestravitelné vlákniny, která je velmi prospěšná pro střevní mikroflóru. Tato vláknina se ve střevě nerozloží, ale poslouží jako potrava pro „hodné“ bakterie, které mají pozitivní vliv na metabolismus.

Foto: kApOMnOi, Shutterstock.com

Nezralé banány v sobě mají méně cukruFoto: kApOMnOi, Shutterstock.com

Skoro zralý žlutý

Jeho sladší chuť signalizuje, že je v něm více cukru. Na druhé straně obsahuje již vysoké množství antioxidantů, které chrání buňky před volnými radikály. Zralý žlutý banán je také zdrojem pektinu, jenž pročišťuje krev.

Rezistentních škrobů, tak dobrých na trávení, má o něco méně – zelenáč jich obsahuje 80, žlutý 50 procent. Zbylé škroby se mění na cukry, avšak i přesto ho můžete jíst při hubnutí. Navíc má oproti nezralému také více prospěšných látek, jako je vitamin C a zmíněné antioxidanty.

Foto: valzan, Shutterstock.com

Ve žlutém období už má banán více cukru, ale také více antioxidantů a vitaminu CFoto: valzan, Shutterstock.com

Zralý kropenatý

Banán s hnědými ťupkami je perfektně zralý jedinec s dokonalou banánovou chutí. Tento banán má naprosté minimum rezistentních škrobů, kolem jednoho až dvou procent. Chutná opravdu sladce, s čímž souvisí i vyšší obsah kalorií, při dietě se mu tedy raději vyhýbejte.

Na druhé straně má nejvíce antioxidantů, vitaminu C a všech dalších cenných látek. Je také ideálním přírodním pomocníkem v boji proti rakovině. Hnědé ťupky na banánu totiž pomáhají ničit zmutované buňky v těle, které způsobují nádorové nemoci. A mimo jiné pomůžou i proti pálení žáhy.

Přezrálý hnědý

Když uvidíte, že je banán skoro celý hnědý, neznamená to, že se ťupky rozšířily a jedná se tak o super zdravý kus. Rozsáhlé skvrny jsou způsobeny mechanickým poškození či přezráním. Takový banán je už nahnilý a pro zdravý jen minimálně prospěšný. Bývají ve výrazné slevě, ale i tak je raději nekupujte, nevyplatí se vám to.

Teď nám povězte, jaký banán máte nejraději vy!

Reklama

Načítám