Hlavní obsah

Vybíráme správnou pohovku

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Už jen to slovo „pohovka“ vypovídá o tom, že je to část nábytku, kde si máte pohovět, ať už vsedě, nebo při ležení. V současném bytě bývá doplněna křesly a funguje jako centrum obytného prostoru. Podle čeho se máme při výběru řídit?

Článek

Důkladně rozmýšlejte

Nabídka je tak široká, že se pro první okamžik oprostíme od finančních nároků a řídíme se tím, co nám příštích pár let bude milé. Na výběr máte několik možností materiálu: ratan, kůže, kov, dřevo s polstrovanými polštáři.

U kůže si nejdřív uvědomte, zda nemáte v plánu domácí zvíře - kočku či psa. V tom případě by to byl zbytečný výdaj. Pro čtyřnohé miláčky se jakákoli sedačka, obzvlášť kožená, která jim voní, stane vítanou pomůckou pro vytahování drápků nebo prořezávání zoubků. „Pro pejskaře a chovatele kočiček je ideální polstrovaná pohovka s pevnou potahovou látkou, která je i odnímatelná k praní, případně k výměně. Pořizujte si ji v cenové relaci, aby vás lehké poničení nezdrtilo,“ vysvětlil nám ing. Milan Drábek, známý návrhář nábytku.

Další praktické hledisko - prostor

Nejde o to mít monstrózní pohovku za každou cenu. Pokud máte malý byt nebo obecně menší prostor, velká sedačka ho doslova zahltí. Snažte se pohovku přizpůsobit obytnému prostoru. Je důležité si rozmyslet, zda zvolíte rozkládací (pro případné návštěvy, nedisponujete-li pokojem pro hosty) či nerozkládací. Proto si před nákupem nakreslete na papír váš obývací pokoj, kam vyznačte okna, dveře a místa, kterými potřebujete procházet (zalévat květiny, zapínat televizi…). „Na základě plánku lépe posoudíte, jak velkou pohovku máte v plánu pořídit, případně vám v prodejně rádi poradí,“ ujistil nás ing. Drábek.

Pečlivost při výběru se vyplatí

Pohovky, které jsou vystaveny v prodejnách, „klamou tělem“ - v obrovských prostorech nevypadají možná tak velké, ale ve vašem bytě by zabraly podstatnou část vašeho životního prostoru. I když se vám daná pohovka moc líbí, zamyslete se nad tím, jestli bude svým designem zapadat právě do vašeho interiéru.

Rozhodně si vyzkoušejte, jak se vám na vybrané pohovce bude sedět, případně ležet. Pokud jde o rozkládací pohovku, prověřte mechaniku rozkládacího systému. Buďte důkladné a pečlivé při výběru, přece jen pohovku nekupujete každý den. Vezměte si s sebou i vzorek tapet nebo fotografii interiéru, abyste mohly na místě porovnat barevnou škálu.

„Pokud máte stěny v pastelových barvách, můžete jít do výrazných barev, jako je bílá nebo černá. Jestliže je vám vlastní prosvětlení stěn klasickou bílou barvou, můžete sedačku vybarvit dle libosti. V tomto případě ale nevolte bílou ani černou,“ radí ing. Milan Drábek.

Praktický potah a výhody přehozů

Volba potahu je neméně důležitá. Samet, satén či sněhobílé potahy působí velmi dekorativně, ale… Ale jsou velmi náchylné na zašpinění. Zvolíme raději potahy, které se dobře svlékají a perou. Pokud však doma máte pohovku světlé barvy a oceňujete její krásu, leč bědujete nad její nepraktičností, nezoufejte. Stačí najít vhodný přehoz, který spoušť spolehlivě zakryje a je snadno pratelný. Na trhu je v současné době spousta druhů přehozů včetně těch s gumičkou na okrajích, aby opravdu držely. Nejen že si můžete vybrat ze široké škály, ale oživíte i váš interiér zase novou barvou či vzorem.

Kromě dekorativní funkce má totiž pohovka vyhovět především vám - návštěva přespí příležitostně, proto tvrdost či měkkost pohovky volte podle vašich pocitů. Přejeme vám, abyste si na své pohodlné pohovce vždycky dobře odpočinuli!

Reklama

Související témata:

Načítám