Hlavní obsah

Jaký říz mají piva na Plzeňsku?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála 800 let se v západních Čechách nechává zrát a kvasit voda, chmel a slad té nejvyšší kvality. Jen vyvolení znají přísně utajenou recepturu, ovšem všichni poznají nezaměnitelnou chuť našeho národního pokladu.

Článek

Také milujete tu hořkou chuť, zářivě zlatavou barvu a omamně chmelovou vůni?

Prožijte pěnivý příběh piva v Pivovarském muzeu v Plzni, kde ožívá legenda zlatého moku. Původní právovárečný dům z 15. století, ve kterém se muzeum nachází, dýchá středověkou atmosférou a odhaluje tajemství výroby a způsobu podávání a pití piva od dob dávno minulých až po současnost. Dovolte svým smyslům podlehnout pivu té nejvyšší kvality, jehož věhlas dávno překročil hranice Čech i Evropy.

Plzeň ale zdaleka není jen domovinou nejslavnějšího světového piva. Je i kulturním svatostánkem všech loutkářů, kteří navazují na taková jména, jako jsou Josef Skupa nebo Jiří Trnka. Nebýt plzeňské loutkářské tradice, nepoznali byste například originální dvojici Spejbla a Hurvínka.

Hurvínek

Posuneme-li se od zlatavého piva dál na východ, ocitneme se v tajemné krajině Českého lesa, postříbřeného staletou tradicí těžby stříbra a rud v okolí města Stříbra. Historie zdejší těžby je nejdelší v českém království, stříbrné, olověné a zinkové rudy se zde dobývaly přes 800 let. Stříbrná horečka vás zachvátí v Hornickém skanzenu ve Stříbře s venkovní expozicí důlní techniky přibližující návštěvníkům dolování stříbra. Největším lákadlem Městského muzea ve Stříbře je pak obrovský mincovní poklad, který zahrnuje na 1510 kusů stříbrných mincí vyražených ve 13. století.

Jestli někde tepe krajem živá tradice, pak je to na Chodsku. Svébytná oblast historických strážců hranice vyniká tradičním folklórem. Dodnes jsou zde živá různá lidová řemesla jako například krajkářství, paličkování nebo výroba tradiční lidové keramiky s typickým chodským vzorem. Na vaši návštěvu čekají bohaté etnografické sbírky v Muzeu Chodska v Domažlicích. Slova jako bulky, voblečka a plínka získají okouzlující význam v Muzeu krojů v Postřekově, kde můžete obdivovat bohaté chodské kroje a výšivky.

Dudáci

V kroji se na vesnicích dělala paráda především o svátcích a na muzice. A ta se na Chodsku nese ve znamení dud! Dudácká muzika je příběhem dudáků, kteří na rozdíl od těch skotských do svého nástroje nefoukají. Zajímá vás proč? Přijeďte na Chodsko v době konání některé z místních slavností a zeptejte se jich!

Nechte se inspirovat na www.tradicemasmysl.cz a užijte si nejkrásnější okamžiky na Plzeňsku a v Českém lese.

Reklama

Související témata:

Načítám